12 találat arra, hogy "körte"
Körtés álom
A fekete csokoládé és a kakaó számos tudományosan igazolt jótékony hatással rendelkezik, a joghurt gazdag kalciumban, a körte pedig rostokban és vitaminokban gazdag. Meggyőző, ugye?
2016/06/14
Táplálékallergia
Egyre több embert érint, bármely korban kialakulhat és kiváltó tényezőinek skálája végtelen: ez a táplálékallergia. A táplálék-allergia a szervezet egy/vagy több allergén (ebben az esetben táplálékok vagy táplálék összetevők) által kiváltott specifikus, reprodukálható, kóros immunreakciója. Az allergia és az intolerancia közötti alapvető különbség, hogy míg allergia esetén a szervezet immunológiai mechanizmussal (antitestek vagy sejtek által közvetített reakcióval) reagál az idegen antigénekre,
2013/10/03
A gyümölcsök szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A gyümölcsök előnye, nagy tápértékükön, ezáltal a betegségmegelőzésben betöltött szerepükön túl, hogy édes ízük révén tökéletes alternatívaként szolgálnak a sok hozzáadott cukrot tartalmazó édességek helyett. Természetesen a gyümölcsök esetében is igaz, hogy friss, idényjellegű fajtáik szolgálják leginkább egészségünket.
2013/10/03
A fitonutriensek szerepe a táplálkozásban
A fitonutriensek (vagy fitokemikáliák) kifejezés a növényi eredetű ételeinkben található, jótékony hatású vegyületeket takarja. A növények védekező rendszerének fontos elemei, ám elfogyasztva az emberi szervezetben is kifejtik jótékony hatásukat.
2013/10/04
Puffadás – lehetséges okai és étrendi kezelése
Egyre több embert érintenek a haspuffadás okozta kellemetlenségek. Sokan szemet hunynak a tünetek felett és nem foglalkoznak a problémával, vagy éppen szégyellik azt, így nem fordulnak orvoshoz. Alábbiakban azokat az okokat keressük, amelyek a haspuffadás és a vele járó tünetek létrejöttében szerepet játszhatnak; illetve azokat a tanácsokat szeretnénk megosztani, amelyek hatékonyak lehetnek a tünetek kezelésben.
2013/10/03
Javaslatok az étrend megfelelő átalakítására 2. rész
A megfelelő étrend kialakítása a napi rohanásban vagy éppen a hétvégi lazítás közben néha nehézségeket jelenthet, de ha tudjuk, mit mivel tudunk helyettesíteni, akkor az étkezés élvezete mellett az egészségügyi előnyöket sem kell száműznünk. Írásunkban tippeket adunk a megfelelő étrend összeállításához.
2013/10/06
Várandósság, szoptatás
A várandósság és a szoptatás időszakában az édesanya speciális tápanyagszükséglettel rendelkezik, így különös figyelmet kell fordítania táplálkozására. Életmódja befolyásolja a születendő gyermek egészségi állapotát is, ezért a mozgásra és a lelki egyensúlyra is törekednie kell.
2013/10/02
Tudnivalók a különböző mézfajtákról
A méz mint energiát adó természetes édesítőszer, egyre nagyobb szerepet kap az egészséges táplálkozásban. Jelentőségét minden korban elismerték, az őskortól napjainkig. Felhasználása korábban is igen sokrétű volt, hiszen nem csak élelmiszerként, hanem gyógyszerként, különböző krémek összetevőjeként is hasznosították, ezen felül több kultúra vallási szertartásaiban is megjelent a „folyékony arany”.
2014/12/01
Tudnivalók a cukoralkoholokról
Napjainkban a változatos táplálkozás megvalósítása jóval könnyebbnek tűnik, mint néhány évtizede. Mára már egy-egy élelmiszercsoporton belül is igen széles a termékválaszték palettája. Így van ez az édesítőszerekkel, a cukorral is. A továbbiakban a cukor helyettesítésére alkalmas természetes alapanyagú édesítőszerekről, a cukoralkoholokról lesz szó.
2015/05/26
A lekvár és a mogyoróvaj helye és szerepe az egészségmegőrző táplálkozásban
A friss gyümölcsök és az olajos magvak rendszeres napi fogyasztása fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, a betegségek megelőzésében. Kedvező élettani hatásaik nyersen fogyasztva érvényesülnek a legjobban, hőkezelve pedig ízletes ételek készülhetnek belőlük. Vajon például lekvárként, mogyoróvajként is megtartják jótékony hatásaikat? A következőkben erről olvashatnak.
2015/05/11