Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Hogyan eddzek, hogy karcsú legyek?

Számos fórumon foglalkoznak az alakformálással, sőt olyan is akad bőven, ahol egy bizonyos kritikus terület karcsúsításának titkait osztják meg. Lebbentsük fel a fátylat ezekről a tippekről és trükkökről és nézzük meg, mi is az igazság!

Szerző: Ferenczi Ingrid | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2015-07-08

1. Mítosz: „Edzéssel olyanná válhatok, mint XY.”

Először is ismerd fel az alkatodban rejlő lehetőségeket! Alsótestben vagy felsőtestben, vagy erősebb? Sokszor előfordul, hogy olyan alkatra vágyunk, ami elérhetetlen. Ha ilyen célokkal látsz neki az edzésnek, nagyon hamar elkeseredhetsz. Az egészséges önkép elengedhetetlen az igazi alakformáláshoz. Lehetnek példaképeid a testépítők vagy akár modellek között is, de nem árt, ha figyelembe veszed, hogy az ezen ágazatokban dolgozó emberek nem hétköznapi életet élnek. Gyakran túlhajtják magukat a rövid távú eredményekért, koplalnak, a fotózások, versenyek előtt nem isznak, és sajnos akadnak egyéb káros szerek is, amiket felhasználnak a céljaik elérése érdekében.

2. Mítosz: „Amelyik testrészemet edzem, onnan fogy a zsír.”

Vegyük példának a hasizomgyakorlatokat! A hasizom több réteg izomból épül fel. Az a bizonyos „kockás” terület csupán a külső eleme, aminek funkcionálisan (például a törzs stabilitásában) kisebb szerepe van. Ez az izom látványos növekedésre képes és könnyen edzhető (például haspréssel, felülésekkel, stb.). Az viszont tévedés, hogy ezektől a gyakorlatoktól a zsírréteg is eltűnik róla! Természetesen az edzés hatásos a fogyás szempontjából, de a szervezet ennél összetettebben működik.

Fotó: shutterstock.com

Az izommunka során fellépő energiaigény raktárból való fedezése nem csak a működő izom környékén található zsírszövet lebontásából történik, hanem az egész test területéről, hiszen bárhonnan képesek vagyunk a vérkeringés segítségével „energiát transzportálni”.

Maga a zsírsejt minél régebbi, annál jobban összepréselődik, így nehezebben hozzáférhető energiaforrás. Ez az oka annak, hogy a kívánt terület helyett hajlamosak vagyunk a legkevésbé óhajtott területről fogyni.

3. Mítosz: „rázom, és elfogy”.

Bizonyos fogyasztószerek, eszközök, amelyek a helyi fogyás csodáját ígérik, például a vibrációs gépek, ezeknek a zsírszöveteknek a szerkezetét hivatottak fellazítani. Az elv még működhet is, de pusztán akkor, ha a vibrációs gép használata után olyan aerob gyakorlatokat végzel, amelyek zsírokat igényelnek energiaforrásként. Pusztán attól, mert rázogatod magadat, nem fogsz fogyni. Még az ilyen eszközök használata után sem nagy a helyi fogyás mértéke, ritkán éri meg a befektetett energiát és pénzt.

Nem szabad elhinni a reklámokat, amik csodát ígérnek. Végig kell gondolni, hogy ha ezek valóban olyan hatékonyan működnének (fogyasztókapszulák, teák, 20 perces vibrációs edzések, zsírégető krémek), akkor igen kevés elhízott ember lenne.

A zsírsejtekről további lényeges információ, hogy egy adott életkor után a számuk nem nő, csupán a térfogatuk változik. Kiemelt fontosságú a serdülőkori elhízás veszélye, mert ilyenkor a zsírsejtek száma szaporodik, ami később nagyban befolyásolja a felnőttkori súlyproblémákat.

Most, hogy ismered a tényeket, nézzük a karcsúság titkait!

  • Étkezés: A helyes táplálkozás nagyobb arányban befolyásolja a külsőnket, mint bármi más!
  • Sport: Változatos kardió és alakformáló edzéseket végezz, arányosan, minden testrészre elosztva, hogy ne csupán karcsú, hanem formás is legyél!
  • Lélek: Az egészséges önkép talán mindennél fontosabb, hiszen a lelki egyensúlyunk a jó kisugárzás alapfeltétele.

Ezeket az elveket követve - okosan szelektálva a rád zúduló reklámokat - már megtaláltad a karcsúság titkát, a dolgod már csak annyi, hogy ezt az utat kövesd a saját boldogságodért!


Irodalom:

Dr. Szakály Zsolt: Sportedzés, Győr, 2014.

Dr. Osváth Péter: A női testformálás, Eurovinia Nyomda, 1999.

Kapcsolódó cikkek
Fittség és pulzus
Mit jelent a fittség? Mi a haszna a pulzusszám mérésének, ismeretének? Hogyan mérhető a teljesítmény? Lássuk!
Csáki István2015/07/22
A bemelegítés és levezetés
Legyen szó bármely mozgásformáról, rekreációs vagy versenysportról, a bemelegítésnek és levezetésnek nélkülözhetetlen a szerepe. Bemelegítés során szervezeted felkészülhet a fizikai...
Csáki István2015/07/07
A személyi edzés
A személyi edzés napjaink fitnesz trendjeinek fontos eleme. Nem véletlenül, hiszen szakember segít személyre szóló edzésprogramod kialakításában és az edzésekben is.
Csáki István2015/08/18
Mi az a funkcionális tréning?
Napjaink legdivatosabb edzésmódszere, minden innovatív edzőterem alappillére, ugyanakkor a legtöbb tévhit és hiba melegágya is egyben. Tisztázzuk, hogy mi is ez az edzéstípus és mik azok a...
Ferenczi Ingrid2015/07/16
Létezik zsírégető edzés?
Mi a valódi siker titka? A hosszú monoton edzésmunka, az intervall óratípusok vagy a súlyzós edzés? Tudd meg, melyik edzésforma ideális a számodra, mi az, amitől valóban eltűnnek a nem kívánt...
Ferenczi Ingrid2015/07/15
Edzésfajták, avagy hogyan válassz tréningprogramot?
Napjainkban már nem csak a verseny-, hanem a szabadidő-sportban is fontos, hogy olyan tréningeket végezzünk, amelyek segítik céljaink elérését, legyen szó alakformálásról, állóképesség...
Csáki István2015/07/08
Web Analytics