Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Teljes kiőrlésű tortilla mozzarellával, friss zöldségekkel

A nagy élelmirost-tartalmú gabonafélék, mint például a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, péksütemények, tészták, illetve a barnarizs rendszeres fogyasztása összefüggést mutat az inzulinérzékenység javulásával, ezáltal a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is csökkenti. Bemutatunk egy egyszerű receptet,amelyben teljes kiőrlésű lisztből készült tortilla vagy pita az alap.

Szerző: Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit | Lektor: Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2014-07-25

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • natúr joghurt 50 ml
  • jégsaláta 50 g
  • mozzarella sajt 40 g
  • uborka 25 g
  • paradicsom 25 g
  • tabasco szósz  (vagy piros arany) 10 g
  • teljes kiőrlésű tortilla 1 közepes darab
  • só 1 csipet
  • friss bazsalikom 1 csipet
  • szárított oregánó 1 csipet

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk és a sajttal együtt felkockázzuk. A joghurtot összekeverjük a sóval, oregánóval, bazsalikommal. A tortilla lapot megtöltjük a zöldségekkel és a sajttal, majd meglocsoljuk a fűszeres joghurttal és a tabasco szósszal vagy a piros arannyal (de ezt a joghurtba is belekeverhetjük). Majd felcsavarjuk és tálaljuk. Ízlés szerint kissé meg is melegíthetjük.

Tortilla helyett teljes kiőrlésű lisztből készült pitával is elkészíthető.

Tápérték-információ 1 személyre:

  • Energia: 321 kcal
  • Fehérje: 15 g
  • Szénhidrát: 30 g
  • Ebből hozzáadott cukor: 0 g
  • Zsír: 14 g
  • Ebből telített zsírsav: 6,5 g
  • Élelmi rost: 3 g
  • Koleszterin: 37,5 mg
Kapcsolódó cikkek
A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban
A szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok mellett, energiát adó tápanyagaink közé tartoznak. Az élelmiszerek széles választékában megtalálhatóak, ami már magában biztosítja az ételek,...
Schmidt Judit2013/10/04
Egye magát egészségesre!
Az egészség megőrzésének talán első fő eleme a táplálkozás. Az elfogyasztott táplálék összetétele, minősége, mennyisége, az étkezések gyakorisága alapvetően meghatározza –...
Dr. Gulyás Tamás2015/07/13
Egészséges élelmiszerek, egészséges ételek
Ebben a cikkben bemutatunk néhány kevésbé ismert élelmiszert, amelyek kiválóan alkalmasak ízletes, egészségmegőrző ételek készítéséhez, bár kevésbé gyakoriak a magyar konyhában.
Schmidt Judit2013/10/04
A cukorbetegség kockázatát befolyásoló étrendi tényezők
A cukorbetegek száma Magyarországon is egyre növekvő tendenciát mutat, főként az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket illetően. Számos olyan funkcionálisnak...
Schmidt Judit2015/08/11
Egészséges tízóraik és uzsonnák
Sokszor előfordulhat, hogy nem azért eszik valaki, mert éhes, hanem mert az evés, csipegetés, nassolás egyfajta pótcselekvésként szolgál. Idegesség, bánat, unalom, de akár boldogság és jókedv...
Schmidt Judit2013/10/04
Rakott karfiol pulykahússal, zabpehellyel
A zabpehely kiváló szénhidrát- és élelmirostforrás. Nyersen vagy főve az egyik leggyakoribb müzlialapanyag. Rakott, töltött főzelékek, húsok, vagdaltak esetén a rizs egy részének vagy...
Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/28
Csőben sült brokkoli
A csontok épségének biztosítása mellett a kalciumnak jelentős szerepe van többek között az izom-összehúzódásban, a vérnyomás szabályozásában, a sejtmembránok épségének fenntartásában,...
Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/25
Zöldbabos-csiperkés durumtészta-saláta sovány sajttal
A durumbúzában lévő keményítőlánc nagyobb része nem elágazó szerkezetű, amit a szervezetünk csak lassan tud lebontani az emésztés során, ezért enyhébb és elhúzódóbb vércukorszint-emelkedést...
Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/24
Natúr csirkemell sárgarépás kölessel, cukormentes paradicsommártással
A köles egyike a legrégebb óta termesztett gabonaféléknek. Ásványianyag-, vitamin- és élelmirost-tartalma révén a kiegyensúlyozott, vegyes étrend szerves részévé válhat. Köretként helyettesítheti...
Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/28
Web Analytics