Egészséges pizza
Szerző: Zahalka Márton / Lektor: Kovács Judit, Schmidt Judit
A pizza pontos eredetét sok vita övezi, de az biztos, hogy ha a megfelelő alapanyagokból és módon készíted, az egészséges étrended részévé is válhat. Persze mértékkel, mint minden más.
Néhány ötlet, hogy hogyan teheted még egészségesebbé a pizzádat:
- Válassz teljes kiőrlésű lisztet, vagy keverd ezt legalább fele arányban a finomliszthez!
- Készítsd te a friss paradicsomszószt!
- Tegyél a pizzára minél több zöldséget!
- Ügyelj a húsok zsírtartalmára (kolbász helyett jobb a színhús, a lezsírozott sonka vagy a sült húscsíkok) vagy válassz hús helyett időnként lecsöpögtetett halkonzervet és bánj módjával a sajttal (ebből szintén nem kell a legzsírosabbat venned)!
Ha ezek alapján készíted a pizzádat, akkor sokkal laktatóbb, egészségesebb pizzát ehetsz, ami után nem leszel éhes fél-egy óra múlva.
Íme a recept:
Hozzávalók 4 főre:
- 15-15 dkg sima és teljes kiőrlésű liszt
- 1 evőkanál só
- 1 zacskó élesztőpor (7 g)
- 1 csipet cukor
- tej (az élesztőhöz)
- olívaolaj
- víz
Kb. 2 dl tejet melegíts legalább kézmelegre, tegyél bele egy csipetnyi cukrot és az élesztőt!
Abba az edénybe tedd, amiben majd összekevered a tésztát. Meleg helyen hagyd felfutni!
Ha az élesztő felfutott, önts hozzá 1 dl olívaolajat és apránként adagold hozzá a liszteket! Kézzel keverd össze és közben sózd meg! Ha száraznak érzed a tésztát, akkor kevés langyos vizet tegyél hozzá! Addig gyúrd, amíg rugalmas, kellemes állagú tésztát nem kapsz! Ha késznek ítéled a tésztát, egy csipetnyit meg is kóstolhatsz belőle, hogy érezd, elég sós-e? Ha nem, akkor sózd meg egy kicsit és újra gyúrd át, hogy a tésztában elkeveredjen a só.
Ha ezzel is megvagy, liszttel szórd meg a tészta tetejét és letakarva pihentesd legalább fél órát, langyos helyen!
Ha megkelt, akkor gyúrd át újra és borítsd ki egy liszttel megszórt deszkára!
A tésztát vágd négybe! Hármat takarj le, a negyediket pedig nyújtsd ki! A kezed vagy egy sodrófa segítségével formázd kerekre! Ehhez a tésztát folyamatosan forgasd a lisztezett deszkán!
Tedd a tésztát egy kerek pizzasütő lapra vagy tepsire és még hagyd egy kicsit kelni, addig készítsd el a szószt!
A paradicsomszósz hozzávalói:
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
- só
- őrölt feketebors
- bazsalikom
- oregánó
A hámozott és a sűrített paradicsomot tedd egy tálba! Sózd, borsozd, majd kevergetés közben forrald fel és főzd szét a paradicsomokat! A legvégén add hozzá a zöldfűszereket is!
Két evőkanálnyi szószt tegyél a tésztára és kend szét rajta! A feltétet ízlés szerint tudod megválasztani. Ez lehet sonka, tonhal, kaliforniai paprika, kolbász, főtt csirkehús, főtt tojás, stb. Szórj reszelt sajtot a pizza tetejére és előmelegített, 200-210 fokos sütőben süsd meg 8-9 perc alatt!
Forrás: Az egészséges pizza.