Hírek rovat << ELŐZMÉNYEK

Hogyan védjük meg bőrünket a káros napsugaraktól?

jonekem.hu2016/06/22
Szerző: Dr. Smolcz Katalin / Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta

A bőrben a fényenergia kémiai energiává alakul, miközben károsító szabad gyökök és gyulladást keltő fehérjék alakulnak ki. Az UV-B sugárzás  túl azon, hogy fokozza a pigment termelődését, erősen gyulladáskeltő és direkt DNS-károsító hatású, míg az UV-A szintén fokozza a melanin termelődését és sötétedését, ezenkívül behatolva a mélyebb bőrrétegekbe, a kötőszöveti rostok károsításáért, ezáltal a bőr korai öregedésért felelős. Szintén az UV-A számlájára írható a napozást követően gyakran jelentkező, napjainkban „napallergiának” nevezett, viszkető kiütésekkel járó elváltozás (polymorph fényexanthema) kialakulása is.

Mivel számos kutatás bizonyította, hogy a bőrünkön kialakuló bőrdaganatok nagy részéért a napból érkező UV sugarak tehetők felelőssé,  a megfelelő védekezésre különösen fontos hangsúlyt fektetni.

A naptejek rendszeres használata bizonyítottan segít megelőzni a rákmegelőző állapot (solaris keratosis) és a laphámrák kialakulását. Melanoma megelőzésével kapcsolatosan direkt összefüggést még nem találtak, azonban indirekt módon – azaz a gyakori gyermek és serdülőkori napégések megelőzésével –mindenképpen hozzájárul a melanoma előfordulásának csökkentéséhez.

Az emberi bőr a nagyon világostól egészen a fekete színűig többféle bőrtípusba sorolható attól függően, hogy mennyi pigmentet tartalmaz. A nagyon világos bőrű és hajú embereknél a gyulladás, leégés akár néhány perc alatt is bekövetkezhet, ami a kreol bőr, sötétebb haj esetében hosszabb ideig – akár 30-50 percig is eltarthat. 

Fotó: shutterstock.com 

Hogyan használjuk a naptejeket?

  • Magyarországon az emberek nagy része, ezért az alacsony faktorszámú készítmények (30 SPF alatti) használata nem ajánlott. 
  • A tökéletes védelem érdekében először nem a napozás helyszínén kell bekenni magunkat a naptejjel, hanem már kb. 20-30 perccel előtte! Nem szabad vékonyan krémezni!
  • 11 és 15 óra között, amikor a napsugarak derékszögben érik a Földet és legintenzívebb az UVB sugárzás – mindenképpen érdemes kerülni a napon tartózkodást, viseljünk a fejbőrünket védő sapkát vagy kalapot és ajkainkat is védjük a káros sugárzás ellen ajakápoló stifttel.
  • Vízparton, homokos területen, magas hegyekben vagy síeléskor szintén fokozott UV sugárzással kell számolnunk, továbbá ne feledkezzünk meg arról, hogy van néhány tényező, amely csökkenti a fényvédő krémek hatását: így az intenzív izzadás, a ruha dörzsölése, a gyakori fürdőzés, a homokozás - ilyenkor érdemes többször újra krémezni bőrünket.

Fokozott napfény-érzékenység

Bizonyos gyógyszerek (egyes antibiotikumok, vízhajtók, pattanásos bőr kezelésére használatos szerek, stb.) szedése fokozottan érzékennyé teheti bőrünket a napsugárzással szemben. A gyermekek bőre nagyon intenzív fejlődésben van, ezáltal érzékenyebb a napsugárzás hatásaira. 

Napozás során is tartsuk szem előtt a fokozatosság elvét, vagyis türelmesen, lassan szoktassuk hozzá bőrünket az UV sugarakhoz és minden alkalommal használjunk bőrtípusunknak megfelelő, megbízható helyről származó (pl. patikában kapható) fényvédő krémet!

 

Forrás:  Dr. Smolcz Katalin: Hogyan napozzunk? - Amit a napvédő krémekről tudni érdemes

Web Analytics