Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

A fizikai aktivitás szintjei

A rendszeres testmozgásnak számos jótékony, betegségmegelőző hatása ismert. Azonban nem mindegy, hogy menyi testmozgást végzünk. A túl kevés és a túl sok sem feltétlenül jó. De akkor mennyit érdemes mozognunk?

Szerző: Dr. Boros Szilvia | Lektor: Dr. Bognár József
Publikálás dátuma: 2013-10-01

Az Amerikai Sportorvos Társaság és Tanácsadó Testület az aerob mozgásprogram szintjeit négy kategóriába sorolja, egészséges felnőttek esetében: inaktív, alacsony, közepes és magas aktivitási szintű csoportba. Az osztályozás előnye, hogy átláthatóvá teszi a fizikai aktivitási szintek (mozgással töltött heti össz-idő) egészségre gyakorolt hatásait. Az alábbiakban a négy mozgáscsoport egészség állapotot befolyásoló tulajdonságait foglaljuk össze:

  1. Inaktív szint: nem végez rendszeres fizikai aktivitást. Nincs jótékony hatása az egészségi állapotra. Veszélyes, mert fokozza bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát.
  2. Alacsony aktivitási szint: a javasolt mozgásmennyiség alatti tartomány (heti 150 percnél kevesebb). Néhány jótékony, egészségre kifejtett hatást kifejt, ezért kedvezőbb a teljes inaktivitásnál.
  3. Közepes aktivitási szint: heti 150-300 perc mozgással töltött idő. A z egészségmegőrzés szempontjából a legkedvezőbb zóna. Számos betegség kialakulásának esélye csökken.
  4. Magas aktivitási szint: 300 perc/hét mozgásidőnél több. Vitathatatlanul jótékony egészségmegőrző hatásokat fejt ki, azonban tudományos vizsgálatok nem támasztják alá, hogy jobban véd, mint a közepes aktivitási zóna. Egy saját vizsgálat eredménye szerint (Boros, 2010) a heti 360 percnél több fizikai aktivitás már nem hoz többlet javulást a lelki tényezőkben, különösen az énkép alakulásában, a 150-300perc/hét aktivitási szinthez képest.

Forrás: 123rf.com

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen adagokban célszerű elosztani a 150-300 perc heti mozgásmennyiséget. Nos, tudományos vizsgálatok eredményei szerint élettanilag teljesen mindegy, hogy hetente 5 alkalommal mozgunk legalább 30 percet, vagy heti 3-szor 50 percet. A kívánt egészségmegőrző hatásban nincs különbség.

A testmozgás energiafelhasználást eredményez. Ahhoz, hogy a kedvező élettani hatások érvényesüljenek, bizonyos mennyiségű energiát kell leadni. Az elhasznált energia nem csak a mozgás időtartamától függ, hanem annak intenzitásától és az egyén szervezetétől, fizikai aktivitáshoz történő alkalmazkodásától is. A mozgásprogramra adott javaslatok tehát nem kerülhetik el az energiaráfordítás mértékének meghatározását. A nemzetközi állásfoglalás az energiafelhasználás mérésére egy külön mértékegységet dolgozott ki, amelynek neve „metabolikus egység”, rövidítése MET.

A metabolikus egység egy viszonyszám, amely megmutatja, hogy mennyivel több energiát használtunk fel az adott aktivitások során egy perc pihenéshez képest. Egyetlen perc passzív pihenés (nyugalomban fekvés) 1 MET-nek felel meg. Például ha az adott aktivitás négyszer annyi energiát igényel, mint a passzív pihenés, akkor az eltöltött idővel megszorozva megkapjuk a felhasznált energiát percekre vonatkoztatva: 4 METx30 perc = 120 MET-perc. A javaslatok szerint heti 500-1000 MET-perc energiafelhasználásra van szükségünk a kedvező élettani hatások kialakulásához.

Ha a fizikai aktivitás intenzitásait jellemezzük, mindig figyelembe kell venni az átlagos energia-felhasználást (= abszolút intenzitás) és az egyénre jellemző (= relatív intenzitás) értékeket. Sokszor ugyanis a kettő nem egyforma. A relatív intenzitás függ az adott személy edzettségi szintjétől, amelyet a maximális pulzusszámmal, aerob kapacitással, aerob átmenettel írhatunk le.

Az abszolút aerob intenzitásokat a következőképpen oszthatjuk fel:

  • Alacsony intenzitás: 1,1 MET-2,9 MET
  • Közepes intenzitás: 3-5,9 MET
  • Magas intenzitás: 6 MET, vagy annál több

A relatív intenzitás megállapításához ismerni kell az adott személy aerob kapacitását. Azonban feltételezhetően kevesen tudják oxigénfelvevő képességük határértékeit. Ezért egy sokkal egyszerűbb becslési módszer is létezik. Ez alapján csak annyi a teendő, hogy a mozgásprogram után megbecsüljük, hogy mennyire fáradtunk el egy 0-10 pontos skálán. Nulla pont jár akkor, ha meg sem éreztük, hogy mozogtunk, 10 pont viszont a teljes kifáradást jelenti. Így a közepes intenzitás 5-6 pontnak (45-64% maximális aerob kapacitás) felel meg, míg a 7-8 pont (65-84% maximális aerob kapacitás) már magas intenzitásnak számít.

Irodalom:

Tudor-Locke C., Washington T. L., Ainsworth B. E., Troiano R. P.: Linking the American Time Use Survey (ATUS) and the Compendium of Physical Activities: methods and rationale. J Phys Act Health, 6(3), 347-353, 2009 May.

Physical Activity Guidlines for Americans, 2008.

National Cancer Institute: http://riskfactor.cancer.gov/tools/atus-met/ (2011-06-10)

Kapcsolódó cikkek
A sportágak felosztása
A sportágakat számos szempont szerint oszthatjuk fel. Beszélhetünk “lifetime”, vízi, légi, szárazföldi, küzdő-, állóképességi-, esztétikai stb. sportokról. Lássuk, miben térnek el...
Dr. Boros Szilvia2013/10/01
A biztonságos mozgás
Hogyan kerülhetők el a sportbalesetek, sérülések? Az alábbiakban áttekintjük azokat az alapvető ismereteket, felszereléseket, biztonsági eljárásokat, amelyek betartásával a balesetek jelentős...
Dr. Boros Szilvia2015/07/13
A mozgásnak minden életkorban van előnye
Léteznek olyan sportágak (például kocogás, kerékpározás, úszás stb.), amelyek kortól és nemtől függetlenül gyakorolhatók. Ugyanolyan kedvező hatást váltanak ki ötéves, mint 95 éves...
Dr. Boros Szilvia2015/07/17
A sportágválasztás szempontjai
Melyek a sportág kiválasztásának fő szempontjai? Mi alapján válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb sportágat?
Dr. Boros Szilvia2015/07/01
Web Analytics