Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Natúr csirkemell sárgarépás kölessel, cukormentes paradicsommártással

A köles egyike a legrégebb óta termesztett gabonaféléknek. Ásványianyag-, vitamin- és élelmirost-tartalma révén a kiegyensúlyozott, vegyes étrend szerves részévé válhat. Köretként helyettesítheti részben vagy egészben a rizst, a burgonyát és a száraztésztákat is. Az alábbi receptünk ehhez az ötletet.

Szerző: Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit | Lektor: Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2014-07-28

Hozzávalók 1 adaghoz:

Natúr csirkemell:

  • csirkemell 150 g
  • búzaliszt 1 közepes evőkanál
  • napraforgóolaj 1 teáskanál
  • feketebors, őrölt 1 csipet
  • só 1 csipet

Sárgarépás köles:

  • sárgarépa 30 g
  • köles 30 g
  • napraforgóolaj 1 teáskanál
  • petrezselyemzöld, friss 1-2 csipetnyi
  • só késhegynyi

Paradicsommártás, cukormentes:

  • paradicsompüré 30 ml
  • paradicsom, friss 1 közepes darab
  • búzaliszt 1 evőkanál
  • zeller 5 g (1 kis szelet)
  • vöröshagyma 1 evőkanál (felaprítva)
  • napraforgóolaj 1 teáskanál
  • só 1 csipet
  • feketebors, őrölt 1 csipet

Elkészítés:

A megmosott, kivert hússzeletet megsózzuk, megborsozzuk, lisztbe forgatjuk, majd forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

A kölest átválogatás után, folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, és apró kockákra vagy vékony karikákra vágjuk, majd a kölessel együtt az olajon átpirítjuk. Amikor elérte a kellő „pirosságot”, a köles mennyiségének megfelelő, kétszeres mennyiségű meleg vízzel felöntjük, ízesítjük sóval, és a megmosott, felaprított petrezselyemzöld felével. Fedő alatt kis lángon vagy forró sütőben pároljuk. Főzés közben nem ajánlatos kevergetni, csak amikor már elkészült, fellazítani. Tálalás előtt keverjük hozzá a maradék petrezselymet. Amennyiben mélyfagyasztott sárgarépakockát használunk, úgy a répát akkor kell a köleshez keverni, mikor az félig már megpuhult. Az elkészült köles állaga kicsit lazább, nyákosabb, mint a rizsé.

A zellert megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. Az olajban, gyakori kavargatás mellett megpirítjuk, amíg színesedni nem kezd. Közben beleszórjuk az apróra vágott hagymát. Beleöntjük paradicsompürét és a kockára vágott (ízlés szerint meghámozott, kimagozott) paradicsom 3/4 részét, és fűszerezzük sóval, borssal. Amikor a paradicsom levet ereszt, lisztszórással besűrítjük, majd felforraljuk. Az utolsó öt percben beletesszük a nagyon apróra vágott maradék paradicsomot.

Tápérték-információ 1 személyre:

  • Energia: 505 kcal
  • Fehérje: 44,5 g
  • Szénhidrát: 46,5 g
  • Ebből hozzáadott cukor: 0 g
  • Zsír: 18 g
  • Ebből telített zsírsav: 2 g
  • Élelmi rost: 4 g
  • Koleszterin: 90 mg
Kapcsolódó cikkek
A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban
A szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok mellett, energiát adó tápanyagaink közé tartoznak. Az élelmiszerek széles választékában megtalálhatóak, ami már magában biztosítja az ételek,...
Schmidt Judit2013/10/04
Egészséges élelmiszerek, egészséges ételek
Ebben a cikkben bemutatunk néhány kevésbé ismert élelmiszert, amelyek kiválóan alkalmasak ízletes, egészségmegőrző ételek készítéséhez, bár kevésbé gyakoriak a magyar konyhában.
Schmidt Judit2013/10/04
Gabonafélék és burgonya szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A gabonafélék olyan szerepet töltenek be táplálkozásunkban, mint a ház alapozása az építkezésben. Alap nélkül pedig összedől a ház.
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/03
Egye magát egészségesre!
Az egészség megőrzésének talán első fő eleme a táplálkozás. Az elfogyasztott táplálék összetétele, minősége, mennyisége, az étkezések gyakorisága alapvetően meghatározza –...
Dr. Gulyás Tamás2015/07/13
Csőben sült brokkoli
A csontok épségének biztosítása mellett a kalciumnak jelentős szerepe van többek között az izom-összehúzódásban, a vérnyomás szabályozásában, a sejtmembránok épségének fenntartásában,...
Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/25
Zöldbabos-csiperkés durumtészta-saláta sovány sajttal
A durumbúzában lévő keményítőlánc nagyobb része nem elágazó szerkezetű, amit a szervezetünk csak lassan tud lebontani az emésztés során, ezért enyhébb és elhúzódóbb vércukorszint-emelkedést...
Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/24
Rakott karfiol pulykahússal, zabpehellyel
A zabpehely kiváló szénhidrát- és élelmirostforrás. Nyersen vagy főve az egyik leggyakoribb müzlialapanyag. Rakott, töltött főzelékek, húsok, vagdaltak esetén a rizs egy részének vagy...
Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/28
Web Analytics