Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Ki segít a bajban?

A köztudatban még mindig kellemetlen, legalábbis szégyellni való, ha az embernek lelki problémája van, pedig minden ember kerülhet olyan helyzetbe, amikor megborul a lelki egyensúlya. A segítségkérést sokszor az is megnehezíti, hogy nem vagyunk igazán tisztában azzal, hogy a lélekgyógyászat területén kinek mi a feladata. Mit csinál egy pszichológus és mit egy pszichiáter és vajon ki a pszichoterapeuta?

Szerző: Ács Eszter | Lektor: Demetrovics Zsolt, Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2015-09-15

Pszichiáter

A pszichiáter orvos végzettséggel rendelkezik, és lehetősége van gyógyszert felírni vagy kórházi elhelyezést kezdeményezni. Ez utóbbi főként azokban az esetekben fordul elő, amikor a betegnek megszakadt a kapcsolata a valósággal, nincs vagy csak részleges a betegségbelátása, problémáit leginkább a környezete, elsősorban a családtagok észlelik.

Pszichiátriai ellátás járóbeteg-ellátás keretében, vagyis szakrendelőben is igénybe vehető, nem kell hozzá beutaló. Manapság egyre több a magánpszichiáter is. A gyógyszeres kezelés rendszerint tartós, és mindenképpen hasznos, ha kiegészítik egyéb "beszélgetős" módszerek is, a jó pszichiáter nem csak „bogyókat” ír fel.

Pszichológus

A pszichológus olyan szakember, aki egyetemen pszichológia diplomát szerzett. Jártas a lélektani diagnosztikában, meg tudja ítélni, ha orvosra van szükséged. A legtöbb pszichológus szakosodik valamilyen területre, sokan a pszichoterápiában tudnak segíteni.

Ki a pszichoterapeuta?

A pszichoterapeuta címet klinikai szakpszichológusok (a pszichiátria területén jártas, diagnosztikus munkát végző pszichológus) vagy szakorvosok (elsősorban pszichiáterek) szerezhetnek több éves továbbképzést követően. A pszichoterapeuta jogosítvánnyal rendelkezik az általa választott módszerrel való gyógyító munkához.

A pszichoterápia

E módszer a páciens részéről felelősségvállalást és aktív lelki munkát igényel. Fontos tudni, hogy a pszichoterápiában nem konkrét, direkt tanácsokat kapunk az életproblémáink megoldásához. Ha a pszichoterapeuta megmondaná, mit tegyünk, akkor épp az önismeret és a személyiség fejlődése maradna el.

Fotó: shutterstock.com

A terapeutának az a feladata, hogy hozzásegítse páciensét saját belső erőforrásainak felszínre hozatalában, új készségek fejlesztésében, kialakításában, és legfőképp önmaga és társas kapcsolatainak árnyaltabb érzékelésében, megértésében. A pszichoterápiás folyamat ezért sokszor nehéz, hiszen fájdalmas szembesülnünk bizonyos tulajdonságainkkal. Mindez viszont egy megértő és elfogadó kapcsolatban történik a terapeutával, ahol a nehéz érzések is elfogadhatók és kibírhatók.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő pszichoterápiás módszert?

Erre a kérdésre nincsen általános recept. Minden pszichoterápia egy diagnosztikus beszélgetéssel kezdődik. Ekkor a pszichoterapeuta felméri, hogy a kliens személyiségéhez és problémájához illeszkedik-e az általa képviselt módszer, azaz, hogy tud-e segíteni. Minden pszichoterapeuta a saját eszköztárával dolgozik és tesz javaslatot, majd a felek egy szóbeli terápiás szerződésben megállapodnak a terápiás folyamat kereteiről. Ha a pszichoterapeuta úgy ítéli meg a kliens karakterét és problémáját, hogy az abban való segítés más módszerrel hatékonyabb lenne, akkor tovább küldi őt a megfelelő kollégához.

Coach

A coach szó szerinti fordításban edzőt jelent, s munkája valóban egy személyi edzőhöz hasonlít. Nem tanácsot ad, hanem támogat, kérdéseket tesz fel, amelyekkel kimozdítja az ügyfelét a kátyúból. Ma már a coachok is specializálódnak: az úgynevezett life coach segíthet a jövőkép kialakításában, a célok kitűzésében. A business coach célja, hogy támogassa egy cég vezetőit, menedzsereit a döntéshozatalban, az önismeretben, a stresszkezelésben, illetve segítsen a kiégés megelőzésében.
Nem pszichológusok, és nem is feladatuk a pszichés problémák kezelése, ugyanakkor nagy szerepük lehet a lelki egészség megőrzésében.

Kapcsolódó cikkek
Szerfogyasztás – miért kockáztatsz?
A különböző egészségkárosító szerek fogyasztása jelentős hatással van fizikai és lelkiállapotodra, teljesítőképességedre és életmódodra. Minél fiatalabb korban kezdesz a különféle...
Dr. Kovács Eszter2015/08/11
Mi történik a pszichológusnál?
Problémáid vannak és foglalkoztat az a kérdés, hogy felkeress-e egy pszichológust? Ahhoz, hogy biztonságban érezd magad mielőtt felkeresel egy szakembert, fontos, hogy előre kiszámítható legyen,...
Dr. Salavecz Gyöngyvér 2015/08/04
Klasszikus drogok
Sajnos a kábítószeripar is folyamatosan "fejlődik", ezért új és új illegális szerek jelennek meg a piacon. Ugyanakkor a régebbi típusú drogok is tartják a pozíciójukat. Az alábbiakban az...
Ács Eszter2015/09/16
A boldogság tudománya
Ha boldogságot élünk át az öröm, a megelégedettség mellett az az érzés keríthet hatalmába, hogy az élet jó, értelmes és érdemes élni. A pozitív pszichológia tudományos eszközökkel...
Dr. Salavecz Gyöngyvér 2015/09/10
Web Analytics