Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Mozgás és csontritkulás

Nemcsak a csontritkulás megelőzésében, hanem kezelésében is hatékony segítséget nyújt a rendszeres fizikai aktivitás. Megfelelő mozgásprogram hatására lassulnak a csontbontó folyamatok, és a csontritkulás szövődményeként fellépő csonttörések esélye is csökkenthető.

Szerző: Dr. Boros Szilvia | Lektor: Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2015-07-17

Javaslatok

  1. Mielőtt mozgásprogramba kezd, konzultáljon kezelőorvosával! Kérdezzen rá arra, hogy betegségének lefolyása, jelenlegi állapota milyen jellegű testmozgást igényel, tolerál! A mozgásprogramot esetleges egyéb társbetegségei is befolyásolhatják.
  2. Ne hagyjon el egyetlen, orvosa által felírt gyógyszert sem!
  3. A mozgásprogramnak kettős célja van, egyrészt a további csontleépülés gátlása, lassítása, ezzel párhuzamosan az izomerő növelése, másrészt a csonttörések esélyének csökkentése. Ez utóbbi a mozgáskoordináció fokozásával érhető el. Mindennek érdekében kombinált mozgásprogramra van szükség: szív-ér rendszeri állóképességet, anyagcserét befolyásoló ciklikus mozgásokra (gyaloglás, nordic walking, kerékpározás, zenés torna, evezés stb.), valamint erősítő gyakorlatokra. Érdemes minél többféle gyakorlatot kombinálni, hogy minden csont terhelve legyen.
  4. Az egyensúlyt javítja, és az elesések megelőzésére kifejezetten alkalmas a tai-chi, amelyet életkori megkötés nélkül lehet végezni, és amelynek hatékonyságát vizsgálatok is alátámasztják.
  5. Az úszás kiemelt szerepet kap csontritkulás esetén. Nem véletlenül, hiszen mivel majdnem minden izomcsoportot megmozgat és légzésszabályozásra kényszerít, ezért jótékonyan hat az összes szerv működésére és hatékonyan fokozza az ideg-izom összeköttetések összjátékát, a mozgáskoordinációt, egyensúlyérzékelést. Például téli csúszós időben, ha megcsúszunk, az edzett izomzat és jó koordináció megóvhat az elesésektől, és a csonttörésektől.
  6. Ha a csontritkulás mértéke lehetővé teszi, egészítse ki tréningprogramját súlyzóval vagy ellenállással szemben végzett gyakorlatokkal! Megelőzés céljából a nagyobb súllyal, kisebb ismétlésszámmal végzett gyakorlatok alkalmasak a csonttömeg növelésére. Már kialakult csontritkulás esetén mozgásprogramját aktuális állapotához kell igazítani,
  7. Ha csontritkulása előrehaladott, akkor is végezhető izomfejlesztő gyakorlat, például széken ülve, zenére végzett lábemelések, törzsdöntések, karhajlítások. Ha lehetősége van rá, vegye igénybe gyógytornász segítségét mozgásprogramja kialakításában!
  8. Nem csupán a gyaloglás, hanem a nordic walking is segíti a csontszilárdság megtartását, emellett az izomerő fokozásában is segít úgy, hogy nem csupán az alsó végtagra, hanem a karokra is hat.
  9. Mindig tartsa be a fokozatosság elvét, vagyis eleinte napi néhány perc mozgás is elegendő. Majd lassan emelje az időtartamot! A cél a heti 4 alkalommal végzett aerob edzés, és 2-3 súlyzóval végzett mozgás.
Fotó: shutterstock.com

Veszélyek

  1. Kerülje a hirtelen mozdulatokat, a gerincet csavaró, nyíró erőket!
  2. Csökkentse az esések kockázatát (megfelelő lábbeli, ruházat viselésével) mozgásprogram alatt!
  3. Súlyos fokú csontritkulás esetén kerülje a csontokat erősen terhelő mozgásformákat!
  4. Ha a súlyos csontritkulás hátfájdalommal, ismert csigolyaérintettséggel társul, az úszást, ill. a vízben végzett gyakorlatokat válassza!

A jól felépített mozgásprogram hatására fokozható az izomerő, csökkenthető a csonttörések kockázata és a rossz mozdulatok esélye által kialakított szorongás. Mindehhez azonban orvos és gyógytornász, ill. személyi edző folyamatos irányítására, kontrolljára van szükség.

Irodalom:

American College of Sports Medicine: Exercising With Osteoporosis: Prescription for Health, Prescribing exercise for common conditions. 2010.

AGS/BGS Clinical Practice Guideline: Prevention of Falls in Older Persons. 2010.

Kapcsolódó cikkek
A tai-chi szerepe napjainkban
A tai-chi eredetileg egy ókori kínai mozgásforma, amely harcművészetként szerepelt és önvédelmi célra alkalmazták. Napjainkban az egészségmegőrzést, a belső béke megteremtését szolgálja.
Dr. Boros Szilvia2013/10/01
Gépek, súlyok nélküli „home fitness”
Sokan nem szívesen járnak edzőterembe, vagy egyszerűen nincs idejük. Olyan otthoni edzéstervet ajánlunk, amelyhez még súlyzó, gép sem kell.
Molnár Ágnes2013/10/04
Úszás és vízitréning
Az alábbiakban néhány fontos tudnivalóról írunk, amelyek talán még nagyobb kedvet teremtenek a rendszeres úszáshoz, vízitornához. A cikk második részében konkrét edzéstervet biztosítunk.
Molnár Ágnes2013/10/04
Mozgásprogram túlsúly esetén
A túlsúly (BMI 25-30 kg/m2 között) nem csak esztétikai problémát jelent, hanem növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, magas vérnyomás, rosszindulatú daganatok kialakulásának...
Dr. Boros Szilvia2015/07/21
Mozgásprogram elhízás esetén
Elhízás (BMI>30 kg/m2) esetén a körültekintően megválasztott, rendszeres testmozgással, egészséges, csökkentett energiatartalmú táplálkozással és az érzelmi egyensúly megteremtésével...
Dr. Boros Szilvia2015/07/17
Mozogni kell - Neked is van kifogásod?
A lustaság nagy úr... Sokszor áldozatul esünk neki, ha a mozgásról van szó. Ilyenkor mindig meg tudjuk magyarázni, hogy miért nem tudunk elmenni edzeni. A továbbiakban a leggyakoribb kifogásokról...
Molnár Ágnes2015/07/24
Élményt nyújt, örömöt szerez, védelmez és gyógyít: mi az?
A mozgás az egészséges életmód nélkülözhetetlen eleme. Rendkívül sokrétű, kedvező élettani változást hoz létre, amellyel az egészségmegőrzést és bizonyos betegségek kiegészítő...
Molnár Ágnes2015/08/27
A sportágak felosztása
A sportágakat számos szempont szerint oszthatjuk fel. Beszélhetünk “lifetime”, vízi, légi, szárazföldi, küzdő-, állóképességi-, esztétikai stb. sportokról. Lássuk, miben térnek el...
Dr. Boros Szilvia2013/10/01
Web Analytics