33 találat arra, hogy "cink"
Nutrigenomika
A nutrigenomika az a tudományág, amely azt vizsgálja, hogy a táplálkozás, a táplálékkal bevitt anyagok hogyan befolyásolják génjeink működését. A gének jelenléte még nem minden esetben jelenti az általuk kódolt tulajdonság megjelenését, a gén aktivizálódását külső tényezők is befolyásolják. Ezek közül most az élelmiszerekkel foglalkozunk.
2014/04/08
Vitaminok és ásványi anyagok a szellemi funkciókért
Az idegrendszer rendkívüli gyorsasággal fejlődik a magzati korban és az első két életévben, megalapozva a gyermek a későbbi szellemi készségeit. Ebben az időszakban bizonyos tápanyagok hiánya visszafordíthatatlan következményekkel járhat. Az alábbiakból megtudhatja, melyek azok a fő vitaminok és ásványi anyagok, amelyeknek kulcsfontosságú szerepük van az idegrendszer fejlődésében és működésében.
2015/09/16
Hajszépítő étrendi trükkök
Sokat álmodozunk dús és egészséges hajról, azonban kevesen tudják, hogy a szépség megőrzéséhez nem csak a boltban megvásárolt csodakencékkel, hanem az elfogyasztott ételekkel is hozzájárulhatunk.
2016/06/09
Étrend-kiegészítők: szedjük vagy ne szedjük?
A mai rohanó világban kevesebb időt, figyelmet szánunk az étkezésekre, a tudatos, előre megtervezett ételsorokra, így megszólalhat bennünk a vészcsengő, hogy legalább a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat pótoljuk valamilyen formában.
2015/05/19
Az ásványi anyagok szerepe idegrendszerünk működésében
Tudtad, hogy az ásványi anyagok és nyomelemek hiánya is lehangolttá tehet? Ismerd meg, milyen szerepük vannak ezeknek a mikrotápanyagoknak a depresszió kialakulásában!
2016/07/21
Sárgafolt-degeneráció, szürkehályog
Korunk előrehaladtával látásunk is romlik. Ennek a látásromlásnak több oka van, amelyek közül az első számú a szemlencse rugalmasságának csökkenése. E mellett fontos szerepet játszik a szemlencse homályosodása, áttetszőségének csökkenése, vagyis a szürkehályog, illetve a látóhártya területének károsodása, vagyis a maculadegeneráció.
2013/10/04
Milyen természetes anyagokkal befolyásolhatjuk a makula degenerációt?
Az időskori makula degeneráció a sárgafolt (macula lutea) betegsége, amely típusosan 50 éves életkor után jelentkezik. A makula a szem ideghártyájának - a retinának – az éles látásért és a központi látásért felelős része. A betegség végső stádiumában jellemzően a központi látás is általában elvész.
2016/02/16
Az étrend hatása a szembetegségek kockázatára
Az életkor előrehaladtával a látás romlása természetes folyamat, de ennek üteme számos dologgal lassítható. Többek között a táplálkozásunkkal is sokat tehetünk szemünk egészségéért, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek a szem egészséges működéséhez szükségesek.
2016/09/09
A vízben oldódó vitaminok szerepe a táplálkozásban
A vitaminok energiát nem szolgáltató, de a szervezet anyag- és energiaforgalmának lebonyolításához kis mennyiségben elengedhetetlen tápanyagok. A sokféle vitamin közül szinte valamennyi táplálékunk tartalmaz többet-kevesebbet. A vízben oldódó vitaminok fogyasztásáról naponta gondoskodnunk kell.
2015/09/22
Az immunrendszer és az életmód
Immunrendszerünk az, ami a környezet támadásaival szemben megőrzi szervezetünk egységét, megvív a károsító tényezőkkel. De fontos az is, hogy a védekező reakció ne legyen túlzott, mert az is károsítja a szervezetet, felgyorsítja az öregedést. Az, hogy mit eszünk, hogyan mozgunk, mennyire vagyunk kiegyensúlyozottak, mind befolyásolja immunrendszerünk működését.
2013/10/05