Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Szabad súllyal, saját testtömeggel, nőknek

A cikk első részében leírjuk a legegyszerűbb és legismertebb saját testtömeggel, ill. kézi súllyal végezhető gyakorlatokat, a második részben konkrét edzéstervet adunk nők számára.

Szerző: Molnár Ágnes | Lektor: Dr. Boros Szilvia, Dr. Bognár József
Publikálás dátuma: 2013-10-04

Az alábbiakban tíz, könnyen kivitelezhető, többnyire ismert gyakorlatot mutatunk be. A legtöbb mozdulat nem igényel szabad súlyt sem, hanem a nehézséget saját testtömegünk megemelése jelenti. Lássuk, miről is van szó!

1. Guggolás (sarokalátéttel)

Az alsótest fejlesztésének alapgyakorlata, nagyon jól formálja a farizmot (de a zsírt se ez, se más farizomgyakorlat nem szedi le). A gyakorlatot kis terpeszben, kifelé mutató lábfejekkel kell végezni. Mindenkinek meg kell találnia a megfelelő távolságot. Párhuzamos lábbal, úgy, hogy a comb és az alsó lábszár ne legyen egy vonalban. Ez azért fontos, hogy ne terheljük meg a térdet, valamint, így nem tudunk túlságosan előrehajolni, ami nagyon megterhelné a derekat. Ezért terpeszben a „láb közé” guggolunk be. A legtöbb ember nem tud teli talppal guggolni, ezért javasolt valamilyen alátét használata (pl. könyv). Még egy fontos dolog: mindig előre nézzünk a gyakorlat végrehajtás közben (ne lefelé)! Függőleges gerinccel végezzük a gyakorlatot! Lefelé lassan mozduljunk, ne rugózzunk lent! Lefelé mozgás közben szívjuk be a levegőt, felfelé fújjuk ki! Figyeljünk arra, hogy a térd ne nagyon mozduljon meg a gyakorlat végrehajtása közben! Ha felérünk, ne egyenesítsük ki a térdét teljesen, maradjunk kicsit rogyasztva! Tegyük csípőre a kezeket! Eleinte ne használjunk súlyt! Ha már nagyon könnyedén, precízen végre tudjuk hajtani a 3x20-at akkor is inkább a sorozat- és ismétlésszámot változtassuk meg!

2. Kitörés

Lépjünk egyik lábbal előre úgy, hogy a másik hátul nyújtva marad és ereszkedjünk le lassan, amilyen mélyre csak tudunk. Érezhető, hogy az elől lévő láb farizma jól megnyúlik, majd toljuk fel magunkat a comb erejével! Kiinduló helyzetben az első láb nyújtott, a hátsó kissé hajlított és a lehető legjobban hátra van nyújtva. A gyakorlatot lehet váltott lábbal végezni álló helyzetből való ismétlésenkénti kilépegetéssel.

Haladóknak nagyon jó a „sétálós” kitörés, ami gyakorlatilag a kitörő mozdulattal folyamatos, egyenletes vonalú sétát végzünk. A gyakorlatot eleinte mindenképp súly nélkül, csípőre tett kézzel végezzük! A 10 ismétlés egy lábra értendő.

3. Vádli állva

Álló helyzetben, párhuzamos lábfejekkel, párhuzamos lábbal kapaszkodjunk meg valamiben!Álljunk lábujjhegyre, emelkedjünk fel a vádli segítségével, teljesen feszítsük meg a csúcson, majd lassan vissza! (20 ismétlés javasolt, ami egy lábra értendő.)

4. Fekvőtámasz

A kiinduló helyzet egyenes test, nyújtott kar vállszélességű támasszal, tenyér a talajon. A lábak a lábujjakon támaszkodnak. Engedjük le a testet lassan a talajig, közben szívjuk be a levegőt! Testünk maradjon egyenes! A fej előre néz, a mellkas érinti a talajt először. Egy pillanatra maradjunk lent, de ne engedjük el magunkat, ne feküdjünk le a földre! Innen nyomjuk fel magunkat teljesen kinyújtott karig, miközben a levegőt kifújjuk! Ismételjük annyiszor, ahányszor megy szabályosan! Próbáljuk meg elérni a 10 ismétlést. Ha nem megy így, akkor könnyítve, térdelő helyzetben végezzük a gyakorlatot.

Forrás: 123f.com

5. Bicepsz állva

Ehhez két darab egykezes súlyzó kell. Fogjuk meg a súlyzókat, nyújtsuk ki magunk előtt vállszéles fogással. A kar annyira legyen nyújtva, amennyire a bicepsz (karhajlító izom) engedi, de ne legyen hátrafeszítve. A felkar a test mellett függőleges. Húzzuk fel a súlyt úgy, hogy a felkar nem mozdul el, csak az alkar. A mozdulat csúcspontján feszítsük meg a bicepszet. Közben fújjuk ki a levegőt. Innen engedjük le a súlyt kiinduló helyzetbe belégzés közben. Végezzük 3x8 ismétléssel, figyelve arra, hogy mindig feszítsük meg a bicepszet.

6. Tricepsz állva, egykezes súllyal

Ehhez a gyakorlathoz kézi súlyzóra van szükség, ülve is végezhetjük. Fontos, hogy a kar és a felsőtest is függőleges. Nyújtsuk ki az egyik kart felfelé, teljesen függőleges felkarral, kezünkben a súllyal! Innen engedjük le lassan a nyaka mögé a súlyt befelé, úgy, hogy a tarkó mögé kerüljön, közben szívjuk be a levegőt! Engedjük le, amennyire tudjuk! Innen nyomjuk fel a tricepszet, - ha érezzük a vállat, túl sok a súly - közben fújjuk ki a levegőt! Nyújtsuk ki fent a kart, amennyire csak tudjuk - ekkor fog a tricepsz megfeszülni, majd ismételjük meg a gyakorlatot 8-10-szer! Az ismétlésszám egy karra értendő.

7. Vállból nyomás egykezes súllyal

Álljunk terpeszbe stabilan, vagy üljünk le homorú háttal! A súlyzót vegyük a kezébe, úgy, hogy tartsuk a váll magasságában, függőleges alkarral, olyan mélyen, hogy a felkar derékszöget zárjon be az oldalunkkal! Innen nyomjuk fel a levegő kifújása közben kissé befelé mutató vonalban a fej fölé annyira, hogy érezzük az izmok feszülését! Engedjük vissza lassan derékszögig, egy nagy levegővétel közben! Figyelni kell a mozgás összehangolására a két súlyzóval. Ismételjük 3x8-szor!

8. Egykezes evezés

Térdeljünk fel egy vízszintes felületre az egyik lábbal, a másik láb a talajon úgy, mintha négykézláb állnánk! A talajon lévő lábbal azonos oldali kézben van a súlyzó, másikkal támaszkodunk, hátunk vízszintes és homorú helyzetű. A hátat ne púposítsuk ki és engedjük le lassan a súlyt a hátizmok teljes kinyúlásáig! Innen lendület nélkül húzzuk vissza, de ne a karral, hanem a hátizmok erejével! Ismételjük 8-szor mindkét oldalra!

9. Hasprés

Tegyük fel a lábakat egy székre vagy az ágyra, úgy hogy a lábszár derékszöget zárjon be a combbal! Szorítsuk le a derekat, a kezet tegyük a tarkóra, a tekintet mindig felfele nézzen! Ez után szó szerint préseljük össze a hasat, miközben a gerinc begörbül! Tartsuk meg egy pillanatra, majd engedjük ki! Préseléskor fújjuk ki a levegőt! Ismételjük minél többször (50-100-szor)!

10. Lábemelés

Itt a felsőtest végig a talajon marad, kezeket tegyük be a fenék alá, és emeljük fel függőlegesen a lábakat! Ne lendületből dolgozzunk, hanem használjuk az alhasi izmok erejét! Miközben emeljük a lábát, fújjuk ki a levegőt!

Otthoni edzésterv nőknek

1. Vegyünk egy 1-től 4 kg-ig terjedő súlyzókészletet! Kezdetben 1 kg-mal végezzük a a gyakorlatokat, majd 2-4 hetente, fokozatosan emeljük a súlyt!

2. A gyakorlatok előtt melegítsünk be, legalább 10 percen keresztül! Ehhez használhatunk ugrálókötelet, otthoni biciklit, de az is jó, ha helyben futunk.

3. Végezzük el a táblázatban szereplő gyakorlatokat! Kezdetben 3-szor ismételjünk, majd emeljük 4-re!

4. Az üres rublikákba jegyezzük be, hogy az adott feladatot hányszor sikerült teljesíteni!

5. Hetente 2-7 alkalommal végezzük el az edzést! Kétszer akkor, ha más edzést is végzünk. Minimum 5 alkalom kell az egészség fenntartásához. Ha elutazunk és nincs lehetőségünk más jellegű mozgásprogramra, akkor a hét minden napján is elvégezhetjük a gyakorlatokat.

6. A gyakorlatok után ne feledkezzünk el a nyújtásról sem!

gyakorlat

ismétlés

1. hét

2. hét

3.hét

4. hét

5. hét

6. hét

guggolás

3-4x10-20







kitőrés

4-5x10







vádli állva

3x20







fekvőtámasz, ha nem megy, térdelve

3x10







bicepsz állva egykezes súllyal

3-4x8







tricepsz ülve egykezes súllyal

3-4x8







vállból nyomás egykezes súllyal

3-4x8







evezés egykezes súllyal

3-4x8







hasprés talajon

3-4x20-30







lábemelés

3-4x20-30







A fenti táblázatot edzésnaplóként is használhatjuk. A hiányzó mezőkbe bele tudjuk írni, hogy az adott gyakorlatot hányszor sikerült elvégezni és feljegyezhetjük a gyakorlathoz használt kézisúly nagyságát is. A táblázat segítségével nyomonkövethetők a változások, amelyek a későbbiekben fontos támpontot adnak.

Kapcsolódó cikkek
Otthoni aerobik
Az otthoni aerobik az egyik legegyszerűbben kivitelezhető zenés mozgásforma, amely nem csak DVD, ill. kazetta segítségével, hanem önmagunk által kialakított gyakorlatokkal is végezhető.
Molnár Ágnes2013/10/04
Otthoni edzés gépeken
Nem kell feltétlenül fitneszterembe járnunk ahhoz, hogy átmozgassuk, erősítsük izmainkat, vagy akár állóképességi tréninget végezzünk. Hosszútávú edzésterveinkhez érdemes egy-két gépet,...
Molnár Ágnes2013/10/01
Bemelegítés, nyújtás
A bemelegítés célja a szellemi és fizikai ráhangolódás az edzésre. A nyújtás pedig az izmok hosszának helyreállítását szolgálja. Egyiket sem célszerű mellőznünk.
Molnár Ágnes2013/10/02
Otthon végezhető gyakorlatok - nő II.
Az alábbiakban bemutatunk néhány otthon végezhető, hasra, karra, vállakra irányuló erőnléti gyakorlatot, nők számára.
Molnár Ágnes2013/10/04
Otthon végezhető gyakorlatok - nő I.
Az alábbiakban bemutatunk néhány otthon végezhető, klasszikusnak számító erőnléti gyakorlatot (karhajlítás, kitörés, vádli feszítés, stb.) nők számára.
Molnár Ágnes2013/10/03
Web Analytics