Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Szénhidrátokkal a hangulatingadozás ellen

Gondoltál már arra a heti bevásárláskor, hogy ételeidben a szénhidrátok mennyisége és minősége is befolyással lehet a hangulatodra? Az alábbiakból megtudhatod, milyen összefüggések vannak a szénhidrátfelvétel és a depresszió között.

Szerző: Dobos-Kufcsák Judit | Lektor: Dr. Biró György, Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2016-07-21

Igen szerteágazó szerepük között a szénhidrátok részt vesznek az izomzat, a hormonrendszer és az idegrendszeri folyamatok működésében is, mint amilyen a koncentráció, memória és a tanulás.

A szénhidrátok szerepéről, csoportjairól, élelmi forrásairól bővebben ide kattintva olvashatsz.

Cukor, az agy üzemanyaga

Táplálékunkban a szénhidrátok cukrok és sok cukormolekulából felépülő összetett szénhidrátok formájában vannak jelen. Az emésztés során mindezek egyszerű cukrokká (mint például a glükózzá) bomlanak le és így kerülnek be a szervezet anyagcseréjébe. A glükóz (más néven szőlőcukor, vércukor) az agyunk fő energiaforrása. Az idegrendszer megfelelő működéséhez éppen ezért elengedhetetlen a folyamatos és rendszeres glükóz-ellátottság, amit elsősorban az étrendi szénhidrátokból tudunk biztosítani, azok hiányában pedig a szervezet szűkös raktáraiból, vagy a fehérjék lebontásából és átalakításából.

Hogyan hat a glikémiás index a hangulatunkra?

Közismert jelenség, hogy a stresszes vagy lehangolt időszakokban gyakran kívánjuk a nagy cukortartalmú ételeket, édességeket, különböző rágcsálnivalókat. Ezek az élelmiszerek jellemzően nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak, ráadásul könnyen elérhető formában. Magas glikémiás index-szel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy szervezetünk rövid idő alatt képes a szénhidráttartalmukat hasznosítani és így gyors vércukorszint-emelkedést eredményeznek.

A glikémiás indexről bővebben ide kattintva tájékozódhatsz.

A hirtelen vércukorszint-emelkedés gyors és nagy mennyiségű inzulinkibocsájtáshoz vezet, ami elősegíti egy aminosav, a triptofán mozgósítását az idegrendszerben, ezzel pedig hozzájárul a boldogsághormonként ismert szerotonin termelődéséhez. Ily módon a magas glikémiás indexű ételek enyhíthetik a depresszióra jellemző tüneteket.

Fotó: shutterstock.com

Fontos azonban, hogy ez a hatás csak rövid ideig tart. A kutatások szerint a nagy cukortartalmú, döntően finomított szénhidrátokat tartalmazó étrend épphogy fokozza a depressziós tüneteket. Ennek egyik oka az lehet, hogy a magas glikémiás indexű, rostokban szegény, finomított gabonákban és cukorban bővelkedő, kevés zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó, nyugati típusú étrend hiányos azon hasznos tápanyagokban, amelyek a depresszió ellen védenek (pl.: folsav és más B-vitaminok, magnézium, ómega-3 zsírsavak, stb.). Másrészt, a tartósan emelkedett vércukor- és inzulinszint elősegíti az idült gyulladásos folyamatokat a szervezetben, amelyek a depresszió kockázatát is fokozzák.

A cukorbetegség és depresszió kapcsolata

A depresszió előfordulása a cukorbetegek körében 2-3-szor gyakoribb, mint az egészséges emberek körében. Közöttük is sokkal nagyobb kockázata van a depressziós tüneteknek azoknál, akiknek a glikémiás kontrollja, tehát az általános vércukor- és inzulinszintje rosszabb. Ez a megfigyelés is alátámasztja, hogy az étrendünk szénhidrát-összetétele hatással van az idegrendszeri egészség és a mentális betegségek alakulására.

Mit tehetsz jó hangulatodért a hétköznapokban?

Mivel a glükóz elengedhetetlen az agy megfelelő működéséhez és a jó közérzethez, a szénhidrátok drasztikus étrendi korlátozása, például egy szélsőséges fogyókúra vagy egy túlzottan szénhidrátszegény/low-carb diéta levertséghez, hangulatingadozáshoz, alvászavarhoz, sőt a memória és a szellemi funkciók romlásához is vezethet.

A nagy cukortartalmú, gyorsan felszívódó szénhidrátokban bővelkedő ételek azonban csak időszakos enyhülést hozhatnak a lehangoltság ellen, túlzott fogyasztásuk hosszú távon számos negatív hatással járhat. Az összetett szénhidrátok előnyben részesítésével azonban biztosíthatod idegrendszered számára a kiegyensúlyozott vércukorszintet, és a szénhidrátok egyenletes elérhetőségét.

Étrended összeállításakor a kenyerek és péksütemények közül válaszd a teljes kiőrlésűt, fogyassz gyakrabban barna rizst, kölest, hajdinát, egyéb rostokban dús köretféleséget, és fogyassz minél több zöldséget, gyümölcsöt!

Ezzel párhuzamosan az édességeket, snackeket, a finomlisztes kenyereket és péksüteményeket legfeljebb csak alkalomszerűen fogyaszd!

Irodalom:

Sánchez-Villegas A, Toledo E, de Irala J et al.: Fast-food and commercial baked goods consumption and the risk of depression. Public Health Nutrition. 2011. 15(3), 424–432 doi:10.1017/S1368980011001856.

Saeed A, Humayun A, Raana T et al.: Depression the Hidden Iceberg: Role of Nutrition & Dietary Intake. IOSR Journal of Nursing and Health Science. 2015. 4(5), PP 26-29. doi: 10.9790/1959-04512629

Mwamburi DM, Elizabeth Liebson E, Folstein M et al.: Depression and Glycemic Intake in the Homebound Elderly. Journal of Affective Disordorders. 2011. 132(1-2): 94–98. doi: 10.1016/j.jad.2011.02.002

European Food Information Council: Energy Balance Tool, The Basics – Carbohydrates. 2012.

Haghighatdoost F, Azadbakht L: Dietary Treatment Options for Depression among Diabetic Patient, Focusing on Macronutrients. Journal of Diabetes Research. 2013. 421832. doi: 10.1155/2013/421832.

Koponen H, Kautiainen H, Leppänen E et al.: Association between suicidal behaviour and impaired glucose metabolism in depressive disorders. BioMed Central Psychiatry. 2015; 15: 163. doi: 10.1186/s12888-015-0567-x.

Wurthman JJ, Wurthman RJ: Depression Can Beget Obesity Can Beget Depression. Journal of Clinical Pshychiatry. 2015. 76:12. 1629-1621.

Berk M et al.: So depression is an inflammatory disease, but where does the inflammation come from? BioMed Central Medicine. 201311:200. doi: 10.1186/1741-7015-11-200.

Akbaraly TN et al.: Glycemia, Insulin Resistance, Insulin Secretion, and Risk of Depressive Symptoms in Middle Age. Diabetes Care. 2013. 36:928–934.

Lang UE, Beglinger C, Schweinfurth N et al.: Nutritional Aspects of Depression. Cellular Physiology and Biochemistry. 2015. 37:1029-1043. doi: 10.1159/000430229

Prabhakar V, Gupta D, Kanade P et al.: Diabetes-associated depression: The serotonergic system as a novel multifunctional target. Indian Journal of Pharmacology. 2015 Jan-Feb; 47(1): 4–10. doi: 10.4103/0253-7613.150305

Kapcsolódó cikkek
Depresszió
A környezetünkben élőkkel kialakított kapcsolataink bonyolult kölcsönhatásokon keresztül befolyásolják, hogy mennyire látjuk értelmét a saját életünknek, mennyire látjuk hasznosnak és...
Ács Eszter2013/10/01
A demencia és a szénhidrátbevitel kapcsolata
Az időskor gyakori, de nem szükséges velejárója a demencia. A már kialakult betegség gyógyszerekkel karbantartható, a romlás lassítható, de az emlékezeti, gondolkodási zavar nem csak az érintett...
Schmidt Judit2015/08/03
Mik azok a szénhidrátok?
A szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok mellett, az energiát adó tápanyagaink közé tartoznak. Az élelmiszerek nagy részében megtalálhatók. A minőségük és mennyiségük meghatározza...
Schmidt Judit2015/07/06
Szomorúság, levertség vagy depresszió?
A depresszió igen gyakori betegség, mely 350 millió embert érint világszerte. Amennyiben már kialakult, nagyon fontos a megfelelő szakmai segítség, mivel a depresszió számos negatív következménnyel...
Tóth Mónika Ditta2015/09/16
A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban
A szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok mellett, energiát adó tápanyagaink közé tartoznak. Az élelmiszerek széles választékában megtalálhatóak, ami már magában biztosítja az ételek,...
Schmidt Judit2013/10/04
Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes íz és az édesség...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/01
Fehérjékkel a depresszió ellen
Gondoltad volna, hogy az étrend összetétele befolyásolhatja a hangulatodat? Ma már tudjuk, hogy a fehérjék, aminosavak megfelelő mennyiségű fogyasztásával csökkenthető a depresszió kockázata.
Dobos-Kufcsák Judit2016/07/21
Web Analytics