Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Mi történik a pszichológusnál?

Problémáid vannak és foglalkoztat az a kérdés, hogy felkeress-e egy pszichológust? Ahhoz, hogy biztonságban érezd magad mielőtt felkeresel egy szakembert, fontos, hogy előre kiszámítható legyen, hogy mi is fog ott történni.

Szerző: Dr. Salavecz Gyöngyvér | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta, Schmidt Judit
Publikálás dátuma: 2015-08-04

Tegyük fel, hogy eldöntötted, hogy szeretnél beszélni valakivel az érzéseidről, gondolataidról, amik nagyon foglalkoztatnak téged. Lehet, hogy a családtagjaiddal, barátaiddal, párkapcsolatoddal függ össze a gondod. Esetleg úgy érzed, nem vagy képes teljesíteni az iskolában vagy a munkahelyeden? Az is lehet, hogy a mindennapi történésekre adott érzelmi reakcióidat nem úgy tudod kezelni, ahogy szeretnéd. Ezekben az esetekben szakmai segítséghez fordulhatsz.

Felmerül benned, hogyan mondd el a legbelsőbb problémáidat, magánügyeidet egy idegennek? Sokan kerülik ezeket a helyzeteket, mivel nem tudják, mi vár rájuk. A félelem, a szorongás egy ismeretlen helyzetben teljesen természetes érzelmek. Ezeket az érzéseket, akár az első lépésnek is tekinthetjük a változás folyamatában.

Első találkozás

Első találkozáskor a személyes benyomások, észrevételek a meghatározók, jó esetben, ekkor alakul ki a szimpátia. Első alkalommal másfél, kétórás ülésre számíthatsz, ennek célja, hogy a terapeuta információt gyűjtsön. Amikor először belépsz a pszichológus ajtaján, tudnod kell, nem azért van ott, hogy megítéljen téged, megmondja, milyen rossz állapotban vagy és hogy ki is vagy te valójában. A legfőbb feladata, hogy meghallgasson téged és ő legyen a második ember a Földön, aki a legtöbbet tudja rólad (az első te vagy!). Neked kell elmondanod a történeted, rajtad keresztül ismerhet csak meg téged. A terapeuta szeretné tudni, milyen probléma miatt vagy ott és mikor kezdődött ez az egész. Olyan kérdésekre adsz majd választ: „Miért kerestél fel egy pszichológust?”, „Miért vagy ma ott?”

A találkozó célja az, hogy az életedet és a problémádat megismerje a terapeuta. Lehet, hogy kérdezni fog a gyermekkorodról, a családi hátteredről is. Te vagy a saját magad szakértője, annyit osztasz meg magadról, amennyit szeretnél. Sokszor úgy érezheted, hogy kihagytál valami fontosat az első alkalommal. Ne aggódj, lesz még alkalmad beszélni róla a következő alkalmon!

Az első találkozó után

Sokan az első találkozó után vegyes érzésekkel távoznak: megkönnyebbültség, reményteliség, rémültség, béke keveredhet, vagy éppen még feszültebbnek is érezheted magad. A pszichoterápia egy erőteljes élmény, nem fogható más hétköznapi tapasztalatokhoz.

Fotó: wikipedia.org

Ha kölcsönös bizalom, és szimpátia alakult ki első néhány alkalom során, megbeszélitek a terápiás célt, a várható ülések számát, a terápiás kereteket, illetve megkötitek az úgynevezett terápiás szerződést.

Sokszor a diagnózis alkotása elengedhetetlen a kezelési terv meghatározásához. Ehhez pszichodiagnosztikai tesztek felvételére is sor kerülhet. A pszichológussal egyeztetitek a terápiás menetet, és ha a gyógyszeres kezelést szükségesnek találja, pszichiáter szakorvost kell felkeresned. Ebben az esetben csak a pszichiáter jogosult arra, hogy meghatározza, milyen gyógyszer lehet a segítségedre.

Mire vállalkozol a pszichoterápiával?

A pszichoterápia az önismeret sokszor kihívásokkal teli útja. Magadról tanulni, fényt irányítani azokra a területekre is, amelyeket legszívesebben mindenki előtt eltitkolnál, nehéz munkának tűnik. Arra is fel kell készülnöd, hogy az önismeret nem csupán örömökkel szolgál. Viszont ha nem változtatsz az életeden, azt kockáztatod, hogy továbbra is rosszul fogod érezni magad a bőrödben! Megéri erre vállalkozni! A legtöbben, akik elkezdik a pszichoterápiát, megszeretik, és értékelik azt az időt, amit a terapeutájukkal töltenek. A pszichoterápia lehetőséget ad arra, hogy új útjait fedezd fel a gondolkodásnak, megismerd és elfogadd az érzéseidet és javíts az életmódodon.


Irodalom:

Szőnyi Gábor (szerk.): A pszichoterápia tankönyve. Medicina kiadó, Budapest, 2015.

Unoka Zsolt (szerk.), Purebl György (szerk.), Túry Ferenc (szerk.), Bitter István (szerk.):

A pszichoterápia alapjai. Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió. 2013.

Kapcsolódó cikkek
Ki segít a bajban?
A köztudatban még mindig kellemetlen, legalábbis szégyellni való, ha az embernek lelki problémája van, pedig minden ember kerülhet olyan helyzetbe, amikor megborul a lelki egyensúlya. A segítségkérést...
Ács Eszter2015/09/15
Web Analytics