Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Mentőhívás, orvosi vizsgálat

Bajban sok esetben nehéz azt eldönteni, mikor milyen segítségre van szükség. Mikor lehet és érdemes orvoshoz vinni a gyermeket és mikor muszáj mentőt hívni? Az első pillanatban pofonegyszerűnek tűnő válasz stresszhelyzetben sokszor nem is olyan egyértelmű.

Szerző: Dr. Krivácsy Péter | Lektor: Dr. Sirák András
Publikálás dátuma: 2015-10-07

Amennyiben nem a megfelelő szintű segítséget vesszük igénybe, a következők történhetnek:

  1. Ha lényegesen súlyosabbnak ítéljük meg a helyzetet, akkor indokolatlanul történik a mentőhívás. Ez a bajba jutott szempontjából nem okoz problémát, viszont meglehet, hogy egy másik, valóban súlyos állapotú gyermek elől vesszük el a segítséget.
  2. Ha lényegesen enyhébbnek ítéljük a gyermek állapotát, akkor olyan ellátóhoz fog kerülni, aki nem tudja optimális szinten ellátni őt eszköz és szakképzettség hiányában. Ez mindenképpen időveszteség és sok esetben veszélyes.

Fontos tehát tudni azt, hogy a sürgősségi ellátás mikor milyen formáját, szintjét vegyük igénybe. Ehhez azonban tudni kell, milyen lehetőségeink vannak.

Mentőhívás

Az alábbiak a www.mentok.hu oldalról kerültek átvételre.

„Mentés szükségessége esetén bárki - állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül - hívhat mentőt a Magyar Köztársaság területén.

Milyen esetekben hívhatunk mentőt mentés céljából?

Minden esetben, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul:

  • ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb.)
  • baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén
  • megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt;
  • ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás, stb.)
  • ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti.

A mentők hívószáma az ország egész területén (minden vezetékes és mobil telefonról): 104

1999-től egységes sürgősségi hívószám bevezetésére kerül sor Magyarország területén is:112) Ezt elsősorban akkor hívjuk, ha egyidejűleg a mentőkre és/vagy a tűzoltókra és/vagy a rendőrségre is szükség van.

Mentőhívás esetén az alábbi kérdések szerint tegyük meg a bejelentést:

1. Hol történt az eset? Ha a cím nem egyértelmű, akkor próbálja elmagyarázni a helyszín megközelíthetőségét, gondoskodjon útbaigazító segítségről. Ha külterületen, erdőben stb. történt a baleset, jelöljünk meg olyan találkozási pontot, ami egyértelmű: buszmegálló, vasútállomás, útelágazás stb. Ne felejtsük el a település megnevezését, lakótelepi lakásokban az emelet és ajtó megjelölését. Hasznos segítség a Mentőknek, ha megadjuk a lakáson, kapucsengőn olvasható nevet, különösen akkor, ha az eltér a beteg nevétől. Pl. Budapest, Etele út 102. 4. emelet 113, Kiss Ferenc a kaputelefonon lévő név, a beteg neve Kovács Lajosné.

2. Adja meg saját nevét, telefonszámát, amin elérhető lesz. Ha ezután megszakad a vonal, vagy új információkra van szükség, vissza tudjuk hívni. Ne felejtse el, pontatlan cím esetén a mentők nem fognak odatalálni az ön segítsége nélkül!

3. Milyen jellegű vészhelyzet áll fent, mi történt? Szorítkozzon a tényekre, minél rövidebben és pontosabban mondja el a problémát, annál hamarabb indulhat a segítség.

A mentőknek fontos segítség, hogy megtudják, milyen, panasz, tünet észlelhető a mentésre szorulókon. Lábát, hasát fájlalja, sápadt, esetleg eszméletlen. Minden tünet fontos lehet.

4. Adjon át minden egyéb információt ami fontos lehet. (pl. több sérült van, tűzoltókra is szükség van, stb.)

5. Nyújtson elsősegélyt a mentő megérkezéséig. Ne szakítsa meg a vonalat, hiszen képzettség hiányában követheti a mentésirányító telefonos instrukcióit.”

Fotó:shutterstock.com

Mikor forduljon a háziorvoshoz?

Értelemszerűen minden más esetben, amikor közvetlen veszély nem áll fenn, de a gyerek beteg, akkor a háziorvost kell felkeresni.

Tipikus példák:

  • Lázas betegségek.
  • Köhögés, torokfájás, és más légúti panaszok, amik nehézlégzést nem okoznak.
  • Hasmenés, hányás, még a súlyos kiszáradás előtti szakaszban.
  • Hasfájás, fejfájás, az esetek túlnyomó többségében. De egyre erősödő, nagyon súlyos fájdalomnál mentő hívás is indokolt lehet.

Sebészet, baleseti sebészet

A mentőt nem igénylő esetekben mi magunk is szállíthatjuk a gyermeket sebészeti ellátásra. Területenként és napszakonként változó, hogy milyen ellátás elérhető. Nappal sebészeti szakrendelőben, és baleseti sebészeten (traumatológia), éjszaka többnyire baleseti sebészeti ügyeleten látják el a sérülteket. Egyik helyre sem kell beutaló.

Kapcsolódó cikkek
Allergiás reakciók
A szervezet immunrendszerének a feladata, hogy elkülönítse a veszélyes anyagokat a veszélytelenektől. Allergiás betegségben ez a funkció zavart szenved és ártalmatlan dolgok ellen is dolgozni...
Dr. Krivácsy Péter2015/10/13
Gyermek és csecsemő újraélesztése
Egyszerre vált ki félelmet és tartózkodást, ha az újraélesztésről beszélünk. Sokan még most is azt gondolják, hogy bonyolult, egészségügyi szakembereknek kifejlesztett eljárásról van...
Dr. Krivácsy Péter2015/10/01
Defibrillálás
Kórházsorozatok visszatérő momentuma, hogy egy beteg rosszul lesz, az EKG-monitor egyenes vonalat húz, mire az orvosok odaugranak és két telefonzsinór végén lévő fémlapát segítségével...
Dr. Krivácsy Péter2015/10/20
Súlyos balesetek gyermekkorban
A mobilitás, a motorizáció természetes fejlődésével a baleseti kockázat emelkedik. Ugyanakkor ezzel ellentétes hatású, hogy a technika, technológia fejlődésével a biztonság javul. Összességben...
Dr. Krivácsy Péter2015/09/15
Elsősegély áramütés esetén
A háztartásban történt áramütés legfélelmetesebb következménye a hirtelen kialakuló súlyos szívritmuszavar, ami hirtelen halált okozhat. Cikkünkből megtudhatja, hogyan előzheti meg a baleseteket,...
Dr. Krivácsy Péter2015/10/14
Légúti idegentest gyermekkorban
Sok szülői félelem teljesen megalapozatlan, azonban a félrenyelés miatti fulladástól való félelemről ez nem mondható el: kisgyermekkorban ez a hirtelen halál egyik gyakoribb oka. Épp emiatt...
Dr. Krivácsy Péter2015/10/02
Mérgezések
A gyermekkori mérgezések kapcsán a legfontosabb, hogy nagy részük megelőzhető. Néhány józan megfontolás betartásával jelentősen csökken a kockázat. Mit tehetünk, ha mégis bekövetkezett...
Dr. Krivácsy Péter2015/10/15
Égés, forrázás ellátása
Az egyik legtöbb szülői szorongást kiváltó balesettípus - nem ok nélkül. Az égés, forrázás maradandó, az életminőséget jelentősen rontó sérüléseket okozhat, és minden évben van...
Dr. Krivácsy Péter2015/10/09
Szemsérülések
A szem a legfontosabb érzékszervünk, nyilvánvaló, hogy óvni, védeni szeretnénk gyermekeink szeme világát is. Cikkünkkel segítséget nyújtunk abban, mi a teendő a szem különböző sérülései...
Dr. Krivácsy Péter2015/09/09
Web Analytics