Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Az emlőrák kezelése

A már diagnosztizált korai, illetve késői stádiumú emlőrák kezelését foglaljuk össze. Az emlőtumor műtéti eltávolításának különböző típusai mellett külön kitérünk az emlőmegtartó műtétekre, illetve az emlőeltávolítást követő azonnali/halasztott emlőrekonstrukciós lehetőségekre is. Kitérünk a kemoterápia, sugárterápia és a biológiai terápia legfontosabb mellékhatásaira, összefoglaljuk azokat a teendőket, amellyel ezek a tünetek elkerülhetők, illetve nagymértékben csökkenthetők.

Szerző: Dr. Czegle Ibolya | Lektor: Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2015-10-12

Az emlőrák kezelése kapcsán alkalmazott legfontosabb kezelési stratégiák a következők:

  1. Sebészi/műtéti kezelés: a daganat eltávolítását jelenti.
  2. Sugárterápia: nagydózisú sugárzás alkalmazása a daganatos sejtek elpusztítására.
  3. Kemoterápia: a daganatos sejtek elpusztítása sejtosztódást gátló gógyszerekkel, ún. citosztatikumokkal.
  4. Hormonterápia: arra érzékeny daganatok esetén a természetes hormonhatások megakadályozása, hatásuk módosítása gyógyszeres úton.
  5. Biológiai terápia: a szervezet immunrendszerének aktiválása specifikus tumorellenes antitestek segítségével a daganatsejtek elpuszítására.

Sebészi kezelés

Az emlőrák gyógyításában emlőmegtartó és emlőeltávolító műtéteket alkalmaznak. Kis kiterjedésű, korai stádiumú daganat esetében az emlőből csak a daganatot és annak közvetlen környezetét távolítják el. Ezt nevezzük széles kimetszésnek, szektoreltávolításnak. Ha a daganat már nagyobb, előrehaladottabb, a teljes emlőállomány eltávolítása szükséges. A teljes emlőeltávolítást mastectomiának nevezzük. A daganat kiterjedtségétől függően szükség lehet a környező mellkasfali izomzat egy részének eltávolítására is. Mind az emlőmegtartó, mind az emlőeltávolító műtét esetén az ún. sentinel (= őrszem) nyirokcsomó eltávolításával, annak szövettani vizsgálatával döntik el, hogy a beteg hónaljárkából a nyirokcsomók eltávolítása szükséges-e. A sentinel nyirokcsomó a daganat által érintett területen a nyirokelvezetési rendszer első nyirokcsomója, azaz a daganat először ide ad áttétet. Ha a sentinel nyirokcsomó a daganatos sejteket tartalmaz, szükséges az ún. hónalji nyirokcsomóblokk eltávolítása is.

Korai stádiumú esetekben lehetséges ún. azonnali emlőrekonstrukció: a beteg ilyenkor a műtőasztalon helyreállított emlővel ébred. Erre lehetőség van implantátum behelyezésével, illetve a test más részeiről (pl. a has) származó izom-, illetve zsírszövet felhasználásával is. Egyes centrumokban az emlőbimbó helyreállítása is lehetséges. Amennyiben onkológiai szempontból biztonságosabb, a kezelőorvos dönthet a halasztott, azaz egy későbbi időpontban végzendő rekonstrukciós műtét mellett is.

Sugárkezelés

A sugárterápia a szektoreltávolítást és a teljes emlőeltávolítást követően, a daganat szövettani stádiumáról és méretétől függően egyaránt szükséges lehet. A kezelés a daganat helyi kiújulásának esélyét 70%-kal csökkenti A sugárterápiát így arra a területre célozzák, ahol a daganat nagy eséllyel kiújulhat vagy áttétet adhat (emlőtumor esetén a mellkasfalra és a hónaljárokra). Emlődaganatok esetében a sugárterápia külső sugárforrás alkalmazásával történik: a beteg egy külön erre a célra kialakított ágyon fekve egy speciális röntgensugárzást kibocsátó eszköz segítségével kapja a kezelést. Egy alkalom kb. 30 percig tart, a különböző típusú kezelések során eltérő lehet mind a teljes sugárterápia időtartama, mind a hetente alkalmazott kezelések száma. Maga a kezelés teljesen fájdalommentes, de a kezelés időtartama alatt enyhe hányinger, gyengeség, fáradtság előfordulhat. A sugárterápia hajhullást nem okoz. Gyakori mellékhatás az érintett bőrterület kivörösödése, feszülése, fájdalma, érzékenysége. Ez az érintett terület hidratáló krémmel való rendszeres ápolásával csökkenthető, megelőzhető. Ezek a mellékhatások átmenetiek, a sugárterápia befejezését követő hosszabb-rövidebb időn belül teljesen megszűnnek.

Fontos tisztáznunk, hogy a sugárterápiában részesülő beteg saját maga nem sugárzik, közvetlen környezetére, családjára nem veszélyes!

Kemoterápia

A kemoterápia a korai és előrehaladott stádiumú emlődaganatos betegek kezelésében egyaránt szükséges lehet. A kemoterápia típusai a daganatos betegség stádiuma, illetve a kezelés célja szempontjából a következő lehet:

  • neoadjuváns kezelés: emlőműtét előtt, a daganat méretének csökkentésére, a jobb műtéti eltávolíthatóság elérésére alkalmazzuk korai stádiumú (nem áttétes) betegeknél.
  • adjuváns kezelés: az emlőtumor eltávolítását követően, az esetlegesen a szervezetben maradt  daganatsejtek elpusztítására, a helyi kiújulás és az áttétképződés megakadályozására alkalmazzuk korai stádiumú (nem áttétes) betegeknél.
  • palliatív kemoterápia: előrehaladott stádiumú vagy áttétes betegeknél alkalmazzuk a szervezetben található teljes tumortömeg csökkentésére, ezzel a daganat okozta tünetek csökkentésére, a túlélés hosszabbítására, illetve a betegek életminőségének javítására.

A korai stádiumú betegek esetén a kemoterápia szükségességének megítélésére segítséget nyújtanak az ún. „genetikai ujjlenyomat” vizsgálatok. A beteg szövettani mintájából különböző genetikai markerek meghatározásával nyújtanak terápiás javaslatot az adott esetben a lehető legjobb kezelési stratégia megvalósításához.

Forrás: 123rf.com

Az emlőrák kemoterápiás kezelésében alkalmazott legfontosabb gyógyszerek a doxorubicin, epirubicin, docetaxel, paclitaxel, carbolpatin, 5-FU, capecitabine, cyclophosphamid, gemcitabine és a vinca alkaloidok. A kemoterápiás szereket kombinációban alkalmazzák. Az emlőrák kezelésében alkalmazott kemoterápiás kezelés leggyakoribb mellékhatásai a hányinger, hányás, hajhullás mellett a csontvelői eltérések: vérszegénység, fehérvérsejt- és vérlemezkeszám-csökkenés. Egyes gyógyszerek a kezek és a lábak zsibbadását, illetve körömágygyulladást okozhatnak. A kemoterápia mellékhatásai megelőzhetők, kivédhetők megfelelő gyógyszerek, hányingercsillapítók, csontvelői sejtérést fokozó gyógyszerek alkalmazásával.

Hormonterápia

A hormonterápia a hormonreceptor pozitív, azaz a női nemi hormon hatására érzékeny daganatok kezelésének egyik lehetősége. Női nemi hormonokon az ösztrogént és a progeszteront értjük. Az ösztrogén és a progeszteron a daganatsejtek felszínén ún. hormonreceptorokon keresztül fejti ki hatását. Két alapvető mechanizmuson alapul: a hormon szervezetbeli mennyiségének csökkenésén, illetve a hormon receptorának blokkolásán, a hormonhatás kialakulásának megakadályozásán. A hormonterápiában leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek az aromatáz inhibitorok (= az ösztrogénhormonképződésért felelős enzim gátlószerei), az ösztrogénhatás részleges gátlói (ún. szelektív ösztrogénreceptor-modulátorok) és a sejtfelszíni hormonreceptorszám csökkentők (ún. ösztrogénreceptor-downregulátorok).

Lehetséges a hormonhatás csökkentése a petefészkek eltávolításával, illetve működésük gyógyszeres megakadályozásával. Fontos tudni, hogy a hormonterápia és a posztmenopauzális hormonpótlás nem azonosak.

Biológiai (célzott) terápia

A biológiai terápia az emlőtumorsejt olyan speciális fehérjéje ellen irányul, ami az egészséges sejtekben egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben képződik.

A legfontosabb ilyen gyógyszerek az emlőtumorsejt ún. HER2 sejtfelszíni receptora elleni antitestek (trastuzumab = Herceptin, lapatinib = Tyverb). Áttétes betegeknél fontos szerepe lehet az ún. érujdonképződés-gátló kezelésnek (bevacizumab = Avastin). Az érújdonképződést gátló gyógyszerek a daganatáttétek növekedését akadályozzák meg azáltal, hogy lehetetlenné teszik az őket ellátó erek kifejlődését. A biológiai terápiák kemoterápiás protokollok részeként vagy önmagukban is adhatók. Fontos előnyük, hogy mivel speciálisan a tumorsejtek ellen irányulnak, a hagyományos kemoterápiához hasonló mellékhatásaik nincsenek.

Irodalom

www.breastcancer.org

Martin D. Abeloff: A patient guide to Breast Cancer resources on the Internet.

Kapcsolódó cikkek
Az emlőrák kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek az emlőrák kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket, és megtudhatja, hogy ezek közül melyek vonatkoznak...
Dr. Borbényi Erika2015/06/25
Az emlőrák megelőzése, szűrővizsgálatok
Összefoglaltuk azokat az életmód-tanácsokat, melyek segíthetnek elkerülni, hogy az emlőrák áldozatai legyünk. Itt beszélünk az emlő önvizsgálatának, illetve az emlő orvosi/mammográfiás...
Dr. Czegle Ibolya2015/08/14
Implantátum és emlőrák
Ebben a cikkben a köztudatban elterjedt tévhitek eloszlatására törekedtünk: összefoglaltuk azokat az orvosilag alátámasztott tényeket, bizonyítékokat, amelyek a szilikonimplantátum és az...
Dr. Czegle Ibolya2015/07/22
Az emlőrák jellemzői, típusai
A nők leggyakoribb daganatos betegségének statisztikai mutatóit, a korai stádiumú (időben felfedezett) és az áttétes (későn felfedezett) emlőrák jellemzőit, illetve leggyakoribb szövettani...
Dr. Czegle Ibolya2015/10/06
Az emlőrák tünetei, a diagnózis felállítása
Az emlőrák (önvizsgálattal is felfedezhető) klinikai tüneteit, az emlőn szemmel látható elváltozásokat foglaltuk össze. Olvashatunk a diagnózis felállításához, illetve a betegség stádium-meghatározásához...
Dr. Czegle Ibolya2015/07/30
Az Ornish-étrend bemutatása
Az Ornish-diéta vagy inkább –étrend sokak fejében talán csak úgy él, mint egy újabb fogyókúrás módszer, holott nem erről szól. Egy átfogó életmódprogram szerves része az étrend, amelynek...
Schmidt Judit2013/10/03
Web Analytics