Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Zöldbabos-csiperkés durumtészta-saláta sovány sajttal

A durumbúzában lévő keményítőlánc nagyobb része nem elágazó szerkezetű, amit a szervezetünk csak lassan tud lebontani az emésztés során, ezért enyhébb és elhúzódóbb vércukorszint-emelkedést okoz. Lisztjéből tojás nélkül készíthető tészta, amely akár az alábbi saláta formájában is része lehet étrendünknek.

Szerző: Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit | Lektor: Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2014-07-24

Hozzávalók 1 adagra:

  • csiperke 100 g
  • zöldbab 100 g
  • durum száraztészta 80 g
  • paradicsom 1 kisebb darab (50 g)
  • kaliforniai paprika, sárga 0,5 közepes darab (50 g)
  • sovány sajt 50 g
  • natúr joghurt 50 ml
  • almaecet 1 teáskanál
  • olívaolaj 1,5 teáskanál
  • oregánó, szárított 1 csipet
  • friss bazsalikom 1 csipet
  • kakukkfű, szárított 1 csipet
  • só 1 csipet

Elkészítés:

A tésztát bő, forró, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A megtisztított zöldbabot 3 cm-es darabokra vágjuk (vagy használhatunk mélyfagyasztott, darabolt zöldbabot is). Forró, sós vízben 15-18 perc alatt félpuhára főzzük. Fél dl főzővizet tegyünk félre. A megtisztított gombát szeleteljük fel. 5 percig - barnulásig - pirítsuk a gombát az olaj felén. Fűszerezzük az oregánóval és a sóval. A gomba levet enged, ezért külön víz hozzáadása nem szükséges. Ebből a léből is megőrizhetünk egy keveset, amelyet majd a főzővízzel a joghurtos mártáshoz öntünk. A megtisztított paprikát és a paradicsomokat is kockázzuk fel. A paprikát, paradicsomot keverjük össze a tésztával és a zöldbabos gombával.

A sajtot szeleteljük fel. A leöblített bazsalikomot vágjuk apróra. A joghurtot keverjük össze a főzővízzel, a gomba levével, a maradék olajjal, az almaecettel, a kakukkfűvel, a sóval és a bazsalikommal. Keverjük a tésztasalátához és szórjuk a tetejére a sajtot. Bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.

Tápérték-információ 1 személyre:

  • Energia: 566 kcal
  • Fehérje: 35 g
  • Szénhidrát: 77 g
  • Ebből hozzáadott cukor: 0 g
  • Zsír: 12,9 g
  • Ebből telített zsírsav: 3,9 g
  • Élelmi rost: 7,8 g
Kapcsolódó cikkek
A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban
A szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok mellett, energiát adó tápanyagaink közé tartoznak. Az élelmiszerek széles választékában megtalálhatóak, ami már magában biztosítja az ételek,...
Schmidt Judit2013/10/04
Gabonafélék és burgonya szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A gabonafélék olyan szerepet töltenek be táplálkozásunkban, mint a ház alapozása az építkezésben. Alap nélkül pedig összedől a ház.
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/03
A zöldségek és hüvelyesek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A zöldségek tárháza végtelen. Amilyen sok színű, illatú, ízű és formájú változatuk létezik, annyiféleképpen készíthetjük el őket és olyan sok jótékony hatással rendelkeznek szervezetünk...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/02
Főzés, párolás egészségmegőrző módon
Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a főzési és párolási eljárásokat, amelyekkel egészséges ételeket készíthetünk.
Schmidt Judit2013/10/01
Csőben sült brokkoli
A csontok épségének biztosítása mellett a kalciumnak jelentős szerepe van többek között az izom-összehúzódásban, a vérnyomás szabályozásában, a sejtmembránok épségének fenntartásában,...
Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/25
Gabonák, lisztek, tészták, kenyerek
Mindennapi étrendünk részét képezik a gabonák, illetve őrleményeik, a különböző rizsfajták és gabonaköretek, valamint az ezekből készült ételek. Arról már esett szó cikkeinkben, hogy...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/02
Rakott karfiol pulykahússal, zabpehellyel
A zabpehely kiváló szénhidrát- és élelmirostforrás. Nyersen vagy főve az egyik leggyakoribb müzlialapanyag. Rakott, töltött főzelékek, húsok, vagdaltak esetén a rizs egy részének vagy...
Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/28
Web Analytics