Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Egye magát egészségesre!

Az egészség megőrzésének talán első fő eleme a táplálkozás. Az elfogyasztott táplálék összetétele, minősége, mennyisége, az étkezések gyakorisága alapvetően meghatározza – nem csak a közérzetünket, a jól-létünket –, hanem a testi állapotunkat, problémáinkat is.

Szerző: Dr. Gulyás Tamás | Lektor: Dr. Marton István
Publikálás dátuma: 2015-07-13

Ételeinkből, italainkból „táplálkozik” a testünk, az elfogyasztott táplálékaink összetétele befolyással van a szerveink állapotára, sőt egész szervezetünk működésére is.

Ha nem megfelelő mennyiségben, vagy nem megfelelő arányban kapja meg testünk a kiegyensúlyozott működéséhez szükséges „anyagokat”, előbb vagy utóbb megbetegszünk. Míg a jóléti társadalmak többségében a kiegyensúlyozatlan, energiában (pl. zsírban, cukorban) gazdag, addig a szegényebb, iparilag fejeletlenebb országokban a szegényes, tápanyagokban hiányos táplálkozás okozza az egészségügyi problémák meghatározó hányadát.

Igyon is az egészségéért!

Bár a táplálékpiramison nincs mindenhol külön része a folyadékfogyasztásnak, mégis nagyon fontos, hogy ne csak arra figyeljünk oda, miből, mennyit eszünk, hanem arra is, hogy naponta mennyi folyadékot fogyasztunk. A dietetikusok és orvosok által javasolt napi folyadékbevitel mennyiségét (napi 2–2,5 liter) befolyásolhatja például a fizikai munka, a napi mozgásmennyiség, sőt az évszak is.

Nem véletlen, hogy szinte az összes krónikus, a lakosság többségét érintő népbetegség összefüggésbe hozható a táplálkozás minőségével és mennyiségével, vagyis a táplálkozási szokásokkal. Gondoljunk csak a jóléti társadalmakban – a helytelen táplálkozási szokások következtében – egyre szaporodó, az elhízással összefüggésbe hozható cukorbetegségre, szív- és érrendszeri betegségekre, illetve az afrikai kontinensen élőknél – az alultápláltságra visszavezethető – gyakran végzetes kimenetelű fertőző betegségekre.

A kiegyensúlyozott táplálkozás tehát nem csak az egyén egészsége, hanem a társadalom „egésze” szempontjából is fontos.

Forrás: 123rf.com

Azért élünk, hogy együnk, vagy azért eszünk, hogy éljünk?

A fenti kérdésre adott választ az egészséges életmódot választók sem minden esetben tudják eldönteni.

A kiegyensúlyozott táplálkozás egyfelől valóban létszükséglet, másfelől arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy az étkezés a mindennapi élet örömei közé tartozik.

Fejlődésünk során kialakult, majd megtanultuk, hogy mi jó, és mi nem a szervezetünk számára. Ez a „tudás” az idegrendszerünkbe is rögződött. Bizonyos ételek elfogyasztása élvezetet jelent, míg másokat nem kívánunk, vagy kifejezetten elutasítunk.

Tudja-e, hogy miből állnak az élelmiszereink?

  • makrotápanyagokból (fehérje, zsír, szénhidrát),
  • mikrotápanyagokból (vitaminok, nyomelemek),
  • élelmi rostokból,
  • adalékanyagokból (pl. fűszerek, tartósítószerek, ízesítők, festékanyagok),
  • bioaktív vegyületek (alkaloidok, hormonok, hormonszerű anyagok, enzimgátlók, probiotikumok, antioxidánsok).

Az egészséges étrend – az egészségtudatosság szempontjából – nem a lemondást, hanem a tápanyagokban gazdag, ízletesen elkészített és jóízűen elfogyasztott étkeket kellene, hogy jelentse.

Sajnos, a mai nagyipari élelmiszergyártás, illetve a napjainkban alkalmazott és elterjedt konyhatechnikai módszerek, tartósítási eljárások, tárolási módok „végtermékeként” asztalunkra kerülő ételnyersanyagaink, ételeink sok esetben "becsapósak", és már az is örömöt okoz, ami nem jó, nem hasznos a szervezetünk számára. Példaként említhetjük a különféle félkész, konyhakész, vagy gyorséttermi ételeket, vagy akár a „primőröket”, míg az értékes tápanyagokat tartalmazó (pl. idényjellegű) étkezési természetes nyersanyagokat nem tudjuk megfelelően értékelni.

Tudja-e, hogy mit jelent az optimális, kiegyensúlyozott táplálkozás?

  • Az életműködéseinkhez szükséges anyagok elfogyasztását.
  • A szervezet minőségi és mennyiségi igényeinek kielégítését.
  • Az étkezés örömét.
Kapcsolódó cikkek
Életmód és egészség - táplálkozás, mozgás, lelki egyensúly
Sok szó esik az egészséges életmódról. De mi is az pontosan, mit együnk, hogyan mozogjunk, mi segíthet lelki egészségünk megőrzésében? A sok javaslat között nehéz eligazodni, megtalálni...
Dr. Palik Éva2013/10/01
Folyadékpótlás
A szervezet folyadékegyensúlya igen kényes dolog. Nagyon fontos odafigyelnünk a testmozgás előtti, közbeni és utáni folyadékpótlásra.
Molnár Ágnes2013/10/02
Egészséges élelmiszerek, egészséges ételek
Ebben a cikkben bemutatunk néhány kevésbé ismert élelmiszert, amelyek kiválóan alkalmasak ízletes, egészségmegőrző ételek készítéséhez, bár kevésbé gyakoriak a magyar konyhában.
Schmidt Judit2013/10/04
Egészséges tízóraik és uzsonnák
Sokszor előfordulhat, hogy nem azért eszik valaki, mert éhes, hanem mert az evés, csipegetés, nassolás egyfajta pótcselekvésként szolgál. Idegesség, bánat, unalom, de akár boldogság és jókedv...
Schmidt Judit2013/10/04
Hogyan gazdálkodjunk a szülői örökségünkkel?
A The U. S. Centers for Disease Control meghatározása szerint egészségünket életmódunk (43%-ban), környezetünk (19%-ban) és öröklött tulajdonságaink (27%-ban) határozzák meg. (A fennmaradó...
Dr. Gulyás Tamás2013/10/01
Az étkezési szokások és az egészség közti összefüggések
Az egészséges táplálkozás során nem csak arra kell figyelmet fordítanunk, hogy mit eszünk, hanem az étkezések gyakoriságára és rendszerességére egyaránt. Hányszor együnk egy nap? Miért...
Dr. Magony Mónika, Tóth Bernadett2015/07/16
Web Analytics