Recept rovat << ELŐZMÉNYEK

Egészséges pizza

jonekem.hu2016/06/09

Szerző: Zahalka Márton / Lektor: Kovács Judit, Schmidt Judit

 

A pizza pontos eredetét sok vita övezi, de az biztos, hogy ha a megfelelő alapanyagokból és módon készíted, az egészséges étrended részévé is válhat. Persze mértékkel, mint minden más. 

Néhány ötlet, hogy hogyan teheted még egészségesebbé a pizzádat:

  • Válassz teljes kiőrlésű lisztet, vagy keverd ezt legalább fele arányban a finomliszthez!
  • Készítsd te a friss paradicsomszószt!
  • Tegyél a pizzára minél több zöldséget!
  • Ügyelj a húsok zsírtartalmára (kolbász helyett jobb a színhús, a lezsírozott sonka vagy a sült húscsíkok) vagy válassz hús helyett időnként lecsöpögtetett halkonzervet és bánj módjával a sajttal (ebből szintén nem kell a legzsírosabbat venned)!

Ha ezek alapján készíted a pizzádat, akkor sokkal laktatóbb, egészségesebb pizzát ehetsz, ami után nem leszel éhes fél-egy óra múlva. 

Íme a recept:

Hozzávalók 4 főre:

  • 15-15 dkg sima és teljes kiőrlésű liszt
  • 1 evőkanál só
  • 1 zacskó élesztőpor (7 g)
  • 1 csipet cukor
  • tej (az élesztőhöz)
  • olívaolaj
  • víz 

Kb. 2 dl tejet melegíts legalább kézmelegre, tegyél bele egy csipetnyi cukrot és az élesztőt!

Abba az edénybe tedd, amiben majd összekevered a tésztát. Meleg helyen hagyd felfutni!

Ha az élesztő felfutott, önts hozzá 1 dl olívaolajat és apránként adagold hozzá a liszteket! Kézzel keverd össze és közben sózd meg! Ha száraznak érzed a tésztát, akkor kevés langyos vizet tegyél hozzá! Addig gyúrd, amíg rugalmas, kellemes állagú tésztát nem kapsz! Ha késznek ítéled a tésztát, egy csipetnyit meg is kóstolhatsz belőle, hogy érezd, elég sós-e? Ha nem, akkor sózd meg egy kicsit és újra gyúrd át, hogy a tésztában elkeveredjen a só.

Ha ezzel is megvagy, liszttel szórd meg a tészta tetejét és letakarva pihentesd legalább fél órát, langyos helyen!

Ha megkelt, akkor gyúrd át újra és borítsd ki egy liszttel megszórt deszkára!

A tésztát vágd négybe! Hármat takarj le, a negyediket pedig nyújtsd ki! A kezed vagy egy sodrófa segítségével formázd kerekre! Ehhez a tésztát folyamatosan forgasd a lisztezett deszkán!

Tedd a tésztát egy kerek pizzasütő lapra vagy tepsire és még hagyd egy kicsit kelni, addig készítsd el a szószt! 

A paradicsomszósz hozzávalói:

  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
  • őrölt feketebors
  • bazsalikom
  • oregánó

A hámozott és a sűrített paradicsomot tedd egy tálba! Sózd, borsozd, majd kevergetés közben forrald fel és főzd szét a paradicsomokat! A legvégén add hozzá a zöldfűszereket is!

Két evőkanálnyi szószt tegyél a tésztára és kend szét rajta! A feltétet ízlés szerint tudod megválasztani. Ez lehet sonka, tonhal, kaliforniai paprika, kolbász, főtt csirkehús, főtt tojás, stb. Szórj reszelt sajtot a pizza tetejére és előmelegített, 200-210 fokos sütőben süsd meg 8-9 perc alatt!

Forrás: Az egészséges pizza

Web Analytics