Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Designer drogok - Az új pszichoaktív szerek veszélyeiről

A designer drogok a központi idegrendszerre ható szerek, amelyek annyira újak, hogy nem szerepelnek a hivatalos tiltólistákon. Szerkezetük hasonló a klasszikus drogokéhoz, de hatásuk ismeretlen, kiszámíthatatlan. Emiatt óriási veszélyt jelentenek az általában fiatal, bulizó szerhasználóknak.

Szerző: Szalai Tamás Dömötör | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta, Schmidt Judit
Publikálás dátuma: 2015-07-13

Mik a designer drogok?

Az új pszichoaktív szerek, közismerten „designer drogok” a központi idegrendszerre ható új, szintetikus szerek. Hatásuk szinte ugyanolyan, mint az illegális drogoké, viszont tiltólistán szereplő szerektől egy-egy molekulával eltérnek. Emiatt a tiltólistára kerülésig jogi következmények nélkül használhatók, terjeszthetők. Sokan ezért „legal high” néven is emlegetik ezeket az ismeretlen összetételű, növényeket, vegyszereket, illatosítókat, fürdősókat, parti tablettákat, amelyeket elszívnak, felszippantanak, vagy lenyelnek.

Többnyire interneten árulják őket olyan szerekként, amelyek emberi fogyasztásra nem alkalmasak, de a vásárlás célja az eladónak és vásárlónak is egyértelmű. A szerekkel kapcsolatos megbízhatatlan tippek, szubjektív tapasztalatok legtöbbször internetes fórumokon terjednek.

Mennyire veszélyesek?

Mivel kémiai összetételük változó és többnyire ismeretlen, a szervezetre, érzelmekre, gondolkodásra gyakorolt hatásaik kiszámíthatatlanok. Mivel a fogyasztók az új szereket gyakorlatilag magukon tesztelik, gyakori a mérgezés, gyorsan bekövetkezik a túladagolás.
Ha valaki a mérgezés miatt kórházba is kerül, az ismeretlen hatóanyag miatt a személyzetnek kevés a támpont ahhoz, hogy megfelelő ellátásban tudják részesíteni.

Maguk a használók hívták fel a figyelmet az új szerek okozta gyors fizikai, lelki és társas leépülésre. Használatuk veszélyei főleg a fiatalokat sújtják, a szórakozóhelyekre járók nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Melyek a leggyakoribb új szerek?

A Mefedron vagy „Kati” az egyik leggyakrabban használt drog. Emeli a testhőmérsékletet, a szívverés akár a 150/percet is elérheti. Hőhullámok és a rövid boldogságérzet után depresszió tör a használóra. A zsírszövetbe épülve több hétig kimutatható a szervezetből.

A Spice egy szárított növény, amit általában füstölőként árulnak. Hatása hasonló a kannabiszéhoz, de más szintetikus anyagokat is keverhetnek bele, amelyek kifejezetten veszélyesek is lehetnek. Tartós használatától sérülhet a memóriaközpont és az agyi vérellátás.

Fotó: pixabay.com

A Látnok zsálya speciális hallucinogén növény, amely összekeverheti az emlékképeket, ez által szellemi leépülést vagy pszichózist is okozhat.

Mikor alakult ki függőség?

A függőségnek két ismérve van:

  • ugyanaz a szermennyiség gyengébb hatást vált ki, vagyis ugyanazon hatás eléréséhez egyre nagyobb mennyiségben kell használni. Ezt nevezzük szaknyelven toleranciának.
  • A másik jellemző a sóvárgás, fizikai tünetek jelentkezése, amikor az ember szermentes állapotban van.

Sose várj a függőségig!

Az egészséged megőrzése érdekében sose várj a függőségig, mielőbb lépj közbe! Ha valamelyik ismerősöd érintett, beszélj vele megértően, de határozottan arról, hogy ha nem hagy fel a drogfogyasztással, szakember segítségére lesz szüksége! Mérgezés esetén hívj mentőt! Ha kilépnél a szerhasználatból, vagy másnak keresel ellátást, fordulj addiktológus szakorvoshoz vagy addiktológiai konzultánshoz! A megyei kórházakban és az ország több területén áll rendelkezésre addiktológiai osztály. Súlyos függőség esetén rehabilitációs otthonok segítenek a visszatérni a rendes életbe. A kezelés főleg a tünetek alapján, személyre szabottan zajlik.

Segítő szolgálatok

  1. Az ország összes drogmegelőzéssel és szenvedélybetegek ellátásával foglalkozó adatbázisa.
  2. Péterfy Sürgősségi Betegellátó Osztály és Klinikai Toxikológia
  3. Református Szeretetszolgálat
  4. RÉV Karitász
  5. Ráckeresztúri Drogrehabilitációs Központ
  6. Babtista Szeretetszolgálat

Irodalom

  1. Eurpean Centre for Drugs and Drug Addiction: New psychoactive substances in Europe. An update from the EU Early Warning System. March 2015.
  2. Government of the UK (GUK): New Psychoactive Substnces Review. Report from the expert panel. September 2014.
  3. Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja: Európai kábítószer-jelentés. Tendenciák és fejlemények. 2015.
  4. Nemzeti Drog Fókuszpont (NDF): Desinger drogok konferencia. 2011. (Letöltés ideje: 2015. június 23.)
  5. Nemzeti Drog Fókuszpont (NDF): Bevált gyakorlatok portálja. 2015. (Letöltés időpontja: 2015. június 22.)
  6. Nemzeti Drogmegelőzési Iroda (NDI): Designer drog megelőzési kampány honlapja. 2012. (Letöltés ideje: 2015. június 23.)
  7. Public Health England (PHE): New psychoactive substances. A toolkit for substance misuse commissioners. Protecting and improving the nation’s health. November 2014.
  8. The Scottish Government (TSG): New Psychoactive Substances. Scottish government social research, 2014.
  9. United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC): New Psychoactive Substances. World Drug Campaign, 2013.
Kapcsolódó cikkek
Szerfogyasztás – miért kockáztatsz?
A különböző egészségkárosító szerek fogyasztása jelentős hatással van fizikai és lelkiállapotodra, teljesítőképességedre és életmódodra. Minél fiatalabb korban kezdesz a különféle...
Dr. Kovács Eszter2015/08/11
Mi történik a pszichológusnál?
Problémáid vannak és foglalkoztat az a kérdés, hogy felkeress-e egy pszichológust? Ahhoz, hogy biztonságban érezd magad mielőtt felkeresel egy szakembert, fontos, hogy előre kiszámítható legyen,...
Dr. Salavecz Gyöngyvér 2015/08/04
A boldogság tudománya
Ha boldogságot élünk át az öröm, a megelégedettség mellett az az érzés keríthet hatalmába, hogy az élet jó, értelmes és érdemes élni. A pozitív pszichológia tudományos eszközökkel...
Dr. Salavecz Gyöngyvér 2015/09/10
Ki segít a bajban?
A köztudatban még mindig kellemetlen, legalábbis szégyellni való, ha az embernek lelki problémája van, pedig minden ember kerülhet olyan helyzetbe, amikor megborul a lelki egyensúlya. A segítségkérést...
Ács Eszter2015/09/15
Web Analytics