Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

A prosztatarák

A prosztatarák a férfiak rosszindulatú daganatos megbetegedései között a 2–3. helyet foglalja el. A rákos megbetegedések közül – halálozás tekintetében – csak a tüdőrák előzi meg. A betegség előfordulási gyakorisága növekvő tendenciát mutat, hazánkban – évente – 1500 férfi halálát okozza.

Szerző: Dr. Gulyás Tamás | Lektor: Dr. Dank Magdolna
Publikálás dátuma: 2013-10-04

Mi is a dülmirigy?

A prosztata (magyar neve dülmirigy) körülbelül 20 gramm tömegű, szelídgesztenye nagyságú mirigyes szerv, amelynek hátsó felszíne a végbél felől tapintható.

A prosztata egy külső, egy átmeneti és egy belső zónából áll. E szerv nagy részét mirigyek, mirigycsatornák és simaizom töltik ki, amelyeket egy kötőszövetes tok vesz körül.

A prosztata közvetlenül a húgyhólyag alatt található, a közepén fut végig a húgycső kezdeti 2–3 centiméteres szakasza. Itt kerülnek a húgycsőbe a herékből, illetve a mellékherékből a spermiumok, illetve az ondóhólyagból az ondó nagy részét adó váladék. Természetesen itt kerül a húgycsőbe a dülmirigy váladéka is, amely tápanyaggal látja el a spermiumokat hosszú útjuk során. A prosztata izomállományának funkciója, hogy az ejakuláció (magömlés) során nagy erővel kipumpálja az ejakulátumot, mirigyei pedig az említett prosztataváladékot termelik, hogy a spermiumok számára alkalmas közeget biztosítsanak.

Az életkorral nő a veszélyeztetettség?

A tumorok nagy része a prosztata mirigyeit bélelő hámból indul ki (adenocarcinoma).

Nem tumoros betegségben elhunyt fiatal és középkorú férfiak boncolási leleteiből ismert tény, hogy sokuknál volt a prosztata szövetében mikroszkopikus méretű tumoros elfajulás, azonban abból tüneteket/panaszokat okozó prosztatarák – az esetek többségében – nem alakult ki. Ezek az adatok azt sugallják, hogy nagy jelentősége van a kórfolyamat „elindulásában” annak, hogy a szervezet tumorképződést „gátló” mechanizmusai elégtelenül működnek.

Ezeknek az önvédelmi mechanizmusoknak a reakciói függenek a genetikai hajlamtól, a környezeti tényezőktől, a táplálkozástól, és az életmódtól. Utóbbinak – mint tőlünk függő tényezőnek – a prosztatarák megelőzésben (is) kiemelkedő szerepe van.

Ez a rosszindulatú daganatos betegség – leggyakrabban – az idősebb korosztályhoz (az ötven év felettiek) tartozókat érinti, mivel valószínűleg az életkor előrehaladtával a tumort kiváltó okok „összeadódnak”. A prosztatarák előfordulásának gyakorisága tehát az életkorral egyenes arányban növekszik, a gyakorisági csúcsot 75. életévben éri el.

Csak az orvosi vizsgálat döntheti el, mikor jó- és mikor rosszindulatú?

40 éves kor körül a prosztata kötőszövetes állománya felszaporodik, növekedésnek indul. Ezt a folyamatot hívjuk jóindulatú prosztata-megnagyobbodásnak (benignus prosztata hyperplasia = BPH). A dülmirigy-megnagyobbodás, dülmirigytúltengés idősebb korban olyan szintet érhet el, hogy akadályozza a vizelet kiürülését, vagyis vizelési zavarokhoz vezet.

Önmagában azonban ez még nem jelent tumor „előtti” állapotot, hiszen a prosztatarákok nagy része nem a kötőszöveti állományból, hanem a mirigyszövetből indul ki.

Ennek ellenére, ha kialakul a megnagyobbodás vagy a dülmirigytúltengés, a prosztata szövete nehezebben vizsgálható. A rendszeres orvosi kontroll – a folyamat nyomon követése, az esetleges rákos elváltozások korai felismerése céljából – elengedhetetlen.

Minthogy a prosztatarák sokszor több helyen egyszerre alakul ki a prosztata szövetében, multifokális, azaz többgócú betegségnek is nevezik. A rosszindulatú elváltozás – az esetek 70%-ában – a prosztata külső zónájában alakul ki, 20%- a pedig  a külső és a belső rész közötti, átmeneti zónában. A külső zóna tumorai agresszívebbek és könnyebben terjednek át a prosztata körüli szervekre is.

Kik vannak veszélyben, és miért?

Minthogy ennek a rosszindulatú betegségnek a kialakulási esélye az életkor előrehaladtával exponenciálisan növekszik, az érintett betegeknek mintegy fele 75 év feletti. A betegségből eredő halálozás a 85 év felettiek között a legnagyobb.

A kór legfontosabb kockázati tényezője tehát – az ismertetett folyamatok alapján – a idősödés. Minél korosabb egy férfi, annál nagyobb az esélye e rosszindulatú betegségre.

Emellett azonban vannak életmódbeli tényezők, amelyek szerepe nem elhanyagolható. A zsíros, erősen fűszeres, pácolt, égetett ételeket tartalmazó étrend, illetve a vörös húsok (gyakori) fogyasztása itt is nagy jelentőséggel bír éppúgy, ahogy a rostbevitel elégtelen volta. Emellett az E-vitamin, a cink és a szelén megfelelő felvétele a megelőzés fontos részeleme. Ezzel ellentétben egyes vizsgálatok szerint a kóros mennyiségben bevitt folsav és króm kihatással lehet a betegség kilakulására.

Fokozott kockázatot jelent továbbá a dohányzás is. Bár magának a daganatnak a kifejlődésében nincs szerepe, de a meglévő tumor növekedését a tesztoszteron (a legfontosabb férfi nemi hormon) gyorsítja. Épp ezért, tesztoszteronpótlás esetén – a terápia megkezdése előtt – nagyon fontos a tumor meglétének kizárása, illetve a beteg állapotának rendszeres követése.


Fotó: shutterstock.com

Prosztatarák kialakulására hajlamosíthatnak

A genetikai tényezők

    A betegség kialakulásában a genetikai hajlamnak – ma már a tudományos kutatások által is bizonyítottan – fontos szerepük van. Megfigyelték ugyanis, hogy prosztatarákos egyén vér szerinti férfi rokonaiban háromszor gyakoribb a prosztatarákos megbetegedés előfordulása, mint a kontroll népességben, illetve – a genetikai tudományág fejlődésének köszönhetően – kiderült, hogy  ennél a ráktípusnál is szóba jöhet az apától vagy anyától származó hibás gén,

    A környezeti tényezők

      Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy a zsírban gazdag táplálkozás és az egyes – foglalkozással kapcsolatos – környezeti ártalmak is kockázatnövelő tényezőnek számítanak.

      Azok a férfiak, akik napi munkájuk során kadmium hatásának vannak kitéve (forrasztás, galvanizálás, gumi-, akkumulátor- és elemgyártás) veszélyeztetettebbek, mint az ilyen kémiai elemmel soha nem érintkező társaik.

      A hormonális tényezők

        A kór kialakulásában a hormonális hatásoknak fontos szerepük van. A prosztata fejlődéséhez, növekedéséhez és normális működéséhez a hím nemi hormonok jelenléte szükséges. A prosztatarákos egyének tesztoszteronszintje nagyobb, mint a hasonló korcsoportba tartozó, „jóindulatú” prosztata-megnagyobbodásban szenvedő társaiké.

        Az előrehaladott életkor

          Minthogy az átlagéletkor meghosszabbodott a jóléti társadalmakban, a prosztata-elváltozások rosszindulatúvá válásában fontos szerepük van az idősödéssel járó élettani folyamatoknak.

          Kapcsolódó cikkek
          A prosztatarák tünetei és terápiája
          A férfiak leggyakoribb rosszindulatú urológiai daganata a prosztatarák. 50 év alatt ritkán fordul elő, gyakorisága 50 év felett az életkorral arányosan növekszik. Ismert a familiáris előfordulás...
          Dr. Gulyás Tamás2015/10/05
          A prosztatarák megelőzése, szűrővizsgálatok
          Összefoglaltuk azokat az életmód-tanácsokat, melyek segíthetnek elkerülni, hogy a prosztatarák áldozatai legyünk. Itt beszélünk a prostata specifikus antigén szűrővizsgálat, és a prostata...
          Dr. Czegle Ibolya2015/10/01
          A daganatos betegségek kockázatát növelő és csökkentő étrendi tényezők
          Manapság egyre több áldozatot kívánnak a daganatos betegségek. Nők körében az emlőrák, férfiaknál a prosztatarák vezeti a „fekete listát”, míg ezt követően mindkét nemnél a vastagbél-,...
          Schmidt Judit2015/07/01
          Mozgás daganatos betegségek esetén
          A daganatos betegségek kezelése mellett a megfelelően kialakított, személyre szabott mozgásprogram fokozza az életerőt, izomerőt, energia-egyensúlyt, izomkoordinációt. Javul az általános...
          Dr. Boros Szilvia2013/10/01
          A prosztatarák tünetei, a diagnózis felállítása
          Ez a cikk a prosztatarák klinikai tüneteit foglalja össze. A prosztatarák alattomos betegség, az életminőséget nagyban befolyásoló eltéréseket csak előrehaladott stádiumban okoz, így különösen...
          Dr. Czegle Ibolya2015/10/04
          A prosztatarák jellemzői, típusai
          A korai és késői stádiumú prosztatarák legfontosabb statisztikai adatait, a betegség különböző típusait, kialakulásának stádiumait foglaltuk össze. Itt szólunk a prosztatarákot mindig...
          Dr. Czegle Ibolya2015/10/07
          A prosztatarák megelőzése, szűrése
          A férfiak között a leggyakoribb daganattípus a prosztatarák, amit sokszor már egy előrehaladott stádiumban ismernek fel, pedig korán felfedezve hatékonyan kezelhető és gyógyítható.
          Dr. Fazakas Zsolt2015/11/02
          Az étkezési szokások és az egészség közti összefüggések
          Az egészséges táplálkozás során nem csak arra kell figyelmet fordítanunk, hogy mit eszünk, hanem az étkezések gyakoriságára és rendszerességére egyaránt. Hányszor együnk egy nap? Miért...
          Dr. Magony Mónika, Tóth Bernadett2015/07/16
          Web Analytics