Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

A cukorbetegség kockázati és védő tényezői

Összefoglaltuk, hogy melyek a cukorbetegség kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket és megtudhatja, hogy ezek közül melyek vonatkoznak Önre.

Szerző: Dr. Fehér Zsuzsánna | Lektor: Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2015-08-03

Nem megváltoztatható tényezők

Életkor

A 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága az életkorral együtt nő. Erre utal a betegség korábban széles körben elterjedt elnevezése: öregkori cukorbetegség. Habár a betegek legnagyobb része 40 évesnél idősebb, egyre gyakoribb a fiatal felnőtt-, serdülő-, sőt gyermekkorú cukorbeteg is. Egy amerikai országos felmérés (2003–2006 National Health and Nutrition Examination Survey) adataira alapozott becslések szerint az USA-ban 2007-ben a 20-39 évesek 2,9 %-a, a 60 év felettiek 23,1%-a volt cukorbeteg. Az 1-es típusú cukorbetegség bármely életkorban kialakulhat, de gyerekkorban és fiatal felnőttkorban gyakoribb.

Cukorbetegség a családban

A 2-es típusú cukorbetegek vér szerinti rokonai között gyakran találunk más cukorbetegeket is és a cukorbetegek rokonai maguk is nagyobb valószínűséggel lesznek cukorbetegek, mint azok, akiknek családjában nem fordult elő a betegség (akár 40% eséllyel a szokásos 5-7% helyett).  A 2-es típusú cukorbetegség családon belüli többszörös előfordulása részben genetikai tényezőkkel, részben a családtagok hasonló életmódjával magyarázható. 1-es típusú diabetes esetén az átlagnépesség esélye a betegségre 0.4%, mely 1-es típusú diabeteses anya esetén 2%-ra, 1-es típusú diabeteses apa esetén 6%-ra nő.

Etnikum

A tudományos kutatások eredményei szerint az etnikai hovatartozás befolyásolja a 2-es típusú diabétesz kialakulásának valószínűségét. Az afroamerikai, latin és ázsiai származás magasabb kockázatot jelent. Hazánkban a roma származásúak diabétesz kockázata nagyobb.

Korábbi terhességi cukorbetegség

Terhességi (gesztációs) diabétesznek nevezünk minden olyan cukorbetegséget, ami az adott terhesség során kerül felismerésre. A terhesség során bekövetkező hormonális változások arra hajlamos nőkben terhességi cukorbetegség kialakulásához vezethetnek. Ez a speciális diabétesz forma az esetek jelentős részében a terhességet követően megszűnik. Évekkel később azonban a terhességi diabéteszben szenvedő nőkben gyakran alakul ki valódi cukorbetegség. Érdekes kutatási adat, hogy nemcsak a terhességi cukorbetegségben szenvedő asszonyok, de azok gyermekei is gyakrabban betegszenek meg életük során 2-es típusú cukorbetegségben. Ez tovább hangsúlyozza a megelőzés fontosságát a terhességi cukorbeteg asszonyok és családtagjaik körében. Policisztás ovárium szindróma esetén gyakoribb a terhességi cukorbetegség kialakulása.

Koraszülöttség, kis születési súly, nagyon nagy születési súly

A koraszülöttség és az alacsony születési súly a későbbi 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával jár. Ez az állapot rendszerint a méhen belüli tápláltság zavarát jelzi, ami befolyásolhatja a szénhidrát-anyagcserében résztvevő sejtek, receptorok kialakulását. Különösen a terhességi héthez képest kis súlyú újszülötteknél figyelhető meg a későbbiekben az inzulinérzékenység és az inzulinelválasztás károsodása, ami a cukorbetegség kialakulásához vezethet. A születési súly és a későbbi cukorbetegség kockázata közötti összefüggés U alakú, azaz a nagyon nagy súlyú babák (4000 - 4500 g felett) is nagyobb eséllyel lesznek felnőttkorukban cukorbetegek.

Megváltoztatható tényezők

BMI

A túlsúly és az elhízás 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet. A 2-es típusú cukorbetegek általában túltápláltak. A tápláltsági állapot általánosan elfogadott mutatója a testtömeg index (BMI: body mass index), ami a testsúly és a méterben kifejezett testmagasság négyzetének hányadosa. 18,5 alatti BMI soványságot, 18,5 és 25 közötti BMI normál testsúlyt, 25 és 30 közötti túlsúlyt, míg 25 feletti elhízást jelent. A magasabb BMI kategóriák magasabb diabétesz kockázatot jelentenek. A Bruneck study 2004-ben megjelent eredményei szerint a túlsúly háromszoros, az elhízás tízszeres kockázatfokozódást jelent.

Haskörfogat

A túlsúly és a 2-es típusú cukorbetegség kapcsolata közismert. Kevésbé ismert az a tény, hogy a hasi régióra lokalizálódó zsírfelesleg (ún. alma típusú  elhízás) jóval nagyobb kockázatot jelent, mint a nőies, csípőtájra lokalizálódó zsír. Férfiaknál a 94 cm feletti, nőknél a 80 cm feletti haskörfogat nemcsak a cukorbetegség, de a szív-és érrendszeri betegségek magasabb kockázatával is jár. A nagyobb haskörfogathoz, a nagyobb mennyiségű hasi zsírszövethez gyakran társul magas vlrcukorszint, magas vérnyomás, emelkdett trigliceidszint és alacsony HDL („védő”) koleszterinszint. Ha a négy társuló eltérésből kettő legalább jelen van, akkor ún. metabolikus szindrómáról beszélünk, ami rendszerint egyéb, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelő eltéréssel is jár.

Fotó: shutterstock.com

Fizikai aktivitás

A rendszeres testmozgás a legjobb módja az egészséges testsúly fenntartásának. A mozgásszegény életmód növeli az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.  Már napi 30 perc fizikai aktivitás is jelentősen csökkenti a betegség kockázatát. A cukorbetegség megelőzésének lehetőségeivel foglalkozó egyik legjelentősebb kutatás, a Diabetes Prevention Program eredményei alapján, az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás hatékonyabb a cukorbetegség megelőzésében, mint az e célra alkalmazott gyógyszer. A fizikai aktivitás hiánya a túlsúlytól függetlenül jelent kockázatot a cukorbetegség kialakulására.

Átlagos évi testsúlynövekedés

Az életkor előrehaladtával a testsúly általában növekszik. A testsúly növekedésével együtt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is nő.  Egy több, mint 100.000, középkorú  nők körében végzett  kutatás eredményei alapján azokban, akik 18 éves koruk után több, mint 5 kg-ot híztak jelentősen nő a cukorbetegség kialakulásának kockázata. A 20 kg-ot elérő súlygyarapodás esetén tízszer gyakoribb a diabétesz előfordulása. Ezzel szemben azok között, akikben legalább 5 kg-os súlycsökkenés következett be, sokkal ritkábban fordult elő cukorbetegség.

Károsodott éhomi vércukor

A rutin laboratóriumi vizsgálatok során, több órás éhezést követően mért 6,0 - 7,0 mmol/l közötti vércukorértéket károsodott éhomi vércukornak (impaired fasting glucose, IFG) nevezzük. Ez a cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatát jelezheti. Az éhgyomri vércukor emelkedésének hátterében szervezetünk cukorraktáraiból történő fokozott cukorkiáramlás áll.

Csökkent glukóztolerancia

A 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó oldat éhgyomorra történő megivását követő, ún. terheléses vércukor érték érzékeny mutatója a kóros cukor-anyagcserének. Amennyiben a terhelés után 2 órával mért vércukor  7,8-11,0 mmol/l közötti, a cukorbetegség kialakulásának kockázata jelentősen fokozott. Ezt csökkent glukóz toleranciának (impaired glucose tolerance, IGT) nevezzük. 11,1 mmol/l és azt meghaladó terheléses vércukor már kialakult cukorbetegséget jelez.

Emelkedett éhomi és terheléses vércukor együtt

Az éhomi és a meghatározott összetételű cukoroldat ivását követő, ún. terheléses vércukorértékek vizsgálata alkalmas a cukorbetegséget megelőző anyagcserezavarok felismerésére. A 6,1 - 7,0 mmol/l közötti éhomi és a 7.8 – 11,0 mmol/l közötti terheléses vércukorértékek a cukorbetegség előfutárai lehetnek. Azok, akiknek ilyen laboratóriumi eredményei vannak még nem cukorbetegek, de hónapokkal, évekkel később azzá válhatnak. Életmód-változtatással azonban ezekben az esetekben is megelőzhető a cukorbetegség kialakulása.

Metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma olyan kockázati tényezők együttese, amely a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával járnak. A szindróma egyik eleme a szénhidrát- anyagcsere károsodása. Amenyiben a többi tényező (magas vérnyomás, kóros vérzsírszintek) jelen van, a cukorbetegség kialakulásának kockázata is emelkedett.

Magas vérnyomás betegség

Régi klinikai megfigyelés, hogy a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás gyakran együttesen fordul elő. Tudományos vizsgálatok során igazolódott, hogy a magas vérnyomásos betegekben a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűsége is nagyobb, különösen ha a metabolikus szindróma egyéb elemei is jelen vannak.

HDL koleszterin

A szénhidrát anyagcsere zavara gyakran társul a zsíranyagcsere zavarával, magasabb össz- és LDL („rossz”) koleszterin és triglicerid illetve alacsonyabb „védő” (HDL)-koleszterin szintekkel.  Azoknál, akiknek HDL szintje kóros, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának is nagyobb lehet a kockázata. Férfiaknál 1 mmol/l, nőknél 1.3 mmol/l feletti érték az elfogadható.

Triglicerid

A szénhidrát anyagcsere zavara gyakran társul a zsíranyagcsere zavarával, magasabb össz- és LDL („rossz”) koleszterin és triglicerid illetve alacsonyabb „védő” (HDL)-koleszterin szintekkel.  Azoknál, akiknek triglicerid szintje kóros (1.7 mmol/l feletti), a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának is nagyobb lehet a kockázata. A magas trigliceridszint összefüggést mutathat az elhízás mértékével illetve a már meglevő szénhidrát anyagcserezavarral is.

A vércukorszintet emelő gyógyszerek

A leggyakrabban gyulladáscsökkentőként alkalmazott szteroidok megemelhetik a vércukorértékeket és tartós alkalmazás esetén cukorbetegséget okozhatnak. Elsősorban a tablettában és injekcióban alkalmazott készítmények esetén várható a vércukorértékek emelkedése. A szteroid kezelésben részesülő betegek vércukorértékeit ezért rendszeresen ellenőrizni kell. Más gyógyszerek, (egyes pszichiátriai gyógyszerek, kemoterápiás szerek, HIV fertőzés kezelésére használt gyógyszerek) is emelhetik a vércukorszintet, és arra hajlamos egyénekben cukorbetegséget is okozhatnak. Ezért fotos, hogy akinek ilyen gyógyszerre van szüksége, rendszeresen ellenőriztesse vércukorszintját, és ügyeljen egyéb kockázati tényezőire.

Dohányzás

A cukorbetegséghez vezető életmódi tényezők vizsgálata során a kutatók azt találták, hogy a dohányosok hajlamosabbak a 2-es típusú cukorbetegségre, mint a nem dohányzók. A dohányfüst összetevői ronthatják az inzulinérzékenységet és az inzulinelválasztást is. Emellett a dohányzáshoz társuló kedvezőtlen életmódi tényezők – mozgásszegénység, egészségtelen táplálkozás - állhatnak a jelenség hátterében. A dohányzásról való leszokás rövid távon nem csökkenti a rizikót, feltehetően az ilyenkor rendszerint bekövetkező testsúlygyarapodás miatt.

Táplálkozás

Bővebben...

Stressz eredetű és pszichés kockázatok

Bővebben...

IRODALOMJEGYZÉK:

1., Hídvégi Tibor:: Új kockázati pontrendszer diabéteszben - Felfedezési stratégiák , Medical Tribune Online 2009.04.08. 11:21

2., 2003–2006 National Health and Nutrition Examination Survey estimates of total prevalence (both diagnosed and undiagnosed), 2007

3., Frank B. Hu, et al.: Diet, Lifestyle, and the Risk of Type 2 Diabetes Mellitus in Women, New England Journal of Medicine 2004.sept.,Vol.: 345(11):790-797

4., Bonora L et al.: Population-based incidence rates and risk factors for type 2 diabetes in white individuals: the Bruneck study. Diabetes. 2004 Jul;53(7):1782-9.

5., Heraclides et al.: Psychosocial Stress at Work Doubles the Risk of Type 2 Diabetes in Middle-Aged Women,

Evidence from the Whitehall II Study , Diabetes Care December 2009. nov; 32 (12): 2230-2235

6., Huxley  et al.: Coffee, Decaffeinated Coffee, and Tea Consumption in Relation to Incident Type 2 Diabetes Mellitus, Arch Intern Med. 2009;169(22):2053-2063.

7., History of Gestational Diabetes Raises Lifelong Diabetes Risk in Mother and Child, National Institute of Health News, Tuesday, April 25, 2006

8., Baliunas et al.: Alcohol as a Risk Factor for Type 2 Diabetes, Diabetes Care November 2009 vol. 32 no. 11: 2123-2132

9., Blackburn et al.: Quantification of the Risk of Corticosteroid-induced Diabetes Mellitus Among the Elderly, J Gen Intern Med. 2002 September; 17(9): 717–720.

10., Mírtinez-Gonzalez et al.: Adherence to Mediterranean diet and risk of developing diabetes: prospective cohort study (BMJ))  
A prospective study of overall diet quality and risk of type 2 diabetes in women.  BMJ  2008;336:1348-1351 (14 June)

11., Willet et al.: Glycemic index, glycemic load, and risk of type 2 diabetes,, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 76, No. 1, 274S-280S, July 2002

12., Feskens et al.: Dietary factors determining diabetes and impaired glucose tolerance. A 20-year follow-up of the Finnish and Dutch cohorts of the Seven Countries Study, Diabetes Care August 1995 vol. 18 no. 8: 1104-1112

13., Eaton et al.:Depression and risk for onset of type II diabetes. A prospective population-based study, Diabetes Care October 1996 vol. 19 no. 10 1097-1102

14., A review of previous studies indicates that people who currently smoke have an increased risk of developing type 2 diabetes, compared with non-smokers, according to an article in the December 12 issue of JAMA.

15., Weicker et al.: Excess risk of diabetes in persons with hypertension. J Diabetes Complications. 2009 Sep-Oct;23(5):330-6. Epub 2008 May 29

16.,  Chan et al.: Obesity, fat distribution, and weight gain as risk factors for clinical diabetes in men. Diabetes Care September 1994 vol. 17 no. 9 961-969

17., Shai et al.:  Ethnicity, Obesity, and Risk of Type 2 Diabetes in Women-A 20-year follow-up study , Diabetes Care July 2006 vol. 29 no. 7 1585-1590

18., Weight Gain as a Risk Factor for Clinical Diabetes Mellitus in Women, Ann Intern Med April 1, 1995 vol. 122 no. 7 481-486

19., Alssema et al.: Finnish questionnaire reasonably good predictor of the incidence of diabetes in The Netherlands, Ned Tijdschr Geneeskd. 2008 Nov 1;152(44):2418-24

20., Paulweber et al: A European Evidence-Based Guideline for the Prevention of Type 2 Diabetes. Horm Metab Res 2010; 42: S3-S36

21., Schwarz PE et al; DE-PLAN project. The European perspective of type 2 diabetes prevention: diabetes in Europe--prevention using lifestyle, physical activity and nutritional intervention (DE-PLAN) project. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2008 Mar;116(3):167-72.


A cikket szerkesztette: T. Puskás Ildikó, Lám Luca

Kapcsolódó cikkek
Az emlőrák kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek az emlőrák kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket, és megtudhatja, hogy ezek közül melyek vonatkoznak...
Dr. Borbényi Erika2015/06/25
A prosztatarák kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a prosztatarák kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Ennek segítségével a veszélyeztetettek felismerhetik azt, hogy mely kockázati tényezőkről...
Dr. Borbényi Erika2015/10/01
Pszichés kockázatok és védőtényezők
Összefoglaltuk, hogy melyek a legfontosabb stressz eredetű, pszichés kockázati és védő tényezők. Kérdőívünk kitöltése után megtudhatja, hogy ezek közül melyek vonatkoznak Önre!
Holcsa Mónika2013/10/01
Szív- és érbetegségek kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket, és megtudhatja, hogy ezek...
Dr. Magony Mónika2015/07/01
A vastag- és végbélrák kockázati és védőtényezői
Ebben a cikkben a vastag-és végbélrák legfontosabb genetikai, környezeti és életmódbeli hajlamosító tényezőit, kockázati tényezőit foglaljuk össze. Emellett áttekintjük azokat a védőtényezőket,...
Dr. Borbényi Erika2015/10/01
A tüdőrák kockázati és védő tényezői
A tüdőrák kialakulásáért felelős legfontosabb életmódbeli, környezeti és öröklött kockázati tényezőket és foglaltuk össze. Megismerkedhetünk azokkal a védőtényezőkkel is, amelyek...
Dr. Borbényi Erika2015/08/06
Web Analytics