Egészség rovat << ELŐZMÉNYEK

A társadalmi helyzet és a mellrák

jonekem.hu2016/04/13

A mellrák kialakulásának kockázatát igazoltan növelik a fogamzásgátló tabletták, a mesterséges megtermékenyítéshez használt hormonpótló kezelések, valamint a 40 év utáni gyermekvállalás, emiatt a magasabb társadalmi státuszúak kockázata fokozottabb. Ráadásul ők azok, akik nem érnek rá eljárni a szűrésekre sem.

Másrészt viszont az egészségtudatos életvitel az iskolázottság függvénye, és a zsírban szegény, zöldségben-gyümölcsben gazdag étrendhez a magasabb jövedelműek jutnak hozzá.

A családos nők sokkal jobban figyelnek az egészségükre, mint az egyedülálló asszonyok, így hamarabb diagnózishoz jutnak. 


Gyógyulási esélyek

A kemoterápiás kezelésre nincs várólista, a gyógyszerek országszerte rendelkezésre állnak, így vidék-főváros viszonylatban nincs különbség. Ugyanakkor a 21 onkológiai centrum közül csak 13 rendelkezik sugárforrással is, ezért vannak betegek, akiknek többet kell utazniuk, hogy a komplex kezelést igénybe vehessék.

A legmodernebb, kifejezetten az adott ráktípusra kifejlesztett gyógyszerek nagyon drágák. Egyre többen vannak azonban, akik hogy ha lecsúsznak a társadalombiztosítás által támogatott keretről, akkor maguk kifizetik a kezelést. A gyógyulást egyértelműen segíti az iskolázottság, mivel ez segít abban, hogy valaki hogyan használja az interneten elérhető információt. Érdekesség, hogy a csodaszerekre épp a legszegényebb réteg költ.

Forrás: rakgyogyitas.hu

Web Analytics