Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Létezik egyáltalán „immunerősítés”?

„Szeretnénk, ha felírna valamilyen immunerősítőt a gyerekünknek, sokat beteg, el szeretnénk kezdeni immunrendszerének felépítését vitaminokkal” – kérik gyakran a szülők az orvosoktól. Ezzel azonban van egy kis gond.

Szerző: Dr. Novák Hunor | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2015-10-08

Az a panasz, hogy a gyermek „sokat beteg” legtöbbször nem is valódi probléma, hiszen egy kisebb gyermek immunrendszere még nem kellően érett, sok fertőzéssel még nem találkozott, így a felnőttekhez képest relatíve sok betegség az élet velejárója, nem tekintendő kórosnak. A másik probléma, hogy az úgy általánosságban vett „immunerősítő szer, vitamin” egyszerűen nem létezik, ez a szülők és étrend-kiegészítők gyártói által kitalált mesterséges fogalom.


Ha létezne, sem kaphatnánk a boltban általános immunerősítőt

Először is tudnunk kéne: hogyan mérhető az immunrendszer erőssége? Ilyen vizsgálatot nem ismer a modern orvostudomány, nem mérhető paraméter, mint a fehérvérsejtszám vagy a vérnyomás.

Ha létezne általánosságban vett immunerősítő, akkor sem lenne kapható a boltokban: használatával ugyanis az immunrendszer kényes, összetett egyensúlya felborulhatna. Az immunerősítőkkel áteshetnénk a ló túlsó oldalára: a túl erős, agresszív immunrendszer allergia kialakulásához vezethetne, vagy akár saját testünk ellen fordulhatna (autoimmun folyamatok). Bár léteznek olyan gyógyszerek, amikkel az immunrendszer egyes meghatározott folyamataira vannak hatással, ezek csak kórházi körülmények között használhatók célzott terápiára, költségük pedig sok-sok millió forintra rúg.

A különböző étrend-kiegészítők, vitaminok széleskörű alkalmazásának azonban vannak árnyoldalai is. Nem pusztán felesleges anyagi kiadást jelenthetnek a család számára, de a segédanyagok, a sokszor nem kellően ellenőrzött minőség, a szennyezőanyagok miatt akár a súlyos mellékhatásokkal is számolnunk kell.



Fotó: shutterstock.com

Mi állhat a gyakori betegeskedés hátterében?

Ha úgy ítéli meg, hogy gyermeke a normálisnál gyakrabban betegeskedik, a háziorvostól érdemes segítséget kérni. A kivizsgálás során az orvos olyan krónikus, lappangó betegségeket vagy anatómiai eltéréseket találhat, amelyek magyarázhatják a gyakori betegségeket. (Például egyes húgyúti fejlődési rendellenességek okozhatnak gyakori húgyúti fertőzéseket az immunrendszer bármiféle hibája, gyengesége nélkül is.)

A gondokkal terhelt családi háttér, veszekedések, szülők válása, túlságos iskolai stressz miatt ténylegesen betegesebb lehet egy gyermek, hiszen tudományosan bizonyított, hogy a lelki folyamatok az hatással vannak az immunrendszerre.

Ezen felül a helytelen életmód is hozzájárulhat a védekezőképesség gyengüléséhez.

Hogyan erősítheti tehát gyermeke védekezőképességét?

Nem vitaminokban és pirulákban kell keresni a megoldást, hanem a megfelelő, gyermek számára egészséges életmódban.

  • változatos táplálkozás, sok friss zöldség és gyümölcs, rostban gazdag ételek
  • kevesebb számítógépezés és több mozgás, kirándulás a szabad levegőn,
  • állandó napi életritmus (gyerekek ne éjszakázzanak, feküdjenek le időben, stb.)
  • védőoltások: súlyos és halálos betegségek ellen védenek a kötelező védőoltások, ne higgyen az ellenpropagandának! Szükség és lehetőség esetén éljen a választható védőoltások nyújtotta biztonsággal is!
  • kiegyensúlyozott családi háttér. Igyekezzenek a nézeteltéréseket még aznap rendezni, amikor kialakultak!

Mindezeken felül, bár furcsán hangzik, az ellenálló immunrendszerhez a betegségek is szükségesek: hiszen ez utóbbi járul hozzá az immunrendszer „katonáinak kiképzéséhez”, az immunmemória kialakulásához.


Irodalom:

Prof. dr. Boldogkői Zsolt - A táplálkozás és az egészség téveszméi - Index.hu, 2014.02.13

"Döbbenetes, mi mindent elhisznek az emberek" - Interjú dr. Erdei Annával. Napi.hu, 2013.11.30. 

Tóth András - Még nem bizonyították, hogy vitaminokkal erősíthető az immunrendszerünk! Webbeteg.hu, 2013.12.18

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/15363/erdei_anna_immunologus

Tóth András - Tények és tévhitek: Erősíthető az immunrendszerünk? Webbeteg.hu, 2014.10.03

Kapcsolódó cikkek
Csak egészség legyen! A megelőzés szerepe
A betegséget a testi, lelki egyensúly, harmónia és az életminőség felborulása, illetve az egészség hiányaként is meg szokták határozni. Ezeknek az emberi élet szempontjából fontos dolgoknak...
Dr. Gulyás Tamás2013/10/02
Mit tegyünk, ha megjelennek a plusz kilók a gyermeken?
Minél korábbi életkorban ismerjük fel és teszünk a túlsúly ellen, annál nagyobb esélye van gyermekünknek arra, hogy felnőttkorában se kelljen szembenéznie az elhízás következményeivel.
Kiss-Tóth Bernadett2015/08/12
Vitaminok és ásványi anyagok a szellemi funkciókért
Az idegrendszer rendkívüli gyorsasággal fejlődik a magzati korban és az első két életévben, megalapozva a gyermek a későbbi szellemi készségeit. Ebben az időszakban bizonyos tápanyagok hiánya...
Dobos-Kufcsák Judit2015/09/16
Egye magát egészségesre!
Az egészség megőrzésének talán első fő eleme a táplálkozás. Az elfogyasztott táplálék összetétele, minősége, mennyisége, az étkezések gyakorisága alapvetően meghatározza –...
Dr. Gulyás Tamás2015/07/13
Tudnivalók a különböző mézfajtákról
A méz mint energiát adó természetes édesítőszer, egyre nagyobb szerepet kap az egészséges táplálkozásban. Jelentőségét minden korban elismerték, az őskortól napjainkig. Felhasználása...
Bíró Andrea2014/12/01
Web Analytics