Kapcsolatok rovat << ELŐZMÉNYEK

Hogyan lehetünk boldogok?

jonekem.hu2016/04/13

Szerző: Dr. Salavecz Gyöngyvér / Lektor: Dr. Túry Ferenc, Dr. Pilling János

Ma már a pszichológia nemcsak azzal foglalkozik, hogyan állítható helyre a felborult lelki egyensúly, hanem az is kiterjedt kutatások tárgyát képezi, mi a boldog emberek titka, melyek azok a tényezők, melyek hozzájárulnak a kiegyensúlyozott élethez?

Keressünk áramlatélményt!

A Csíkszentmihályi Mihály által leírt áramlatélmény (flow) során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, átadja magát a folyamatnak, melyben örömét leli. Ezt az élményt megtalálhatjuk munkánkban, hobbinkban, családi életünkben is.

Éljünk a jelenben!

Sokunkat fenyeget a figyelemzavar, mivel egyszerre több dolgot csinálunk. Mindez azonban csökkenti a teljesítményt, a stressz-szintet pedig növeli.

Ne csapongjunk!

Ha tudatosan vagyunk az adott pillanatban, akár munkáról, akár a családdal töltött időről van szó, a hangulatunk is jobb lesz.

Tűzzünk ki célokat!

A lelki élet szempontjából inkább a cél felé való törekvés, semmint annak elérése számít. Fontos, hogy megtaláljuk, milyen célok tesznek tartósan boldoggá bennünket, és ezek mellett köteleződjünk el! Jó, ha leírjuk magunknak a célt, amit egy adott időtávban el szeretnénk érni.

Legyünk hálásak!

Számos kutatás bizonyította, hogy a hálás mentalitású emberek egészségesebbek és tovább élnek. Dr. Robert A. Emmons pedig megállapította, hogy a hála érzése és kifejezése lényegesen növeli a boldogság-érzést, és csökkenti a depressziót. Ha hálát érzünk, odafigyelünk a jelenre és értékeljük az életünket. A hálánk sokféleképpen megnyilvánulhat, például mások értékelésében, köszönetmondásban, a jelen pillanatra való rácsodálkozásban.

Forrás: e-geszseghalo.hu 

Web Analytics