Egészség rovat << ELŐZMÉNYEK

5 érv, hogy miért egyél halat

jonekem.hu2016/04/13

Varga Anita, a Kapj rá! nevű, halfogyasztást népszerűsítő kampány dietetikusa 5 érvvel támasztja alá, miért érdemes halat fogyasztani – egész évben! 

1. Védi a szívet

Hazánkban a halálozások mintegy 50%-a szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be. A halak telítetlen zsírsavtartalma – különösen az ómega-3 – segíti a szívünk megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepe van az említett betegségek megelőzésében és diétás kezelésében is. A hazai tenyésztésű halak közül a fehér és a pettyes busa bővelkedik leginkább ezekben a zsírsavakban. 

2. Könnyen emészthető

A halhús jelentős víztartalmának, valamint az izomrostok közötti laza és finomszerkezetű kötőszövetnek köszönhetően könnyen emészthető, és elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az egyéb húsoké. Figyelem: bő olajban sütéskor nagy mennyiségű olajat képes magába szívni, ami nagyon sok plusz energiát jelenthet. Emiatt halételeinket is inkább párolni, főzni, grillezni, teflonserpenyőben vagy sütőzacskóban érdemes sütni. 

3. Hozzájárul az agy optimális működéséhez

A halak kedvező zsírsavösszetétele hozzájárul az agy magzati és csecsemőkori megfelelő fejlődéséhez, de a későbbi működéséhez is egyaránt. Egyes felmérések szerint idős korban a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés, a szív- és érrendszeri-, továbbá a szembetegségek kialakulásának kockázata.

4. A kismamáknak és szoptatós anyukáknak is kitűnő választás

A többszörösen telítetlen zsírsavak felvétele a várandósság hónapjaiban is nagyon fontos: megfelelő mennyisége az anya táplálkozása révén magzatkorban a méhlepényen keresztül, míg csecsemőkorban a szoptatás által biztosítható - az anyatejen keresztül a gyermek megfelelő ellátottságban tud részesülni. Ezért mind a kismamáknak, mind a szoptatós anyukáknak ugyanolyan fontos a halak rendszeres fogyasztása, azonban mindenképpen kerülni kell a nyers, a nem megfelelően hőkezelt, illetve a nagy testű tengeri halak fogyasztását - cápa, királymakréla, kardhal, cserepeshal -, amelyek nagyobb koncentrációban tartalmazhatnak nehézfémeket. 

5. Sütve, grillezve, töltve is elkészíthető

A csekély zsírtartalmú halaink közé tartozik a pisztráng, ami amellett, hogy nagyon ízletes, nagy fehérjetartalommal is bír, ráadásul 20 dkg elfogyasztásával fedezhetjük a napi ómega-3 zsírsav-felvételünket is! Sütve, grillezve, töltve egyaránt elkészíthető, de tökéletes alapja lehet a szendvicskrémeknek, salátáknak is.

Forrás: Red Lemon Media, www.kapjra.hu

Fotó: shutterstock.com

Web Analytics