Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Körtés-mandulás joghurt feketecsokoládé-reszelékkel

A fekete csokoládé és a kakaó nagy mennyiségben tartalmazza a többek között a szív és az erek számára jótékony hatású flavonoidokat (flavonolokat), ezáltal összefüggésbe hozták a vérnyomáscsökkentéssel, a csökkent inzulinérzékenység javításával, az LDL-koleszterinszint és a gyulladások csökkentésével, valamint felmerült az agyi és kognitív működésekben betöltött lehetséges szerepe is. Az alábbi finom recept egy ötlet a számtalan felhasználási lehetőség közül.

Szerző: Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit | Lektor: Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2014-07-28

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • natúr joghurt 125 ml (1 doboz)
  • mandula, szeletelt 10 g
  • körte 1/2 kisebb darab
  • étcsokoládé (60% feletti kakaótartalommal) 20 g

    Elkészítés:

    A körtét reszeljük le vagy kockázzuk fel és az apróra szeletelt mandulával együtt adjuk hozzá a joghurthoz. Végül reszeljük le a csokoládét és azt is keverjük hozzá a joghurthoz.

    Tápérték-információ 1 személyre:

    • Energia: 276 kcal
    • Fehérje: 8 g
    • Szénhidrát: 25 g
    • Ebből hozzáadott cukor: 11,3 g
    • Zsír: 15,7 g
    • Ebből telített zsírsav: 6,3 g
    • Koleszterin: 15 mg
    • Élelmi rost: 2,6 g
    Kapcsolódó cikkek
    A demencia és a szénhidrátbevitel kapcsolata
    Az időskor gyakori, de nem szükséges velejárója a demencia. A már kialakult betegség gyógyszerekkel karbantartható, a romlás lassítható, de az emlékezeti, gondolkodási zavar nem csak az érintett...
    Schmidt Judit2015/08/03
    A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban
    A szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok mellett, energiát adó tápanyagaink közé tartoznak. Az élelmiszerek széles választékában megtalálhatóak, ami már magában biztosítja az ételek,...
    Schmidt Judit2013/10/04
    Az egyes táplálékok hatása a demencia megelőzésére, enyhítésére
    Az alábbiakban megmutatjuk, hogy egyes táplálékaink fogyasztása miként hat az agyműködésre, vagyis melyek a legismertebb, legjobb demencia kockázatot csökkentő ételféleségeink.
    Schmidt Judit2015/08/18
    Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
    Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes íz és az édesség...
    Kiss-Tóth Bernadett2013/10/01
    Tej, tejtermékek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
    A tej és tejtermékek a gyermekek növekedéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen élelmiszerként élnek a köztudatban jelentős kalciumtartalmuk miatt. További előnyük, hogy széles választékban...
    Kiss-Tóth Bernadett2013/10/03
    A polifenolok egészségre gyakorolt hatásai
    A különböző növényekben több mint nyolcezerféle polifenolt ismerünk. Szinte minden növényi eredetű élelmiszerben jelen vannak, mennyiségük és szerkezeti felépítésük igen változatos....
    Schmidt Judit2013/10/04
    Natúr csirkemell sárgarépás kölessel, cukormentes paradicsommártással
    A köles egyike a legrégebb óta termesztett gabonaféléknek. Ásványianyag-, vitamin- és élelmirost-tartalma révén a kiegyensúlyozott, vegyes étrend szerves részévé válhat. Köretként helyettesítheti...
    Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/28
    Csőben sült brokkoli
    A csontok épségének biztosítása mellett a kalciumnak jelentős szerepe van többek között az izom-összehúzódásban, a vérnyomás szabályozásában, a sejtmembránok épségének fenntartásában,...
    Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/25
    Rakott karfiol pulykahússal, zabpehellyel
    A zabpehely kiváló szénhidrát- és élelmirostforrás. Nyersen vagy főve az egyik leggyakoribb müzlialapanyag. Rakott, töltött főzelékek, húsok, vagdaltak esetén a rizs egy részének vagy...
    Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/28
    Zöldbabos-csiperkés durumtészta-saláta sovány sajttal
    A durumbúzában lévő keményítőlánc nagyobb része nem elágazó szerkezetű, amit a szervezetünk csak lassan tud lebontani az emésztés során, ezért enyhébb és elhúzódóbb vércukorszint-emelkedést...
    Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/24
    Web Analytics