Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Rakott karfiol pulykahússal, zabpehellyel

A zabpehely kiváló szénhidrát- és élelmirostforrás. Nyersen vagy főve az egyik leggyakoribb müzlialapanyag. Rakott, töltött főzelékek, húsok, vagdaltak esetén a rizs egy részének vagy teljes mennyiségének kiváltására is alkalmas. Próbálja ki az alábbi receptet!

Szerző: Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit | Lektor: Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2014-07-28

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • karfiol 250 g
  • pulykahús, darált 80 g
  • zabpehely 30 g
  • barnarizs 50 g
  • vöröshagyma 1/3 kisebb fej
  • lecsókonzerv* 1 evőkanál
  • napraforgóolaj 2 teáskanál
  • tejföl, 12%-os 1 közepes evőkanál
  • fokhagyma 0,25 gerezd
  • fűszerpaprika, őrölt 1 csipet
  • feketebors, őrölt 1 csipet
  • só 1 csipet

*: A lecsót mi magunk is megfőzhetjük zöldpaprika, paradicsom és vöröshagyma segítségével (kb. 1 kisebb paradicsom és 1 közepes darab zöldpaprika, illetve ízlés szerinti mennyiségű vöröshagyma felhasználásával).


Elkészítés:

A megtisztított, megmosott, rózsáira szedett karfiolt, forró vízben előfőzzük, és a kétharmadát magas szélű tepsibe terítjük. A darált pulykahúst hozzákeverjük a meleg vízbe beáztatott, majd kicsavart zabpelyhet, és az olaj, az apróra vágott vöröshagyma, a lecsó, valamint a fűszerek felhasználásával pörköltet készítünk belőle. A rizst sós vízben megfőzzük vagy kevés olajon megpároljuk, majd rásimítjuk a karfiolra. A rizsre terítjük a húst, végül az egészet a maradék karfiollal takarjuk be. Tetejére egyenletesen ráöntjük a tejfölt. Közepesen meleg sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz.

Tápérték-információ 1 személyre:


  • Energia: 625 kcal
  • Fehérje: 31 g
  • Szénhidrát: 73 g
  • Ebből hozzáadott cukor: 0 g
  • Zsír: 23 g
  • Ebből telített zsírsav: 5,5 g
  • Élelmi rost: 17,3 g
  • Koleszterin: 73 mg
Kapcsolódó cikkek
Egészséges élelmiszerek, egészséges ételek
Ebben a cikkben bemutatunk néhány kevésbé ismert élelmiszert, amelyek kiválóan alkalmasak ízletes, egészségmegőrző ételek készítéséhez, bár kevésbé gyakoriak a magyar konyhában.
Schmidt Judit2013/10/04
Gabonafélék és burgonya szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A gabonafélék olyan szerepet töltenek be táplálkozásunkban, mint a ház alapozása az építkezésben. Alap nélkül pedig összedől a ház.
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/03
Egye magát egészségesre!
Az egészség megőrzésének talán első fő eleme a táplálkozás. Az elfogyasztott táplálék összetétele, minősége, mennyisége, az étkezések gyakorisága alapvetően meghatározza –...
Dr. Gulyás Tamás2015/07/13
Csőben sült brokkoli
A csontok épségének biztosítása mellett a kalciumnak jelentős szerepe van többek között az izom-összehúzódásban, a vérnyomás szabályozásában, a sejtmembránok épségének fenntartásában,...
Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/25
Zöldbabos-csiperkés durumtészta-saláta sovány sajttal
A durumbúzában lévő keményítőlánc nagyobb része nem elágazó szerkezetű, amit a szervezetünk csak lassan tud lebontani az emésztés során, ezért enyhébb és elhúzódóbb vércukorszint-emelkedést...
Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/24
Natúr csirkemell sárgarépás kölessel, cukormentes paradicsommártással
A köles egyike a legrégebb óta termesztett gabonaféléknek. Ásványianyag-, vitamin- és élelmirost-tartalma révén a kiegyensúlyozott, vegyes étrend szerves részévé válhat. Köretként helyettesítheti...
Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/28
Web Analytics