Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Jóga

A jóga nem nevezhető pusztán testgyakorlásnak, hiszen emellett a szellemi és lelki egyensúlyt is szolgálja. Lássuk, miről is van szó!

Szerző: Dr. Boros Szilvia | Lektor: Dr. Bognár József
Publikálás dátuma: 2013-10-01

Az eredeti, indiai értelmezés szerint a jóga célja az egyén összekapcsolása az isteni, spirituális világgal. Az önreflexiót, belső harmónia megteremtését szolgálja. A gyakorlatok nem csak a szellem, lélek, spiritualitás harmonizálását, hanem a testi folyamatok összehangolását is segítik. Számos speciális testhelyzet és gyakorlat, ú.n. aszana különböztethető meg, amelyek közös jellemzője, hogy erősítik az izmokat, ízületeket, javítják a szövetek, sejtek oxigenizációját. Végső soron a komplex jótékony hatások lassítják az öregedési folyamatokat, hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez, az egészségmegőrzéshez, a jó közérzethez, a vitalitáshoz.

Forrás: 123rf.com

A jóga egyik alappillérének a légzőgyakorlatok (szanszkritül pranayama) tekinthetők. A megfelelő légzéstechnika és a meditáció összessége a tudat tisztulását eredményezi. A jóga tehát egy komplex filozófiai rendszerként jellemezhető, amelyben a testi szövetek erősítése, a légzés, a meditáció, a belső csend megteremtése, az érzelmek egyensúlyba hozása, az elme lecsendesítése egyforma súllyal képviselteti magát.

Milyen irányzatok vannak?

Összesen hatféle irányzat különböztethető meg: bhakti, hatha, tantra, karma, raja, jnana. Nálunk a hatha és a tantra jóga tábora szélesedett ki leginkább. Mindegyik jógairányzat egy domináns elemre épül. Például a hatha jógában a légzőgyakorlatokra helyeződik a hangsúly. Egy szanszkrit mondás „A légzés maga az élet, s ha jól lélegzel, sokáig élsz a Földön” jól illusztrálja a távol-keleti filozófiai rendszerek légzésről alkotott véleményét. Hitük szerint a levegő egy jelentős vitalitást hozó szubsztancia. A gazdaságosabb légzéssel a szervek összessége jelentős többletoxigénre tesz szert, amely javítja működésüket, késlelteti a destruktív folyamatok kialakulását.

Milyen hatásai vannak?

A rendszeres jógázásnak szinte megszámlálhatatlanul sok élettani, mentális és pszichés erényét lehet megkülönböztetni, amelyeket az alábbiakban foglalunk össze:

  • csökkenti a magas vérnyomást,
  • csökkenti a magas koleszterin szintet,
  • enyhíti a migrénes fájdalmat,
  • enyhíti az aszthma bronchiale, visszér, hátfájdalom, székrekedés, sclerosis multiplex, klimax, 2-es típusú cukorbetegség tüneteit,
  • relaxál, stresszkezelésben vesz részt,
  • enyhíti a menstruációs görcsöket,
  • csökkenti a menstruációt megelőző kellemetlen tüneteket,
  • fokozza a vitalitást,
  • javítja az önértékelést,
  • javítja az énképet (saját, rendszeresen jógázók csoportjába végzett vizsgálataink szerint a jógázók lényegesen elégedettebbek testükkel, mint nem sportoló társaik).

A gyakorlatok jelentős része nem terheli meg az ízületeket, ezért méltó kiegészítője lehet a jelentős súlytöbblettel rendelkezők fogyókúrás programjának is. Annál is inkább, mert a rendszeres testmozgás elkezdése az esetek többségében igen nagy akaraterővel valósítható csak meg, amely talán összefüggésben álla a kedvezőtlen testről alkotott képpel is. Mindezek miatt feltételezhető, hogy súlyosan elhízott személyek fogyókúrás programjának első lépésében a diétát nem sportprogrammal, hanem olyan jógagyakorlatokkal érdemes kiegészíteni, amely nem jár különösebb fizikai erőfeszítéssel, mégis hatékonyan javítja a közérzetet, a szövetek rugalmasságát.

Irodalom:

Boros, Sz., Sebestyén, É.: A rendszeres jógagyakorlás életmódra kifejtett hatásai, 2011.

Birdee, G. S., Legedza, A. T., Saper, R. B., Bertisch, S. M., Eisenberg, D. M., Phillips, R. S.: Characteristics of Yoga Users: Results of a National Survey, J Gen Intern Med, 23(10), 1653–1658, 2008.

Centers for Disease Control and Prevention: QuickStats: Percentage of Adults Aged >=18 Years Who Used Complementary and Alternative Medicine (CAM), by Selected Diseases and Conditions and Sex - National Health Interview Survey, United States, 2007, Morbidity & Mortality Weekly Report. 57(35), 971, 2008.

Kapcsolódó cikkek
Az Ornish-féle életmódprogram ismertetése
A dr. Dean Ornish amerikai kardiológus által összeállított életmódterápia részét képező, később ötfokozatúvá módosított étrend a kutatások alapján hatékony védelmet nyújthat a...
Schmidt Judit2015/07/03
Gerinctorna
A gerinctorna kiváló módszer a modern életmód következtében kialakult gerincbántalmak megelőzésére és kezelésére. Milyen tulajdonságokkal jellemezhető, milyen konkrét gyakorlatok végezhetők...
Molnár Ágnes2013/10/04
A mozgásnak minden életkorban van előnye
Léteznek olyan sportágak (például kocogás, kerékpározás, úszás stb.), amelyek kortól és nemtől függetlenül gyakorolhatók. Ugyanolyan kedvező hatást váltanak ki ötéves, mint 95 éves...
Dr. Boros Szilvia2015/07/17
A relaxáció és a meditáció
Napjainkban megfigyelhető a keleti és nyugati orvoslás egymáshoz való közelítése. A relaxációs és meditációs módszereket korábban csak a pszichés problémák kezelésében tartottak hatékonynak....
Ács Eszter2013/10/02
Web Analytics