Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Hogyan készíthet tökéletes teát?

A filteres teát egyszerű megfőzni, bár az áztatási idő ekkor sem mindegy. A szálas teákat viszont sokan éppen amiatt nem kedvelik, mert bonyolultnak találják az elkészítését. Tippeket adunk ahhoz, hogyan lehet ez mégis egyszerű.

Szerző: Schmidt Judit | Lektor: Kovács Judit, Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2014-01-07

Leveles (szálas) tea

A következő módszerrel kaphatjuk a legjobb minőségű szálas teát. Friss, hideg vizet forraljunk fel egy vízforraló kannában vagy más módon! A teáskannát melegítsük elő, ehhez öblítsük át vagy töltsük meg forró vízzel! Mielőtt felforrna a víz, öntsük ki a vizet és tegyük a tealeveleket a kannába. Legjobb, ha önmagában szórjuk bele, de használhatunk teaszűrőt is. A felforrt vizet öntsük a tealevelekre! Fekete és oolong teához legtöbbször forrásban levő vizet használunk. Zöld és fehér teához jobb a kisebb hőmérsékletű víz (70 oC), ezért várjunk pár percet, amíg a felforrt víz lehűl a megfelelő hőmérsékletre és csak ekkor öntsük a kannába! Pár percig hagyjuk áztatni a teát! Közben enyhén megmozgathatjuk a kannákat vagy megkavarhatjuk a vizet, hogy a tealevelek kisimuljanak. Vigyázzunk, hogy ne áztassuk túl hosszan a teát (5 percnél tovább semmiképpen), mivel ettől keserű és fanyar lesz (ellenkező esetben pedig ízetlen). A zöld és oolong teák közül sokfélét több alkalommal is leönthetünk friss, forró vízzel.

Filteres tea

Ekkor lényegesen egyszerűbb az eljárás, mivel a csészébe helyezett filterre csak rá kell öntenünk a forrásban levő vizet, majd rövid ideig tartó (ízlés szerint változóan) áztatnunk, végül kivennünk a filtert. Az így készült tea azonban kevésbé lesz jó minőségű, mivel a filtereket tört, porrá őrölt teával töltik meg. Bár újabban szálas, értékesebb teákat is kaphatunk a filterhez hasonló tasakokban, amelyekkel a minőséget a kényelemmel ötvözhetjük.

A tealevelek minőségét ronthatja az oxigén, a víz (akár a nedves, párás környezet is), a nagy hőmérséklet, a közvetlen napsütés, illetve más aromák (ne tegyük erős illatú étel vagy illatszer közelébe), emiatt legjobb, ha légmentesen záródó tárolóedényben (például fémdobozban, üvegben) tartjuk, szobahőmérsékleten, száraz helyen, közvetlen hőtől és napfénytől védve.

Forrás: 123rf.com

Az alábbi táblázat a különféle teatípusokat és az azokból főzött tea ideális elkészítési módjait tartalmazza.

Teafajta

Elnevezés (kínai és angol név)

Származási hely

Javasolt forrázási idő

A forrázáshoz, leöntéshez javasolt hőmérséklet

Javasolt áztatási idő

Sötét

Puerh

Kína


95-100 oC

4-8 perc

Fekete, keveretlen

Assam

India

Fekete teák általában:
3-5 perc

95 oC

2-4 perc


Ceylon

Srí Lanka


95-100 oC

3-4 perc


Darjeeling

India

1-2 perc

95-100 oC

2-3 perc


Dimbula

Srí Lanka


95 oC

3-4 perc


Kanyam

Nepál


95 oC

3-4 perc


Keemum (Csimen)

Kína


90-95 oC

2-3 perc


Nilgiri

India


95-100 oC

3-4 perc


Nuwara Eliya

Srí Lanka


95-100 oC

3-4 perc


Yunnan (Jünnan)

Kína


95-100 oC

2-3 perc

Fekete, keverék

Irish Breakfast

nemzetközi


95-100 oC

3-4 perc


English Breakfast

nemzetközi


95-100 oC

3-4 perc


Orosz Karaván

nemzetközi


95-100 oC

3-4 perc

Ízesített (fekete és zöld)

Earl Grey, fekete

nemzetközi


95-100 oC

3-4 perc

Jázmin, zöld

Kína


70-80 oC

1,5-2 perc

Lapsang Souchong, fekete

Kína


95 oC

2-5 perc

Oolong

Bai Hao (White Pekoe Oolong)

Tajvan


85 oC

2-3 perc


Bao Zhong

Tajvan

Oolong teák:
1-4 perc

80-85 oC

2-3 perc


Shui Xian

Kína


95 oC

2-5 perc


Tie Guan Yin

Kína


95 oC

3-5 perc


Tung Ting

Tajvan


95-100 oC

0,5 perc után, majd újabb felöntés után 2-3 perc múlva

Zöld

Bancha

Japán

Kínai zöld teák: 0,5-3 perc

95-100 oC

0,5 perc


Bi Lou Chun

Kína


70 oC

1,5-2 perc


Ché Xanh

Vietnam


70-80 oC

2-3 perc


Genmaicha

Japán


80-85 oC

max. 1 perc


Gunpowder

Kína


75-85 oC

2-3 perc


Gyokuro

Japán


50-60 oC

1-2 perc


Hojicha

Japán


90-95 oC

kb. 0,5 perc


Huang Shan Mao Feng

Kína


75-80 oC

1-2 perc


Long Jing

Kína


70-80 oC

2-3 perc


Matcha

Japán


70-85 oC

1 perc


Sencha

Japán


80-85 oC

1-2 perc

Fehér

Bai Mu Dan

Kína


80-90 oC

2-4 perc


Shou Mei

Kína


70-80 oC

3-4 perc


Yin Zhen

Kína


75-80 oC

3-4 perc

Kapcsolódó cikkek
A kávé egészségre gyakorolt hatásai
A kávé mindennapjaink részét képezi, még akkor is lépten-nyomon találkozhat az illatával, ha nem is fogyasztja vagy nem rendszeresen. Sokak számára a nap indításához elengedhetetlen kellék,...
Schmidt Judit2013/10/03
A tea eredete és fajtái
A tea hosszú idő óta az emberiség egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala (a víz mellett), amely nemcsak kellemes aromája miatt élvezetes (akár melegen, akár hidegen), hanem a teafőzés...
Schmidt Judit2014/01/06
Folyadékpótlás
A szervezet folyadékegyensúlya igen kényes dolog. Nagyon fontos odafigyelnünk a testmozgás előtti, közbeni és utáni folyadékpótlásra.
Molnár Ágnes2013/10/02
A tea egészségre gyakorolt hatásai
Nem mindegy, milyen fajta teát iszunk, ahogyan az sem, hogyan készítjük el. A napszak, a hangulatunk, de akár egészségi állapotunk szerint is más és másfajta tea élvezetével tehetjük teljesebbé...
Schmidt Judit2014/01/08
A fekete és zöld tea közötti különbségek
A zöldteával és a fekete teával, azok némileg eltérő összetétele és egészségügyi hatásai miatt, külön foglalkozunk.
Schmidt Judit2014/01/09
Stressz és táplálkozás
Mindannyian tudjuk, hogy a gyakori stressz (testi-lelki egyaránt) és a táplálkozási zavarok/rossz tápláltsági állapot igen szoros összefüggésben állnak egymással. A stresszből fakadó túlevés...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/02
Az étrend-összeállítás és -átalakítás alapelvei
A személyre szabott étrend összeállítása, amely számos tényezőt, mint az egyén részletes tápláltsági állapotát vagy egyéni preferenciáit is figyelembe veszi, szakmai tudást igényel,...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/02
Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes íz és az édesség...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/01
Tudnivalók a különböző mézfajtákról
A méz mint energiát adó természetes édesítőszer, egyre nagyobb szerepet kap az egészséges táplálkozásban. Jelentőségét minden korban elismerték, az őskortól napjainkig. Felhasználása...
Bíró Andrea2014/12/01
Web Analytics