Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

A bőrrák szűrése, önvizsgálat

A szűrővizsgálatok célja minden esetben egy adott betegség, tünet korai időszakban történő felfedezése és ezáltal a kezelés mielőbbi megkezdése. Hatványozottan érvényes ez a bőrgyógyászati szűrővizsgálatra is, hiszen az időben felfedezett és kezelt bőrdaganatok nagy része jó eséllyel gyógyítható. Bőrünk „szem előtt van”, fájdalommentesen vizsgálható, változásai – egyéb szervekkel összehasonlítva - viszonylagosan könnyen észrevehetőek.

Szerző: Dr. Smolcz Katalin | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2015-09-16

Kórelőzmény, szokások

Szűrés során először is elemezzük a páciens rizikófaktorait az adott betegség kialakulásával kapcsolatban, ami bőrgyógyászati értelemben a bőrtípus meghatározását, valamint gondos anamnézis felvételt jelent. Kikérdezzük gyermekkori napégésekkel, napozási szokásokkal, esetlegesen szolárium használatával kapcsolatban, fokozott UV terheléssel járó foglalkozási ártalmakat keresünk (pl. mezőgazdasági munkások, hajón dolgozók, horgászok, építőipari munkások, ácsok), feltérképezzük a családban lehetségesen előforduló bőrdaganatokat, majd rátérünk az egyéni bőrgyógyászati történésekre - korábban eltávolított bőrdaganatot, változó anyajegyet, vagy újonnan kialakult növedéket keresve.

A védő  faktorok vizsgálata során a napozáskor, illetve szabad levegőn történő tartózkodáskor bevett szokásokat vizsgáljuk – a fizikai fényszűrők (ruházat, kalap, sapka) és a kémiai fényszűrők használatára térünk ki.

Fizikális vizsgálat

A tényleges vizsgálat során a bőrgyógyász egy dermatoszkóp  nevű műszerrel átvizsgálja a bőrön látható elváltozásokat a hajas fejbőrtől kezdve a talpakig. Ez a műszer tulajdonképpen egy nagyító, mely a bőr felszínéhez érintve és bizonyos folyadékot törőközegként használva a bőrelváltozások szerkezetét felnagyítja, ezáltal a szakember következtetéseket tud levonni a vizsgált elváltozásról.

A mindennapos bőrgyógyászati gyakorlatban általában a hagyományos, úgynevezett kézi dermatoszkópot  használjuk, ez minden rendelő alap felszerelésében megtalálható. Ebben az esetben a dermatoszkópban a vizsgálat során látható képet rögzíteni nem tudjuk, így a látott képről pontos leírást kell adnunk ahhoz, hogy a következő kontroll vizsgálat alkalmával az összehasonlítást el tudjuk végezni.

Létezik úgynevezett. digitális dermatoszkópia, amely – mint nevéből is következik – a  látott képet számítógépben rögzíti, a program pedig bizonyos algoritmusok alapján a látott képet kiértékeli. A program által nyújtott segítség hasznos lehet, azonban az orvost nem helyettesíti, ugyanis sok esetben az algoritmus alapján pozitívnak értékelhet olyan elváltozásokat is, melyek pozitivitását hagyományos vizsgálattal egyértelműen kizárhatjuk. Kétségtelen azonban, hogy a megfigyelendő esetek rögzítésében rendkívül jól használható.


Fotó: shutterstock.com


Mire figyeljünk?

Hámeredetű daganatra utal a lassan növekvő, panaszt nem okozó elváltozás, mely szokványos külső terápiára nem reagál. Amennyiben egy hónap alatt nem tapasztal semmilyen változást, felmerül a bőrdaganat lehetősége, keresse fel a bőrgyógyászati szakrendelést!

Melanomára utalhat a korábban már meglévő anyajegy változása: növekedése vagy éppen méretének zsugorodása, alakjának, színének bármilyen változása, viszketése, érzékenysége, kisebesedése, vérzése. Fontos megemlíteni, hogy melanoma ép bőrön is kialakulhat újonnan, ezért minden olyan esetben, amikor új képlet jelentkezik a bőrön – az éves szokásos szűrővizsgálaton felül érdemes soron kívül is bőrgyógyászhoz fordulni!

Ezek a jelek  a mindennapos tisztálkodás során is szembetűnőek lehetnek – kivéve a rosszul megfigyelhető bőrfelületeket (pl. test hátsó felszíne, nemi szervek, hajas fejbőr), ezért szoktuk javasolni a családon belüli megfigyelést is. Könnyítésül javasolható a pigmentált elváltozások (angol nomenklatúrában) ABCD-szabály szerinti vizsgálata (Asymetry, Border, Color, Diameter), melyet a magyar nyelvben 4SZ- szabályként használunk (Szimmetria, Szegély, Szín, Szélesség).


Irodalom

Does skin cancer screening save lives?: an observational study comparing trends in melanoma mortality in regions with and without screening.

Cancer. 2012 Nov 1;118(21):5395-402. doi: 10.1002/cncr.27566. Epub 2012 Apr 19.

Skin Cancer Prevention (PDQ®): Patient Version.

Authors

PDQ Screening and Prevention Editorial Board.

SourcePDQ Cancer Information Summaries [Internet]. Bethesda (MD): National Cancer Institute (US); 2002-.

2015 May 14.

Correspondence between Pigmented Lesions Identified by Melanoma Patients Trained to Perform Partner-Assisted Skin Self-Examination and Dermatological Examination.

Stapleton JL, Turrisi R, Mallett KA, Robinson JK.

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2015 Aug;24(8):1247-53. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-15-0218. Epub 2015 Jun 10.

PMID: 26063475

Is an online skin cancer toolkit an effective way to educate primary care physicians about skin cancer diagnosis and referral?

Gulati A, Harwood CA, Rolph J, Pottinger E, Mcgregor JM, Goad N, Proby CM.

J Eur Acad Dermatol Venereol. 2015 Apr 27. doi: 10.1111/jdv.13167. [Epub ahead of print]

PMID: 25917519

What do Web users know about skin self-examination and melanoma symptoms?

Kamińska-Winciorek G, Gajda M, Wydmański J, Tukiendorf A.

Asian Pac J Cancer Prev. 2015;16(7):3051-6.

PMID: 25854404

Kapcsolódó cikkek
Az anyajegyek vizsgálata
Az anyajegyek vizsgálata rendkívül fontos a bőrrák megelőzésének szempontjából. Tudod, mire kell figyelned? Nézd meg videónkat, és tudj meg mindent!
Dr. Szandányi Réka2015/11/02
Hogyan napozzunk? - Amit a napvédő krémekről tudni érdemes
A bőrgyógyászok által leggyakrabban ajánlott megelőzési javaslat a fényvédők rendszeres használattal, hiszen a megváltozott öltözködési szokások és szabadidős tevékenységek kapcsán...
Dr. Smolcz Katalin2015/10/01
A bőrrák hajlamosító és védő tényezői
Napjainkban a környezeti tényezők változása - ózonréteg vékonyodása, Földünket érő UV sugárzás megnövekedett mennyisége -, valamint a sajnos még mindig divatban lévő túlzott napozás...
Dr. Smolcz Katalin2015/09/16
A bőrrák jellemzői, típusai
A bőrrák megnevezés gyűjtőfogalom, mely alatt a bőr különböző eredetű rosszindulatú elváltozásait értjük. Meglehetősen gyakoriak, az összes rákos megbetegedés 40%-a a bőrön fordul...
Dr. Smolcz Katalin2015/10/02
A fényvédelemről
A bőrrák megelőzését a megfelelő fényvédelemnél kell kezdeni, hiszen a bőrrák minden típusával szoros összefüggésben áll a bőrt ért UV hatás.
Dr. Szandányi Réka2015/11/02
Web Analytics