89 találat arra, hogy "munka"
A sózás szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
Egy csipet só fokozza az ételek, még az édes ételek ízét is. Azonban figyelni kell arra, hogy mekkora az egy csipet és az sem mindegy, hogy hány csipet kerül egy ételbe. A nátrium beviteléhez legnagyobb részben az élelmiszeripari termékekben található, valamint a sütés, főzés során felhasznált konyhasó járul hozzá.
2015/09/11
A félkész, késztermékek választéka és a „házon kívüli étkezés” lehetőségei
A legjobb és legmegbízhatóbb választásnak az otthon, frissen - friss, nyers, idényjellegű alapanyagokból, korszerű konyhatechnológiával - készült étel bizonyul. Jelenlegi életvitelünk azonban szinte szükségszerűen igényli a félkész- és késztermékek, vagy úgynevezett kényelmi termékek megjelenését és elterjedését a piacon. Ebben a cikkben az említett termékek jellemzőiről, egészségünkre gyakorolt hatásaikról, valamint a házon kívüli étkezés lehetőségeiről teszünk említést.
2013/10/03
Diétatípusok - divatos diéták 1. rész
Legyen szó újságról, könyvről, internetről, rádió- és televíziós műsorokról, egyre többet hallani a táplálkozásról, különösen a különféle fogyókúrákról, diétákról. A legtöbbet körülvevő felhajtás igen hamar lecseng, de némelyiket sokan követik még akkor is, ha ezzel többet ártanak maguknak, mint használnak.
2015/07/21
A lekvár és a mogyoróvaj helye és szerepe az egészségmegőrző táplálkozásban
A friss gyümölcsök és az olajos magvak rendszeres napi fogyasztása fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, a betegségek megelőzésében. Kedvező élettani hatásaik nyersen fogyasztva érvényesülnek a legjobban, hőkezelve pedig ízletes ételek készülhetnek belőlük. Vajon például lekvárként, mogyoróvajként is megtartják jótékony hatásaikat? A következőkben erről olvashatnak.
2015/05/11
A kávé, a koffein és az időskori szellemi hanyatlás
Régóta kutatják a koffein egészségre gyakorolt hatásait, elsősorban a szív- és érrendszerre vonatkozóan, azonban a koffein valamint a kognitív funkciók közötti lehetséges kapcsolatok vizsgálata során is több alkalommal pozitív eredmények születtek.
2015/08/28
Az Alzheimer-kór és a táplálkozás
A demenciák talán legismertebb típusa az Alzheimer-kór (a megismerési funkciók beszűkülésével járó időskori elbutulás). A betegség természete és az átlagéletkor növekedésével párhuzamosan növekvő gyakorisága miatt fokozott kihívást jelent a társadalom és a tudomány számára egyaránt.
2015/07/23
A vitaminok és az időskori szellemi fittség
Számos kutatás vizsgálja a táplálkozási tényezők és a kognitív képességek közötti kapcsolatot, a legtöbbször vegyes eredményekkel.
2015/09/02
Milyen gyanújelek esetén gondoljunk autizmusra?
Az autizmus spektrumállapot neve arra utal, hogy az autizmus nagyon változatos tünetekkel jelenik meg, minden érintettnél egyedi képet mutat: a súlyosan fogyatékos nem beszélő betegtől a hétköznapokban jól elboldoguló Asperger szindrómásokig minden fokozat megtalálható.
2015/09/10
A Hepatitis B fertőzés
A hepatitis B a fertőző májgyulladások egy formája. Heveny megbetegedést ritkán okoz, igazi veszélye, hogy ha a fertőződést nem győzi le a szervezet, akkor rendkívül megemeli a májrák, májzsugor kockázatát – a fertőzöttek negyedét, ha évtizedekkel később is, de a mája viszi el.
2015/10/14
Ne legyél besózva!
Egy csipet só fokozza az ételek ízét, még az édesekét is. Azonban figyelned kell arra, hogy mekkora az egy csipet és az sem mindegy, hogy hány csipet kerül naponta az ételedbe.
A nátriumfelesleghez legnagyobb részben az élelmiszeripari termékekben található, valamint a sütés, főzés során felhasznált konyhasó járul hozzá. Miért baj mindez? Olvass tovább!
2015/08/03