Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Szezonális sportok

Léteznek olyan sportágak, amelyeket csak egy bizonyos évszakban gyakorolhatunk, gondoljunk például a búvárkodásra, síelésre vagy a snowboardra.

Szerző: Dr. Boros Szilvia | Lektor: Dr. Bognár József
Publikálás dátuma: 2013-10-01

A legtöbb mozgásformára jellemző, hogy az év bármelyik napján gyakorolható, hiszen létezik kül- és beltéri változata is. Gondoljunk például a teniszre, focira, úszásra, kerékpározásra stb. Azonban a szezonális sportok kivételek, hiszen gyakorlásuk bizonyos időjárási körülményt feltételeznek. Két nagy csoportot, a téli és nyári sportok csoportját lehet elkülöníteni. Jellegzetes téli sportnak számít a jégkorong, műkorcsolya, sífutás, sílesiklás, gyorskorcsolyázás, snowboard, hójárás, biatlon stb.

A nyári sportok között a vitorlázás, búvárkodás, jet-ski, vízisí kap helyet. Természetesen napjainkban néhány helyen már léteznek olyan speciális pályák, amelyek nyáron is téli körülményeket tudnak teremteni (pl. az Arab Emirátusokban az egyik bevásárló központban található egy sílesikló pálya, ahol hideg körülmények mellett havon lehet a sportot gyakorolni).

Téli sportok

Ennek ellenére a síelés mégis klasszikus és közkedvelt téli sportnak számít. Legyen szó lesiklásról, gleccsersízésről vagy sífutásról, különleges élménnyel gazdagít és közelebb hoz a természethez. Nem csak a testre, hanem a lélekre és szellemre is jó hatást gyakorol. Az élvezetes, sérülésmentes kikapcsolódáshoz azonban alap-állóképességre, izomerőre, hajlékonyságra van szükség (mindez a nyári sportokra is elmondható). Ezért a felkészülést érdemes már legkésőbb három-hat hónappal szezon előtt elkezdeni.

Forrás: 123rf.com

Az aerob állóképességet hosszan tartó (legalább 45-50 perces) úszással, futással, evezéssel, kerékpározással alapozhatjuk meg (a sífutáshoz magas szintű állóképesség kell). A gyorsaság és robbanékonyság, valamint az izomerő fejlesztését súlyzókkal, saját testtömeggel, ellenállással szemben végzett fitnesztermi tréninggel, valamint speciális gyakorlatokkal (pl. lépcsőzés, guggolás, ollózás lebegő ülésben stb.). A síeléshez, snowboardhoz kiváló mozgáskoordinációra is szükség van, amelyet speciális ügyességi feladatokkal lehet fejleszteni.

Nyári sportok

A búvárkodás meglehetősen megterheli szervezetünket. A vízben egyre lejjebb süllyedve egyre nagyobb vízoszlop, vagyis nyomás nehezedik ránk. Ezalatt egyre kisebbre zsugorodik a légzőfelület, keringésünk is akadályozottabbá válik. Nem beszélve a gázok halmazállapot változásáról, a fenyegető Keszon betegségről (a levegő nitrogénkomponense magas nyomáson oldott formává alakul és oldódik a vérben. Hirtelen felemelkedéskor a nyomáscsökkenés hatására a nitrogénnek nem lesz ideje kiürülni a vérből és az erekben alakul át gáz halmazállapotúvá, amely végső esetben élelzáródást is okozhat). Ezért a sportág biztonságos gyakorlása merev szabályokhoz kötött.

Gyermekeknek (8 éves kor alatt uszodában, 12 éves kor alatt nyílt vízben), várandósoknak, valamint bizonyos betegségek meglétekor szigorúan tilos búvárkodni. A vízbe merülést minden esetben elméleti oktatás kell, hogy megelőzze, amelynek során megismerkedhetünk az elméleti alapokkal a felszerelésekkel, a legfontosabb gyakorlati tudnivalókkal. Az első kellemes tapasztalat sokszor egész életre megalapozza a vízi világ iránti elragadtatást.

Mivel az extrém hőmérsékleti körülmény extra energia- és folyadékfelhasználással jár, ezért nem szabad elhanyagolni a megfelelő energia- és folyadékpótlást sem. A folyadékhiány általában fáradtság, fejfájás, lehangoltság, kipirult bőr képében jelenik meg. A szénhidrátraktárak lemerülése szintén fáradtsággal társul, de sokszor hirtelen fellépő rosszullét, szédülés, egyensúlyvesztés is felléphet. Ekkor meg kell állni és gondoskodni kell néhány életmentő falat elfogyasztásáról. A megelőzés érdekében érdemes kis hátizsákba fél liter vizet és egy-két energiaszeletet, esetleg szendvicset, banánt pakolni és félóránként kortyolni, óránként enni néhány falatot.

Kiknek javasolt?

Negyven év felett célszerű előzetes orvosi vizsgálat alapján tájékozódni a szervek állapotáról és az edzésprogramot az eredmények függvényében alakítani. Minden esetben fokozott figyelmet kell szentelni a megfelelő bemelegítésre, a fokozatos terhelésre és a megfelelő levezetésre, nyújtásra, regenerációra.

A szezonális sportok különleges, felejthetetlen élményt adó sportágak, amelyek szerepét a turizmus ipar is felismerte. Ennek köszönhetően egyre több szervezett út áll rendelkezésre, amely a nyári és téli szünetben felhőtlen kikapcsolódást biztosít maximális kiszolgálás mellett.

Irodalom:

Nagy, Gy.: Mérési és számítási módszerek a sportban, Magyar Testnevelési Egyetem, Budapest, 1992.

Berta, M., Boros, Sz., Farkas, J., Tóth, J.: Kézikönyv nemcsak testépítőknek, Totem Kiadó, Budapest, 2001.

Kapcsolódó cikkek
Sportélettani alapfogalmak I.
A rendszeres testmozgás számos kedvező élettani változást indít el a szervezetünkben, amelyeknek nagy részét monitorozni, mérni is tudjuk. De vajon mit tudhatunk meg a mért paraméterekből?
Dr. Boros Szilvia2013/10/01
Sportélettani alapfogalmak II.
Párhuzamos cikkünkben az állóképességről, aerob és anaerob állóképességről, energiaszolgáltatásról, respirációs együtthatóról, edzettségről esett szó. Az alábbiakban a légzési...
Dr. Boros Szilvia2013/10/01
Extrémsportok
Napjainkban a legtöbb ember élményre vágyik szabadidejében, talán ezzel magyarázható bizonyos sportágak (pl. bungee jumping, vadvízi evezés, gyorssízés stb.) növekvő népszerűsége. Az...
Dr. Boros Szilvia2013/10/01
Sportsérülések: mi a teendő?
Sportolás során sajnos akadnak olyan kellemetlen élmények, amikor egy rossz mozdult, fáradtság vagy egyéb külső hatásra balesetek, sérülések alakulnak ki. Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló...
Dr. Boros Szilvia2015/07/20
Mozogni kell - Neked is van kifogásod?
A lustaság nagy úr... Sokszor áldozatul esünk neki, ha a mozgásról van szó. Ilyenkor mindig meg tudjuk magyarázni, hogy miért nem tudunk elmenni edzeni. A továbbiakban a leggyakoribb kifogásokról...
Molnár Ágnes2015/07/24
Web Analytics