Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

HPV – tudod, mit jelent ez a három betű?

HPV - három betű, ami időről időre felbukkan ismert, fiatal nők tragikus halála kapcsán. Ezek az események rendszeresen fókuszba hozzák a méhnyakrák témáját. Tudj meg Te is többet erről a vírusról!

Szerző: Dr. Dékány Ágnes | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2015-10-06

A Human Papilloma Vírus az emberi hámsejtekben képes szaporodni, több mint 130 különböző típusát határozták meg eddig. Közös bennük, hogy elsősorban szexuális úton terjednek az apró hámsérüléseken át. Tudni kell, hogy anális és orális szexuális együttlét során is átjutnak, valamint, hogy a tüneteket nem mutató, de a vírust hordozó emberek is fertőznek.

Ami igazán nagy jelentőséget ad ennek a vírusnak, az a tény, hogy ritka az, hogy fertőző betegségből válik daganatos betegséggé, vagyis a fertőzés kivédésével (vagy kezelésével) egy rosszindulatú, életet veszélyeztető folyamat előzhető meg.

A HPV által okozott betegségek elsősorban a nemi szervek, a száj és a végbél környékén alakulhatnak ki. A jóindulatú daganatos betegség különböző méretű és alakú szemölcsök formájában jelentkezik, míg a rosszindulatú forma a nemi szerveken, szájban, torokban, végbélben kialakuló rákos betegségekért felelős.

Mindaddig, amíg nem élsz nemi életet, nem vagy veszélyben. Az aktív nemi életet élők közül a felnőtt nők 80 százaléka, a férfiaknak pedig 50 százaléka találkozott a vírussal, de nagy részük saját immunrendszere segítségével sikeresen leküzdötte a fertőzést. A fertőzött emberek 5-10 százaléka azonban komolyabb veszélynek van kitéve, náluk előfordulhat a daganatos betegségek kialakulása.

A HPV által okozott leggyakoribb és legismertebb rosszindulatú daganatos betegség a méhnyakrák. Hazánkban minden évben 1000-1200 esetben igazolódik, és Magyarországon háromszor-négyszer annyi nő hal meg évente méhnyakrákban, mint a nyugati országokban. Nem kellene így lennie! A méhnyakrák korán felismerve gyógyítható, azonban előrehaladott formájában halálos.


Mit lehet, mit kell tenned, hogy elkerüld ezt a betegséget?

A legfontosabb a megelőzés

A legjobb megelőzési mód, ha a szexuális életedben nagyon megfontolt és következetes vagy. A partnerek váltogatása, a meggondolatlan szexuális kapcsolatok nagymértékben fokozzák a HPV-vel való találkozás kockázatát. Azokban a közösségekben, ahol szűzen házasodnak a fiatalok és hűségesek is egymáshoz, a HPV fertőzés nem tud kialakulni.


Fotó: shutterstock.com

Megelőzés lehet a HPV bizonyos altípusaival szemben a nemi életet még nem élő fiatalok oltása. Többféle védőoltás kapható, azonban ez sem véd száz százalékos biztonsággal, éppen ezért fontos, hogy tudd: ilyenkor is van kockázata annak, hogy elkapod a fertőzést. Az óvszer nem véd a HPV fertőzéssel szemben!

Ha a megelőzés elmaradt, akkor szűréssel tehetsz a betegség kifejlődése ellen. Minden rendszeres nemi életet élő nőnek évente rákszűrésre kell mennie a nőgyógyászához. Ezt vedd nagyon komolyan, hiszen az idejében felismert HPV fertőzés, vagy akár a nagyon korai stádiumban felismert méhnyakrák teljesen gyógyítható!

A méhnyakrák-szűrés során az orvos által levett mintában (kenetnek is nevezzük) a sejtek tulajdonságait, alakját, viselkedését vizsgálják. A kenet levétele mellett konkrétan HPV-szűrésre is van lehetőség, a két vizsgálat azonban nem ugyanazt jelenti. Ha a rákszűrésed eredménye HPV-gyanús képet mutat, akkor orvosod javasolni fogja a HPV típusának a meghatározását. Vizsgálati eredményeid függvényében szoros követésre, 3-6 havonta történő kontrollvizsgálatra vagy további lépésekre lehet szükség.


Amennyiben elégséges a szorosabb kontroll vizsgálat, akkor érdemes az immunrendszeredet is „erősíteni” és ilyen módon támogatni szervezetedet, hogy legyőzze a HPV-fertőzést. Tartós védettség a betegség legyőzése után sem alakul ki, így sajnos a fertőzés ismételten jelentkezhet a szervezetedben.


Irodalom:

www.hpvdoktor.hu/

Humán papillomavírus.

Pál Attila (szerk.): A szülészet nőgyógyászat tankönyve. Medicina, Budapest, 2014.

Kapcsolódó cikkek
PCOS és életmód
“Élj egészségesen!” Könnyű mondani. A szőrösödés, vérzészavar vagy az elhízás viszont már kellő ösztönzést adhat az életmódváltáshoz. A PCO szindróma esetén ugyanis nagy jelentősége...
Dr. Tóth Ágnes2015/10/12
Fogamzásgátlás I. – Fogalmak és önállóan alkalmazható módszerek
Egy nő és egy férfi szexuális kapcsolata kettejük számára az egyesülés örömét, utódaik számára pedig az élet kezdetét jelentheti. Ez utóbbi esemény elkerülésére napjainkban számos...
Dr. Tóth Ágnes2015/10/14
Fogamzásgátlás II. – Orvosi közreműködést igénylő módszerek
Az orvosi közreműködést igénylő fogamzásgátlási módszerekhez az alkalmazás kezdetén, illetve időszakosan van szükség orvosra. Ilyen a receptköteles készítmények felírása, a méhen...
Dr. Tóth Ágnes2015/09/18
Mi történik a nőgyógyásznál?
Kevés szakma említése kelt olyan szorongást, mint a jegyellenőröké, a fogorvosoké vagy a nőgyógyászoké. Az alábbi ismeretek és tanácsok a nőgyógyászokkal kapcsolatos szorongást hivatottak...
Dr. Tóth Ágnes2015/10/19
Web Analytics