Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Labdajátékok

A labdajátékok közös jellemzője a labda és az ellenféllel szembeni küzdelem, amelyben a mozgásintenzitás nem egyenletes, hanem - legtöbbször széles skálán – váltakozik. Tekintsük át a labdajátékok legfőbb jellemzőit!

Szerző: Dr. Boros Szilvia | Lektor: Dr. Bognár József
Publikálás dátuma: 2013-10-01

Talán nincs még egy olyan sportágcsoport, amelyben ilyen széles spektrumban találhatunk napjaink szabadidő-sportjában is népszerű képviselőket. Gondoljunk a teniszre és fallabdára, amelyek igazi menedzser sportoknak számítanak. Az asztalitenisz, foci, strandröplabda, röplabda népszerűsége sem kérdőjelezhető meg. Emellett a vízilabda, kézilabda igazi sikersportoknak tekinthető hazánkban. A tinédzserek körében a kosárlabdázás különféle megjelenési formája szintén igen keresett. A baseball, rugby, gyeplabda azonban még nem eresztett erős gyökeret.

A labdajátékok alapvetően két nagy csoportba, egyéni és csapatsportokba sorolhatók. A tenisz, asztalitenisz, fallabda az egyéni labdajátékok legjelesebb képviselője, az összes többi sportágat viszont az erős csapatszellem határozza meg. Bármelyik sportágról legyen szó, a labdakezelési képesség, ún. „gömbérzék” rendkívül meghatározó. Nagyon kifinomult mozgáskoordinációra, szövevényes ideg-izom összeköttetésre van szükség ahhoz, hogy a lehető leggyorsabb helyzetfelismeréssel komplex mozgássort hozzunk létre.

Forrás: 123rf.com

Mi kell hozzá (a labdán kívül)?

A labdajátékok kivitelezéséhez természetesen alap aerob állóképességre is szükség van. Minél nagyobb a pálya mérete és a játék hossza, annál nagyobb oxigénfelvevő képességet igénylünk. Ebből adódóan a nagypályás labdarúgáshoz kell a legedzettebb szív és tüdő. Napjainkban a sikeres hátvédnek is rengeteget kell egy mérkőzés alatt futnia. A fáradtságérzet időbeli kitolásához még a kapusnak is érdemes jó állóképességgel rendelkeznie. A csatárok esetében az aerob kapacitás javulásával együtt jár a sprintfutások számának és a pálya bejárás mértékének emelkedése. Egy átlagos mérkőzés alatt összesen 8-12 km-t tesznek meg a focisták, amelynek csak 20-24%-a telik gyaloglással.

Az alap állóképesség mellett nélkülözhetetlen a kellő izomerő. A gyorsasághoz, elrugaszkodáshoz, fejeléshez, lövéshez, passzhoz, hirtelen helyzetváltoztatásokhoz, robbanékonysághoz, védekezéshez mind jól fejlett izomerőre van szükség. Nem csak erőre, hanem a szövetek rugalmasságára is nagy szükség van, gondoljunk a vetődésekre, kapura lövésre pl. kézilabdában, leütésre a röplabdában. Ezt a képességet speciális edzésekkel lehet fejleszteni. Az ügyességet (pl. cselezés, szlalomozás a labdával, kosárra dobás ziccerből stb.) a koordinációs képesség, az ideg-izom összeköttetések száma és finomhangolásának mértéke határozza meg.

A csapatsportok előnyei

Alapvetően a csapatsportok eredményessége nem csupán az egyéni teljesítményen, hanem a társas kapcsolaton, a csapatszellem kialakulásán múlik. Sokkal sikeresebbek azok a csapatok, amelyekben a magas szintű egyéni teljesítmények erős csapatkohézióval párosulnak. Talán ennek köszönhető a hazai férfi vízilabda töretlen sikere is.

Feltehetjük a kérdést, hogy mennyi energiát igényel szervezetünk egy órás labdajáték alatt. Nos, az energiafelhasználás tág határokon belül változik, amely sok tényezőtől, pl. edzettségtől, játékidőtől, sprintek számától, poszttól, sportág jellegétől, a játék színvonalától, stb. függ, 200-800 kilokalória között változik.

Negyven év felett célszerű előzetes orvosi vizsgálat alapján tájékozódni a szervek állapotáról és az edzésprogramot az eredmények függvényében alakítani. Minden esetben fokozott figyelmet kell szentelni a megfelelő bemelegítésre, a fokozatos terhelésre és a megfelelő levezetésre, nyújtásra, regenerációra.

A fentiek alapján elmondható, hogy a labdajátékok mindegyike kiválóan alkalmas a szabadidő-sportolók mindennapjainak „bearanyozására”, hiszen túl azon, hogy az állóképességet, izomerőt, rugalmasságot, mozgáskoordinációt javítja, fokozza a csapatszellem kialakulását, egymásra figyelést. Fegyelmezettséget, egymás iránt érzett felelősséget alakít ki. A jótékony lelki és fizikai hatások miatt nem csak a betegségek megelőzésében, egészségmegőrzésben, hanem a munkahelyi teljesítményfokozásban is élen jár.

Irodalom:

Nagy, Gy.: Mérési és számítási módszerek a sportban, Magyar Testnevelési Egyetem, Budapest, 1992.

Berta, M., Boros, Sz., Farkas, J., Tóth, J.: Kézikönyv nemcsak testépítőknek, Totem Kiadó, Budapest, 2001.

Boros, Sz.: Testi énkép, szorongás-, depresszió-hajlam és táplálkozás kapcsolatának vizsgálata élsportolók, szabadidő-sportolók és elhízottak körében; Doktori Disszertáció, Semmelweis Egyetem, Budapest, 2010.

Kapcsolódó cikkek
Extrémsportok
Napjainkban a legtöbb ember élményre vágyik szabadidejében, talán ezzel magyarázható bizonyos sportágak (pl. bungee jumping, vadvízi evezés, gyorssízés stb.) növekvő népszerűsége. Az...
Dr. Boros Szilvia2013/10/01
Menedzsersportok
Modern világunk olyan sportágakat keltett életre, amelyek a menedzserek körében terjedtek el és váltak népszerűvé. Nem csak különleges felszerelés, hanem hatékonyság, és élmény-nyújtás...
Dr. Boros Szilvia2013/10/01
Szezonális sportok
Léteznek olyan sportágak, amelyeket csak egy bizonyos évszakban gyakorolhatunk, gondoljunk például a búvárkodásra, síelésre vagy a snowboardra.
Dr. Boros Szilvia2013/10/01
A mozgásnak minden életkorban van előnye
Léteznek olyan sportágak (például kocogás, kerékpározás, úszás stb.), amelyek kortól és nemtől függetlenül gyakorolhatók. Ugyanolyan kedvező hatást váltanak ki ötéves, mint 95 éves...
Dr. Boros Szilvia2015/07/17
Mozogni kell - Neked is van kifogásod?
A lustaság nagy úr... Sokszor áldozatul esünk neki, ha a mozgásról van szó. Ilyenkor mindig meg tudjuk magyarázni, hogy miért nem tudunk elmenni edzeni. A továbbiakban a leggyakoribb kifogásokról...
Molnár Ágnes2015/07/24
Web Analytics