24 találat arra, hogy "nyár"
A bőrrák hajlamosító és védő tényezői
Napjainkban a környezeti tényezők változása - ózonréteg vékonyodása, Földünket érő UV sugárzás megnövekedett mennyisége -, valamint a sajnos még mindig divatban lévő túlzott napozás egyaránt hozzájárulnak a bőrrák kialakulásának fokozott kockázatához.
2015/09/16
Mozgásprogram túlsúly esetén
A túlsúly (BMI 25-30 kg/m2 között) nem csak esztétikai problémát jelent, hanem növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, magas vérnyomás, rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét is. Testtömegcsökkenést rendszeres testmozgással, egészséges, csökkentett energiatartalmú táplálkozással és az érzelmi egyensúly megteremtésével lehet elérni.
2015/07/21
Mit kell tudni a különféle sütési technikákról?
A sült ételeknek kellemes íze van, össze sem hasonlítható a főtt vagy párolttal. Azonban a sütés során nemcsak jobban károsodhatnak a tápanyagok, de az egészségre ártalmas anyagok is keletkezhetnek, ráadásul a zsiradékban sütés jelentősen növeli az ételek energiatartalmát is. Bemutatjuk, mire figyeljen sütéskor és hogyan csökkentheti a sült ételek zsiradéktartalmát.
2013/10/01
Mindenttudó szívritmus-szabályozó szerkezetek
Vannak olyan ritmuszavarok, amelyeket csak beültethető ritmusszabályozó készülékkel, pacemakerrel lehet kezelni. Az elmúlt 50 évben hatalmas fejlődésen ment keresztül az orvostudománynak ez az ága. A szerkezetek egyre kisebbek és okosabbak lettek, már képesek alkalmazkodni a beteg igényeihez. Egyes készülékek fel tudják ismerni az életveszélyes ritmuszavarokat és meg is szüntetik azokat. Régebben a ritmusszabályozóval élő embereknek sok mindenre kellett figyelniük a készülék miatt, ma már egyre kevesebb korlátozás nehezíti életüket.
2013/10/01
A kiegyensúlyozott folyadékfogyasztás, mint az egészséges életmód alappillére
Mindannyian tudjuk, hogy víz nélkül nincs élet és a szomjazást kevésbé bírjuk, mint az éhezést. Kevésbé vagyunk tisztában a túl sok és a túl kevés folyadékfogyasztás lehetséges hatásaival. Írásunkban a vízmérgezésről, a kiszáradás okozta problémákról, a nem megfelelő összetételű víz fogyasztásáról és más, fontos tudnivalókról számolunk be.
2015/08/04
A sózás szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
Egy csipet só fokozza az ételek, még az édes ételek ízét is. Azonban figyelni kell arra, hogy mekkora az egy csipet és az sem mindegy, hogy hány csipet kerül egy ételbe. A nátrium beviteléhez legnagyobb részben az élelmiszeripari termékekben található, valamint a sütés, főzés során felhasznált konyhasó járul hozzá.
2015/09/11
Immunerősítés a konyhából
Az őszi-téli hónapokban, amikor a meghűléses betegségek, influenzajárványok sok embert levesznek a lábukról, fontos, hogy kiemelten foglalkozzunk szervezetünk ellenálló képességének megerősítésével.
2015/05/15
A keresztesvirágúak helye és szerepe az egészségmegőrző étrendben
A táplálkozási ajánlások szerint naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt kellene ennünk az egészségmegőrzéshez, a betegségek megelőzéséhez. Az úgynevezett keresztesvirágúaknak is jelentős szerep jut mindebben.
2015/05/22
A lekvár és a mogyoróvaj helye és szerepe az egészségmegőrző táplálkozásban
A friss gyümölcsök és az olajos magvak rendszeres napi fogyasztása fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, a betegségek megelőzésében. Kedvező élettani hatásaik nyersen fogyasztva érvényesülnek a legjobban, hőkezelve pedig ízletes ételek készülhetnek belőlük. Vajon például lekvárként, mogyoróvajként is megtartják jótékony hatásaikat? A következőkben erről olvashatnak.
2015/05/11
Demencia vagy valami más?
A demencia kóros mértékű szellemi hanyatlást jelent, aminek számos oka lehet, legismertebb közülük az Alzheimer-kór. Ugyanakkor vannak kórképek, melyek demencia tüneteivel járnak, ám felderítésükkel és kezelésükkel a szellemi funkciózavar megszüntethető.
2015/10/15