46 találat arra, hogy "telítetlen zsírsav"
Stressz és táplálkozás
Mindannyian tudjuk, hogy a gyakori stressz (testi-lelki egyaránt) és a táplálkozási zavarok/rossz tápláltsági állapot igen szoros összefüggésben állnak egymással. A stresszből fakadó túlevés vagy éppen nem-evés, a különböző emésztőrendszeri bántalmak, illetve a saját magunk elfogadásának hiányából eredő táplálkozási zavarok mind e közeli kapcsolatot bizonyítják. Az alábbiakban a stressz következtében kialakult helytelen étkezési szokásokról és azok orvoslásáról olvashat.
2013/10/02
Sárgafolt-degeneráció, szürkehályog
Korunk előrehaladtával látásunk is romlik. Ennek a látásromlásnak több oka van, amelyek közül az első számú a szemlencse rugalmasságának csökkenése. E mellett fontos szerepet játszik a szemlencse homályosodása, áttetszőségének csökkenése, vagyis a szürkehályog, illetve a látóhártya területének károsodása, vagyis a maculadegeneráció.
2013/10/04
A termékenységet szolgáló étrend, életmód
A termékenységet az étrend összességében, de egyes tápanyagok, élelmiszerek, sőt, még a környezeti szennyezőanyagok is képesek befolyásolni. Íme, néhány jó tanács az étkezéssel kapcsolatban, ha gyermekvállalásra készülsz.
2016/07/29
Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes íz és az édesség is méltó részét képezheti egy egészséges étrendnek, ám a mértékre és a minőségre kiemelt figyelmet kell fordítanunk.
2013/10/01
Mi a vakság leggyakoribb oka? - Tudnivalók a sárgafolt időskori elfajulásáról (a makula degenerációról)
Hazánkban a vaksági statisztikákban vezető helyen szerepel a makula degeneráció (részaránya 22-25%). Mit kell tudni erről a különös szembetegségről, mit tehet a megelőzése érdekében. Olvasson tovább!
2016/02/16
A zsírban oldódó vitaminok szerepe a táplálkozásban
A zsírban oldódó vitaminok a szervezetben hosszabb ideig raktározódnak, kiürítésükre jóval később kerül sor, mint a vízben oldódó vitaminoknak, amelyekből csak igen kevés vagy semmi nem raktározódik, ezért a táplálékkal naponta fel kell venni őket.
2015/07/24
Az étrend-kiegészítők szerepe magas vérnyomás esetén
A magas vérnyomást csendes gyilkosnak is nevezik, mert sokszor hosszú ideig nincsenek tünetei, mégis súlyos szövődményekhez vezethet. Az életmód megváltoztatása és a természetes étrend-kiegészítők segíthetik a szövődmények megelőzését, kiegészíthetik a vérnyomáscsökkentők hatását.
2013/10/01
A félkész, késztermékek választéka és a „házon kívüli étkezés” lehetőségei
A legjobb és legmegbízhatóbb választásnak az otthon, frissen - friss, nyers, idényjellegű alapanyagokból, korszerű konyhatechnológiával - készült étel bizonyul. Jelenlegi életvitelünk azonban szinte szükségszerűen igényli a félkész- és késztermékek, vagy úgynevezett kényelmi termékek megjelenését és elterjedését a piacon. Ebben a cikkben az említett termékek jellemzőiről, egészségünkre gyakorolt hatásaikról, valamint a házon kívüli étkezés lehetőségeiről teszünk említést.
2013/10/03
Az étrend-összeállítás és -átalakítás alapelvei
A személyre szabott étrend összeállítása, amely számos tényezőt, mint az egyén részletes tápláltsági állapotát vagy egyéni preferenciáit is figyelembe veszi, szakmai tudást igényel, így dietetikus szakember feladata. Ám jó, ha tisztában van azokkal az alapelvekkel, amelyeket otthoni étrendjének összeállítása során is tud alkalmazni. Ezen kívül az alábbiakban tippeket és példákat is találhat egy-egy menü/étel helyes átalakítására.
2013/10/02
A lekvár és a mogyoróvaj helye és szerepe az egészségmegőrző táplálkozásban
A friss gyümölcsök és az olajos magvak rendszeres napi fogyasztása fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, a betegségek megelőzésében. Kedvező élettani hatásaik nyersen fogyasztva érvényesülnek a legjobban, hőkezelve pedig ízletes ételek készülhetnek belőlük. Vajon például lekvárként, mogyoróvajként is megtartják jótékony hatásaikat? A következőkben erről olvashatnak.
2015/05/11