Hírek rovat << ELŐZMÉNYEK

A depresszió már a születés előtt elkezdődik?

jonekem.hu2016/04/12

A várandósságuk alatt depressziótól szenvedő édesanyák gyermekeinél 1,28-szor nagyobb eséllyel alakul ki ugyanez a kórkép 18 éves korukig - ismertette a The Guardian online kiadása  a JAMA Psychiatry megjelent tanulmányt.

A Bristoli Egyetem kutatása arra utal, hogy a depresszióval megnövekszik a szervezetben a kortizol nevű stresszhormon szintje, amely hatással lehet a méhben növekedő magzatra is. A tudósok szerint ez azt jelentheti, hogy a mentális egészség kialakulása már születés előtt megkezdődik.

A kutatás több mint 4500 szülő és serdülő gyermekeik egészségügyi adatainak elemzésével folyt. Rebecca M. Pearson, a kutatás vezetője elmondta, eredményeik fényében leghatásosabban a várandósság alatt lehetséges megelőzni a depressziós anyák gyermekeinek mentális megbetegedését.

Az üzenet világos: a várandósság alatt depresszióval küzdő nők segítése nem csak az ő szenvedésüket enyhíti, de a következő generációét is, nyilatkozta Carmine Pariente, a King's College London's Institute of Psychiatry biológiai pszichiátria professzora. A szülés utáni depresszió érdekes módon csak az alacsony iskolázottságú anyák esetében növelte a gyermek későbbi depressziójának valószínűségét.

Forrás: medicalonline.hu

Fotó: shutterstock.com

Web Analytics